Herkansen, het is een vak

column-herkansen-is-een-vak

9 uur ’s ochtends, een kille tentamenzaal. De wolken en onweer maken je nog zenuwachtiger voor je tentamen dan je al bent. Je loopt naar binnen, pakt de lift en nu begin je pas echt te shaken. Verdwaalde mensen die nog in hun Athena-samenvatting aan het bladeren zijn, arrogante studenten die om zich heen kijken alsof ze al een 10,0 hebben en de onzekere middenmoot. De jungle der tentamens. Het noodlot slaat dan ook nog toe; je hebt je tentamen niet gehaald en moet jezelf weer door het slijk halen. Hier volgen wat stappen om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de herkansing.

Een herkansing kan je hebben in vier situaties: je hebt niet gestudeerd, je hebt niet genoeg gestudeerd, je hebt niet op de juiste manier gestudeerd of je snapte het tentamen niet. Dit artikel is voor de laatste twee situaties. 

Stap 1: Luctor et emergo

Ondanks dat je gestudeerd hebt, heb je het tentamen niet gehaald. Het is zuur en wellicht begrijp je ook niet wat er mis ging, maar je moet door. Ga naar de nabespreking van je tentamen en kijk goed naar hoe je de vragen hebt beantwoord. Vaak zie je heel snel waar je de mist in bent gegaan en kun je het maken van dezelfde fouten voorkomen. Kijk ook naar hoe het juiste antwoord gegeven wordt, dit is immers wat de docenten willen dat je opschrijft. 

Stap 2: De degen aangespen

De vorige keer is er iets verkeerd gegaan. Dat moet je nu gaan voorkomen. Begin het studeren ruim van te voren met een planning die voor jou werkt, alle benodigdheden voor het vak en eventueel een goede samenvatting. Heb je deze niet? Leen ze dan van iemand die het vak wel heeft gehaald. Het boek kopen veel mensen niet, maar deze kan je helpen in het begrijpen van bepaalde onderwerpen. Zorg er dus voor dat je deze ook hebt.

Stap 3: Zonder strijd, geen overwinning

Nu je bent voorbereid, ga je studeren. Dit is iets wat iedereen anders doet, maar er zijn toch een paar algemene manieren die werken. Zo kan hoorcolleges terugkijken nooit kwaad en werkgroepvragen maken ook niet. Maar je kunt bijvoorbeeld ook stappenplannen maken voor bepaalde juridische kwesties. Je kan het vaak duidelijk voor jezelf opschrijven, waardoor je alle punten op een tentamen kunt pakken. Een voorbeeld kan zijn: 

stap 1) om welk vraagstuk gaat het?;

stap 2) welk artikel hoort erbij?;

stap 3) welke jurisprudentie is van toepassing?;

stap 4) stap 1, 2 en 3 toepassen op de casus;

stap 5) conclusie/heb ik wel antwoord gegeven op de vraag?

Een andere manier die goed werkt is oude of oefententamens te maken. Het zijn in principe vragen die het juiste niveau hebben en jou goed testen. Bovendien kun je veel leren van de antwoorden, deze vertellen je precies hoe het moet worden opgeschreven. Verder kan een samenvatting erg goed helpen wat orde in de chaos te creëren. Let hier wel op! Een samenvatting is zoals het woord zegt niet compleet. Om een voldoende te halen, moet je echt meer dan dat kennen. Uiteindelijk is herhaling meestal de succesvolste manier. Helaas is er geen ‘WRTS’ voor tentamens, maar als je de stof vaak herhaalt, moet het goedkomen. Vraag ook vooral rond aan mensen hoe ze studeren, want misschien zit er iets tussen wat voor jou werkt!

Stap 4: Stilte voor de storm

Het is belangrijk om voor je tentamen even rust te nemen. Niet om 3 uur ‘s nachts gaan slapen als je om 9 uur op locatie moet zijn, niet in de metro of net voor je tentamen nog door het materiaal bladeren en vooral niet stressen; you got this. Een herkansing is soms zo erg nog niet. Je weet waar je aan toe bent en je hebt het proces al een keer doorstaan. Bovendien kan het zijn dat je de vorige keer een 5,0 had en er dus net niet was, waardoor je nu nog veel beter in de stof zit en wellicht zelfs een hoog cijfer kan halen.

Als je alle stappen hebt doorlopen, zit je waarschijnlijk goed in de stof en weet je wat je te wachten staat. Kortom: je bent ready. Natuurlijk is de beste manier om een herkansing te voorkomen het in eerste instantie te halen, maar zoals eerder gezegd heeft zelfs een herkansing zijn voordelen!

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top