Mede-oprichter van Nineyards Law Jeroen Hoekstra: ‘Als je niet ergens voor staat dan val je voor alles’

Jeroen

Jeroen Hoekstra streeft in zijn leven naar onafhankelijkheid in de breedste zin van het woord. Het komt daarom wellicht niet als een verrassing dat Hoekstra na vierentwintig jaar bij Baker McKenzie besloot om samen met voormalige partners van andere grote kantoren zijn eigen advocatenkantoor Nineyards Law op te richten.

Als je Hoekstra tijdens zijn studie had gevraagd een advocatenkantoor te noemen had hij er niet één geweten. Het was zijn toenmalige vriendin (thans vrouw) die hem vertelde dat hij toch echt iets moest gaan doen nadat hij was afgestudeerd. Zij regelde voor hem een stage bij Caron & Stevens (de voorloper van Baker McKenzie). Hoewel hij toentertijd eigenlijk liever voor Shell of Unilever wilde werken, is hij toch naar het sollicitatiegesprek gegaan en heeft hij er daarna zes weken een studentenstage gelopen. “Ze zeiden dat ze nog nooit iemand hadden gezien met zoveel lef die ook nog wat kon.”

Een zegen

Na zijn stage ging hij in op het aanbod om te blijven. “Op een dag kwam de senior partner langs. Hij wilde dat ik voor hem ging werken. Ik antwoordde dat ik prima op mijn plek zat waarop hij zei “dat zullen wij nog wel eens zien”. Toen ik een dag later op kantoor kwam en mijn kamer binnenliep trof ik iemand anders op mijn stoel aan.” Nadat Hoekstra verhaal ging halen bij de kantoordirecteur werd hem verteld dat hij de kamer naast die senior partner had en voor hem ging werken. En zo geschiedde. Achteraf was dat een zegen. Dat heeft Hoekstra van IE naar het ondernemingsrecht getrokken en dat bleek heel goed bij hem te passen. Hij kreeg daardoor ook de mogelijkheid om in het buitenland (Singapore) te werken voor een aantal jaren en internationale ervaring op te doen. Hoekstra vindt de overnamepraktijk leuk omdat je bezig bent met iets constructiefs. Bij procederen bijvoorbeeld sta je in een echte conflictsituatie tegenover de wederpartij. Dat is in de ondernemingsrechtelijke adviespraktijk heel anders, ook al lopen de belangen vaak erg uiteen. Hij geniet van het bij elkaar brengen van partijen in de transactie: “Helemaal leuk is het als je dat voor buitenlandse partijen kan doen die in Nederland investeren, omdat je dan tevens een soort ambassadeur bent. Je vertelt ze over onze (bedrijfs)cultuur en tegelijkertijd moet je een brug kunnen bouwen met hun (bedrijfs)cultuur.”

Slappe mensen

Hoekstra heeft weinig met mensen die niet voor hun mening uitkomen en met alle winden meewaaien. “Je moet wel naar andere mensen luisteren en andere meningen respecteren, maar uiteindelijk moet je gewoon consequent zeggen wat je vindt. Als je niet ergens voor staat dan val je voor alles.” Een opvallende uitspraak voor iemand die met succes werkzaam is geweest binnen een groot kantoor en een van de jongste partners ooit was. Hoekstra bevestigt dat het politieke aspect een belangrijk factor is om te overleven bij een groot kantoor op de Zuidas. Toch is het belangrijk om jezelf te blijven. “Ik heb mij altijd gericht op de cliënten,  op kwaliteit en vakmanschap en het voortdurend verbeteren daarvan”. Volgens Hoekstra is angst veelal een belangrijke drijfveer voor mensen om juist niet hun nek uit te steken. “Niet-betrokkenen zitten vaak snel overal bovenop en één fout of onhandigheid kan er ertoe leiden dat je  vaak onterecht – onmiddellijk het veld moet ruimen. Dat is jammer want van fouten leer je.”

Nineyards Law

Nineyards Law richt zich op de dienstverlening aan ondernemingen in vrijwel elke sector van industrie. In zijn huidige kantoor kan Hoekstra voor een belangrijk deel zijn eigen cultuur creëren. Hij gelooft dat je beloond moet worden voor het creëren van kansen voor anderen in plaats van alleen voor jezelf. Zo gaat dat bij Nineyards Law. “Als mijn collega een zaak binnenhaalt, ben ik net zo blij dan als ik zelf een nieuwe cliënt aantrek.” De vrijheid om op geheel eigen wijze een kantoor en praktijk uit te bouwen met mensen die dezelfde normen en waarden delen noemt hij een groot goed. Een klein nadeel van een eigen kantoor is volgens hem wel dat je niet zo’n goede infrastructuur hebt als bij een groot kantoor. Als de computer niet werkt staat er bij een groot kantoor direct een IT medewerker naast het bureau; bij een jong kantoor duurt dat allemaal iets langer. In de opstartfase was het daarnaast best spannend of het zou lukken om cliënten van vroeger mee te krijgen “Zeker als je een kleiner kantoor bent, heb je in het begin wel discussies met cliënten die zeggen: ja, ik wil je heel graag inschakelen, want ik weet dat je goed bent in wat je doet. Maar wat gebeurt er als je ziek wordt?” Dat cliënten ondanks dat risico toch met Hoekstra en zijn collega’s in zee wilden gaan, geeft hem veel energie. Nineyards Law draait op volle toeren en groeit heel hard. “Onze ambitie is om door te groeien naar een kantoor van 50 à 60 man.”   

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top