Wouter Stroeve – Universiteit van Utrecht

Wat is er leuk aan jouw stad?

Vooral het hart van het centrum van Utrecht is extreem gezellig. Het uitgaansleven ontpopt zich hier in de vorm van vele gezellige terrassen, studentenkroegen en eettentjes aan de grachten. Voor clubgangers is er minder aanbod dan je wellicht zou verwachten van de 4e stad van Nederland. Toch zijn er doordeweeks en in het weekend genoeg plekken waar je naartoe kan, zoals: Ekko, Poema, Tivoli, Basis en sinds kort WAS. Omdat alles op steenworp van elkaar verwijderd is, kun je je fiets en OV kaart vergeten zodra je in het centrum bent.

Wat vind je van het gebouw? Wat ervaar je? Wat maakt je universiteit fijn?

Voor je studie zal je alleen voor je hoorcolleges naar De Uithof moeten uitrukken. Je werkgroepen vinden altijd plaats in hartje centrum. De tentamens worden altijd afgenomen op de 7e verdieping van het Beatrixtheater, waardoor je voor het betreden van de tentamenzaal nog even goed van het uitzicht kunt genieten. Het nieuwste gebouw aan het Janskerkhof is de kers op de taart; zij is haar klassieke uitstraling niet verloren (ondanks de enorme renovatie en modernisering van het interieur). Het is een prettige ervaring om daar rond te hangen. Deze ervaring begint bij alle rokers die je bij de ingang van het gebouw in alle openheid verwelkomen.

Hoe is de studiedruk?

In Utrecht is de studiedruk voor de reguliere rechtenstudenten (zijnde niet Law College studenten) niet heel hoog. Gedurende het jaar is het de bedoeling dat je 8 vakken haalt van 7,5 ECTS. Deze vakken zijn evenredig verdeeld over 4 blokken. In tegenstelling tot sommige andere steden zijn studenten wel verplicht om aanwezig te zijn bij de werkgroepen. Dat wil zeggen: je mag maximaal 1 of 2 werkgroepen missen zonder je herkansing te verspelen. Dit is best streng; als de docent van mening is dat je de werkgroep niet (goed) hebt voorbereid, word je ook als afwezig genoteerd. Vooral in het eerste jaar en bij de privaatrechtrechtelijke vakken wordt deze regel streng gehanteerd. Uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee als je een werkgroep niet goed voorbereid. De stof van de hoorcolleges en werkgroepen sluit namelijk enorm goed aan op de tentamenvragen.

Wat vind je super goed gaan en wat zou je willen verbeteren?

Sinds dit jaar worden niet alleen de hoorcolleges opgenomen, maar kunnen er ook kennisclips worden bekeken op Blackboard. In deze clips krijgen bepaalde leerstukken extra aandacht. Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is, er zijn namelijk maar weinig contacturen waarin rechtenstudenten hun vragen (naar aanleiding van zelfstudie) kenbaar kunnen maken. Verbeterd kan worden: de bereikbaarheid van De Uithof. Gelukkig zijn er inmiddels plannen om aan die wens te voldoen in de vorm van een eigen treinstation. Ik hoop dat het treinstation zo snel mogelijk wordt gerealiseerd om ongemakkelijke ritten in overvolle bussen te voorkomen.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top