Bachelor met een 10 of 6 iedereen heeft masterkeuzestress: zo maak jij de juiste keuze

Masterkeuze

Als je dacht dat je na het kiezen van de bachelor klaar was met belangrijke studiekeuzes maken, dan heb je het helaas niet bij het rechte eind. Het kiezen van een master is een hele nieuwe uitdaging, waarbij de mogelijkheden oneindig lijken. Staar je niet blind op wat anderen doen en maak je eigen, weloverwogen keuze. Met de volgende tips & tricks wordt dat een eitje en zet jij de keuzestress buiten spel. 

Tip 1: Ontdek waar jouw interesse ligt.

Tijdens de bachelor krijg je een heel breed vakkenpakket op je bordje. Sommige vakken vond je misschien super interessant, terwijl je bij andere moeite had om bij de les te blijven. In de master ga je diep in op een bepaald onderwerp of rechtsgebied; je wordt tenslotte opgeleid tot expert. Laat je niet te veel leiden door wat mensen om je heen doen, maar kies een studierichting die jij leuk vindt en waar jij enthousiast van wordt. Studeren is namelijk een stuk leuker als je bezig bent met iets wat jou interesseert. Was er tijdens je bachelor een vak waar je laaiend enthousiast van werd? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn voor een master binnen dat vakgebied. Vond je alle vakken wel prima, maar is er niet eentje die eruit springt? Maak je niet druk! Ga dan bij jezelf na wat voor soort vraagstukken jij interessant vindt en ga op zoek naar een master die daarbij aansluit. 

Tip 2: Lees je goed in.

Net als bij de bachelor, lijkt de keuze uit verschillende masters oneindig. Zo kan het maar zo dat je geen weet hebt van het bestaan van een bepaalde master. Lees je daarom goed in. Kijk op de websites van universiteiten voor de verschillende opties. Beperk jezelf niet tot de dezelfde universiteit als waar jij je bacheloropleiding hebt gevolgd. Verschillende universiteiten bieden namelijk andere masters aan. Als je niet alle mogelijkheden hebt onderzocht, loop je het risico dat je de perfecte match misloopt! Vergelijk ook de programma’s van dezelfde master aan verschillende universiteiten en kies voor het programma waar jij het meest enthousiast van wordt. 

Tip 3: Bezoek informatiedagen.

Schrijf je in voor informatiedagen. Zo’n dag kan veel vragen voor je beantwoorden. Een studieprogramma gaat veel meer leven wanneer iemand die er verstand van heeft, er wat over vertelt. Zo krijg je een veel duidelijker beeld van wat de master nou precies inhoudt. Daarnaast geeft een informatiedag je de kans om de sfeer van de desbetreffende universiteit en binnen het docententeam te proeven. Want hoewel je de keuze vooral zult baseren op het vakkenpakket, is het ook belangrijk dat je met plezier naar jouw master gaat en de docenten je aanspreken.

Tip 4: Praat met anderen.

Ze zeggen altijd: gedeelde smart is halve smart. Hoewel het kiezen van je master natuurlijk hartstikke leuk is, kan het soms voelen als een last. Door met mensen te praten die in hetzelfde schuitje zitten, kunnen jullie elkaar helpen. Iemand anders horen vertellen over zijn of haar twijfels en gedachtes, kan jou weer op nieuwe ideeën brengen. Ook kan het juist heel fijn zijn om met mensen te praten van buiten jouw studierichting, zoals bijvoorbeeld je ouders of huisgenoten. Zij bekijken jouw kwaliteiten vanuit een ander perspectief, wat heel fijn kan zijn. Kortom: praat vooral veel met anderen! Wie weet wat het je brengt.

Tip 5: Keuze gemaakt? Zorg dat je je op tijd inschrijft!

Heb jij een keuze kunnen maken? Zorg er dan voor dat je alle deadlines en toelatingseisen op een rijtje hebt, zodat je straks niet met de gebakken peren zit. Schrijf je je bijvoorbeeld in voor een master waar je een motivatiebrief voor moet schrijven? Zorg dat je de deadline duidelijk in je agenda hebt staan en begin op tijd. Heb je voor een master een bepaald gemiddelde nodig? Zorg dan dat je op tijd weet of je dat al gehaald hebt, of dat je nog even hard aan de bak moet. Heb je bepaalde officiële stukken nodig van je universiteit? Vraag deze dan op tijd aan. Of heb je gekozen voor een studie met een loting? Zorg dan dat je op tijd bent met het bedenken van een back-up plan en schrijf je daar voor de zekerheid ook voor in. Uitschrijven kan altijd. 

Als je al deze tips hebt gevolgd, komt het met de masterkeuze zeker goed.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top