Strafrechtadvocate en influencer Julia Mekkes: “Je moet niet lui aangelegd zijn”

interview-Julia-Mekkes

Julia Mekkes is pas een kleine twee jaar werkzaam binnen de strafrechtadvocatuur, maar is bepaald geen doorsnee advocaat. Zo combineert zij haar fulltime baan als strafrechtadvocate met een carrière als social media influencer. Vanwege de huidige coronacrisis spreek ik haar niet op kantoor, maar achter de webcam via Zoom. Misschien ook wel zo gepast, want deze social media koningin draait haar hand niet om voor een online interview. Zelfs vanuit huis ziet ze er minstens zo gelikt uit als op haar Instagram-pagina en bewijst haar goed gestylde kapsel maar weer eens dat de nieuwe Dyson Corrale die 500 euro meer dan waard is. 

Een plekje bemachtigen 

Mekkes volgt haar advocatenopleiding bij advocatenkantoor Cheng in Amsterdam. Ze was al zo’n twee jaar als juridisch secretaresse aan het kantoor verbonden, toen zij werd gevraagd of zij hier ook de opleiding tot advocaat wilde volgen. “Wij zijn maar met z’n tweeën, mijn patroon en ik. Ik ben daardoor vaak op mijzelf aangewezen, maar er is altijd ruimte voor vragen.” Mekkes legt uit dat het heel lastig is om binnen het strafrecht een plekje te bemachtigen om de opleiding tot advocaat te kunnen volgen. “Voor de meesten is het dus niet een kwestie van waar zou ik graag willen werken, maar waar krijg ik de kans om te werken. Sommigen zijn jaren aan het zoeken.”

“Ik ben niet iemand die het moeilijk vindt om iemand bij te staan die van iets heftigs wordt verdacht”

In het begin van de opleiding doe je als strafrechtadvocaat vooral de simpele zaken, zoals winkeldiefstal en bedreiging. De meest uitdagende zaken die Mekkes tot nu toe zelfstandig behandelt, zijn verdenkingen van verkrachting of zware mishandeling. “Ik ben niet iemand die het moeilijk vindt om iemand bij te staan die van iets heftigs wordt verdacht.” Toch doet haar kantoor geen zedenzaken, zoals kindermisbruik of kinderporno. “Niet omdat wij niet vinden dat ook die mensen recht hebben op een goede verdediging, maar het past gewoon niet zo goed bij ons. Ik denk niet dat ik het beste uit mijzelf zou halen bij zo’n verdenking.” 

Abortusmoord Diemen

De zaken die Mekkes het meeste bijblijven, zijn de megazaken van haar patroon waar zij aan mee mag werken. Op dit moment staat hij de verdachte bij in de zaak ‘abortusmoord Diemen’. “Dat is een indrukwekkende zaak, omdat er veel in gebeurt. Zo hebben er inmiddels al drie pro forma-zittingen plaatsgevonden.” De zaak, van een Nederlandse man, die vastzit op verdenking van illegale abortus en de dood van zijn Braziliaanse vriendin, wordt in de media breed uitgemeten. “Natuurlijk kan een winkeldiefstal soms ook interessant zijn, maar een megazaak blijft je vaak bij omdat je er langere tijd mee bezig bent.” 

“Mijn baas ziet af en toe pakketten binnenkomen en dan denkt hij: Laat haar maar met haar föhn en al die andere dingen!”

Het combineren van haar fulltime baan als advocaat met haar werk als influencer is af en toe best pittig. “Het is hard werken, dus je moet niet lui aangelegd zijn.” Mekkes werkt dan ook veel in de weekenden of doordeweeks in de ochtend of avond. “Vanochtend om 08:00 was ik bijvoorbeeld nog bezig met een campagne voor ik naar kantoor ging. Dan prop ik het dus allemaal in één dag.” Zij combineert beide banen niet alleen omdat zij het super leuk vindt om te doen, maar ook omdat het financieel voordeliger is. “Ik wil heel graag advocaat zijn, maar het startsalaris van een strafrechtadvocaat is niet heel hoog. Het is hard werken voor een salaris waar je – als je alleen woont – niet altijd goed van kan rondkomen.” Gelukkig vindt haar baas het allemaal wel prima en bemoeit hij zich er niet echt mee. “Mijn baas ziet af en toe pakketten binnenkomen en dan denkt hij: Laat haar maar met haar föhn en al die andere dingen!” 

Kim Kardashian

Ondanks het feit dat social media en de strafrechtadvocatuur twee hele verschillende werelden zijn, lopen deze soms toch een beetje in elkaar over. Op de vraag of zij weleens herkend wordt door cliënten antwoordt Mekkes dat dat eigenlijk wel meevalt. “Al had ik laatst wel voor de zoveelste keer dat een cliënt aangaf dat hij mij in eerste instantie niet herkende, maar dat de politie hem dat bij zijn vrijlating nog even snel had medegedeeld.” Mekkes vervolgt: “Dat vind ik soms best bijzonder. Het is niet nodig om mijn cliënten ervan op de hoogte te brengen als ze het niet weten”. Zo af en toe krijgt Mekkes via Instagram gerichte aanvragen die met haar werk als strafrechtadvocaat te maken hebben. Zo werd ze onlangs gevraagd voor een campagne in het kader van de Amerikaanse serie The Justice Project van Kim Kardashian. “Ik werd benaderd door Hayu, een platform vergelijkbaar met Netflix en Videoland. Ik werd onder andere gevraagd naar mijn mening over de serie en het Amerikaanse rechtssysteem.” 

Gunfactor

Als ze echt moest kiezen dan zou Mekkes toch voor haar baan als strafrechtadvocaat gaan. “Ik wil dat niet zomaar opgeven, omdat ik daar heel hard voor heb gestudeerd.” Daarnaast biedt het haar op de lange termijn meer zekerheid dan haar baan als influencer: “Ik weet niet hoe lang het andere nog meegaat”. Toch haalt ze uit beide banen veel voldoening en vindt zij juist de afwisseling heel leuk. “Het loont om je voor iemand in te zetten en iets extra’s te geven. Dat zie ik in de manier waarop cliënten en campagnes bij mij terugkomen.” Aan studenten wil ze meegeven om iets extra’s te doen naast je studie. Dat is niet alleen heel leuk, maar het kan je ook ver brengen. “En je moet mensen gewoon altijd goed behandelen. Het is deels ook gewoon een gunfactor.”

Meer over

Deel dit artikel

1 gedachte over “Strafrechtadvocate en influencer Julia Mekkes: “Je moet niet lui aangelegd zijn””

  1. Interessant dat ze haar baan als advocaat strafrecht combineert met online influencen. Dat lijkt me een erg druk bestaan! Ik kan me inderdaad voorstellen dat ze haar baan als advocaat niet zal opgeven, ondanks haar andere bezigheden. Het lijkt me inhoudelijk erg interessant en ze heeft er hard voor gestudeerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top