Tom de Kroon – Universiteit Leiden

Wat is er leuk aan jouw stad?

Leiden is een mooie, compacte, sfeervolle en levendige stad.  De binnenstad van Leiden is niet bijzonder groot, waardoor alles op loop- of fietsafstand is. De meeste studenten hebben een kamer in en rondom het centrum van de stad en dat is ook goed te merken: overal zie je studenten lopen, fietsen, shoppen of een terrasje pakken. In de zomer zie je veel studenten, maar ook Leidenaren, rondvaren op de grachten en genieten van het mooie weer. Leiden heeft een rijke historie, dat terug te zien is in diverse gebouwen en een belangrijk element uit deze historie (het Leidens Ontzet) wordt ook elk jaar op 3 oktober uitbundig gevierd. De universiteit is een ‘geschenk’ geweest na het Leidens Ontzet in 1575 en is daarmee de oudste universiteit van Nederland. De stad heeft een groot aantal studie- en studentenverenigingen, waardoor studenten een groot deel van het straatbeeld bepalen. Kort gezegd is Leiden een mooie en gezellige studentenstad.

Wat vind je van het gebouw? Wat ervaar je? Wat maakt je universiteit fijn?

De rechtenfaculteit bevindt zich in het Kamerlingh Onnes Gebouw (het KOG). Het is een centraal gelegen, mooi en overzichtelijk gebouw met een grote faculteitsbibliotheek, waar veel rechtenstudenten bezig zijn met hun studie. De studenten kunnen tussen het studeren of de colleges door een goede kop koffie drinken in het Juridisch Café en tevens kan er in de middag een maaltijd gekocht worden. De medewerkers (incl. professoren) zijn erg begaand  en willen de student op een goede manier helpen.

Hoe is de studiedruk?

Ik heb de studiedruk niet als heftig ervaren. Er zijn vakken van 5 of 10 punten (EC) evenredig aan het aantal weken waarin college wordt gegeven (5 resp. 10 weken). In deze weken wordt meestal een hoorcollege en een werkgroep van het vak gegeven. Veelal worden de vakken afgenomen met slechts een schriftelijk tentamen (vooral in de bachelorfase) en soms komt hier ook nog een schriftelijke opdracht bij kijken of is er een mondeling aspect in het vak verwerkt (meer in de masterfase). Vooral in de bachelorfase worden er vaak verslagen van colleges aangeboden en tentamentrainingen (uiteraard wel tegen betaling).

Wat vind je super goed gaan en wat zou je willen verbeteren?

Ik heb geen spijt gehad van mijn keuze om rechten te studeren aan de Universiteit Leiden. Een zeer prettige en leerzame ervaring.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top