Netwerken: maak er werk van!

Netwerken

Netwerken: you either love it or you hate it. Waar de één niet vies is van haantje de voorste spelen tijdens een netwerkevenement, krijgt de ander bij de gedachte al de kriebels. Netwerkevenementen zijn niet voor iedereen iets om naar uit te kijken. Wel zijn ze voor iedereen nuttig. Zeker wanneer je als student op het punt bent aangekomen dat je op zoek bent naar een stage of zelfs al naar een echte baan. Daarnaast kunnen netwerkevenementen je goed op weg helpen bij de masterkeuze. Bovendien zijn zulke dagen, ondanks eventuele spanning van tevoren, vaak hartstikke leuk en leg je contacten die uiteindelijk goed van pas kunnen komen. Wat voor soort evenementen zijn er allemaal en wat houden zulke dagen in? 

Recruitmentdagen 

In bijna elke studentenstad wordt er jaarlijks een juridisch recruitmentevenement georganiseerd. Zo heb je vanuit de Universiteit Leiden het Jurist & Werk Congres en vanuit de Universiteit van Amsterdam de Stichting Ad Forum Juristen Bedrijvendag. Er zijn meestal zo’n vijftien kantoren aanwezig en er zijn vaak meer dan honderd deelnemers. De dag bestaat uit workshops, presentaties van interessante sprekers, een lunch en vaak ook een afsluitende borrel. Gedurende de dag wissel je in rondes door zodat je meerdere kantoren ontmoet. Door het wisselsysteem en de hoeveelheid deelnemende kantoren maak je op een laagdrempelige manier kennis met een kantoor. De workshops bevatten meestal geen taaie juridische casussen, maar laten zien waar het kantoor gespecialiseerd in is. Op deze manier krijg jij een goede indruk van het kantoor en het kantoor van jou. 

Daarnaast zijn er ook congressen die niet specifiek op recruitment zien. Dit soort dagen zijn ideaal wanneer jij je nog in de oriënterende fase begeeft. Zo organiseert Stichting Meesterweek, naast een recruitmentevenement, verschillende themadagen. Op deze manier kun jij je een dag lang onderdompelen in rechtsgebieden als IE-recht, Strafrecht of Banking & Finance. 

Kijkje in de keuken

Zoals de naam al een beetje laat doorschemeren, krijg jij bij een inhousedag de mogelijkheid een kijkje te nemen bij het kantoor zelf. Het aantal deelnemers ligt rond de 20 waardoor de dag al snel een persoonlijkere setting heeft. De selectie is vaak aan de hand van jouw cv en een korte motivatie. Een inhousedag bestaat uit praatjes (?) van partners, een rondleiding, een case of training en vaak ter afsluiting een borrel. De dag heeft een laagdrempelig karakter, maar schept wel de mogelijkheid om een goede indruk te krijgen en deze vooral achter te laten. Het is dan ook zeker aan te raden om je een beetje voor te bereiden op zo’n dag. Vraag jezelf af wat jij van het kantoor, de werksfeer en de medewerkers wilt weten. Daarnaast laat jij zelf een betere indruk achter als je niet volledig bleu het kantoor binnenstapt. Op onze website vind je welke inhousedagen op de kalender staan en hoe jij je kan inschrijven. 

Snoepreisje

In het verlengde van een inhousedag ligt een business course. De course bestaat vaak uit meerdere dagen waarbij je samen met zo’n 15 tot 20 deelnemers intensief aan een case werkt. Een business course richt zich tot de wat verder gevorderde student die in aanmerking wil komen voor een stage of baan. De selectie is daarom vaak strenger dan bij een inhousedag of grootschalig recruitmentevenement. Bovendien willen kantoren zich van hun beste kant laten zien en vinden business courses geregeld plaats in het buitenland. Wanneer je door de selectie komt, kan je dus zomaar worden uitgenodigd voor een tripje naar Shanghai, New York of Londen. Ongeacht de bestemming krijg je tijdens deze dagen een echt goede indruk van alle facetten van het kantoor. Daarnaast biedt een business course jou de kans om te laten zien wat je in huis hebt. Naast het intensieve case gedeelte staan er genoeg sociale activiteiten op het programma. Op deze manier kunnen het kantoor en jijzelf erachter komen of er ook een persoonlijke klik is. Wees daarom niet enkel gefocust op het juridische gedeelte, maar probeer ook te ontdekken of je de sfeer op kantoor fijn vindt. Wees daarom niet bang om op de geschikte momenten op een medewerker af te stappen en het gesprek aan te gaan. Dit vinden ze hoogstwaarschijnlijk juist alleen maar leuk. 

Last but not least

Maak je vooral niet te druk om dit soort netwerk- en recruitmentevenementen! Je bent als student nog lerende en hoeft echt niet op alles meteen een antwoord paraat te hebben. Daarnaast zijn deze dagen echt heel handig ter oriëntatie. Doe er dan ook vooral je voordeel mee. Indien je een bepaald idee hebt van een rechtsgebied of kantoor is het sowieso altijd een goed idee om je hier meer in te verdiepen en mensen uit de praktijk te spreken. Netwerkevenementen bieden hier een uitgelezen kans voor. En last but not least: geniet! Vaak worden recruitmentevenementen tot in de nopjes verzorgd. Ze vinden plaats in gave hotels waarbij de lunch, borrel en soms zelfs het diner allemaal inbegrepen is. Daarnaast zijn de dagen naast leerzaam ook leuk en krijg je de kans interessante mensen uit de praktijk te ontmoeten. Bovendien krijg je na afloop altijd een leuke goodiebag gevuld met tabjes, markers, notitieblokken en noem zo maar op. Scheelt toch weer een tripje naar de Hema.  

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top