Kopschoppers van Mallorca gaan vrijuit?

column-kopschoppers-Mallorca

In de nacht van 13 op 14 juli 2021 hebben op het eiland Mallorca incidenten plaatsgevonden die bij veel mensen in het geheugen gegrift staan. Twee Nederlandse vriendengroepen krijgen ruzie en gaan met elkaar op de vuist. De 27-jarige Carlo Heuvelman komt naar aanleiding van dit handgemeen bewusteloos op de grond terecht waarna hij meerdere keren tegen zijn hoofd wordt geschopt. Enkele dagen later overlijdt hij aan de gevolgen van de zware mishandeling. Beelden van de vechtpartij verschijnen op internet en het wordt groot nieuws in Nederland.

De Zaak

Negen verdachten, één centrale vraag: Wie heeft de fatale trappen aan Heuvelman uitgedeeld? Wat een leuke vakantie moest worden, eindigde in een nachtmerrie. Er vonden die nacht meerdere incidenten plaats waar de vriendengroep van negen jongens uit Hilversum bij betrokken was. Sanil B., Mees T. en Hein B. maken deel uit van die vriendengroep en zijn de drie hoofdverdachten in deze zaak. Er vinden die avond meerdere vechtpartijen plaats op verschillende plekken. 

Bij de eerste vechtpartij, die plaatsvindt voor café De Zaak, belandt een slachtoffer op de grond en wordt er tegen hem aangeschopt. Het OM verdenkt hiervan zes verdachten uit de Hilversumse groep, waaronder Sanil B. en Mees T., van betrokkenheid bij de poging doodslag dan wel poging tot zware mishandeling. De gehele groep wordt verdacht van openlijke geweldpleging met betrekking tot de vechtpartij voor café de Zaak. Naar aanleiding van de tweede vechtpartij voor café de Bierexpress, waardoor Carlo Heuvelman komt te overlijden, verdenkt het OM Sanil B., Mees T. en Hein B. van betrokkenheid bij de doodslag van Carlo. Daarnaast worden de drie hoofdverdachten tevens verdacht van poging tot doodslag op een ander slachtoffer, die ook op de grond belandde na de aanvaring tussen de twee groepen. 

De Misdrijven

Bij openlijke geweldpleging maakt het niet uit of iemand zelf geweld heeft gebruikt. Het bijdragen aan of aanmoedigen van geweld kan ertoe leiden dat een verdachte zich schuldig maakt aan openlijke geweldpleging De maximale straf die kan worden opgelegd is vierenhalf jaar gevangenisstraf of een geldboete van €20.500,-. Het werkt strafverzwarend indien er letsel of schade is toegebracht, zoals in onderhavig geval. Doodslag houdt in dat de dader een ander opzettelijk van het leven beroofd, maar waarbij voorbedachte rade geen vereiste is.

Poging doodslag houdt in dat er opzettelijk is gepoogd een ander te doden, maar dat de uitvoering daarvan niet is voltooid. Op doodslag staat een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar. Als het gaat om poging doodslag, dan wordt dit verlaagd met ⅓ en is de gevangenisstraf maximaal tien jaar. Van poging doodslag is sprake als een persoon iemand opzettelijk van het leven beroofd. Het aanvaarden van een aanmerkelijke kans op overlijden valt hier ook onder.Bij zware mishandeling met de dood tot gevolg is de opzet niet gericht op de dood, maar op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De mishandeling leidt dan onbedoeld tot de dood. 

Bewijs

Tegen Sanil B. lijkt het OM het meeste bewijs te hebben. Hij heeft onder andere zijn schoen met daarop het DNA van Heuvelman in eerste instantie achtergehouden voor de politie. Het bewijs tegen Mees T. en Hein B. lijkt minder sterk omdat dit enkel bestaat uit getuigenverklaringen. Het OM heeft een gevangenisstraf van tien jaar tegen Sanil B. geëist en acht jaar tegen Mees T. en Hein B. Sanil B. geeft aan dat hij schrikt van de eis. Volgens hem is het gehele requisitoir gebaseerd op bewuste onwaarheden.

Wees eens een vent en vertel wat er is gebeurd

Beelden van de ruzie verschijnen op internet, behalve die van de fatale mishandeling van Heuvelman. Alle verdachten zeggen niet te weten wat er met Heuvelman is gebeurd. Uit onderzoek lijkt het er daarentegen op dat de verdachten er met hun neus bovenop hebben gestaan. De rechtbank is van mening dat de verdachten een plicht hebben duidelijkheid te verschaffen aan de familie van Heuvelman over wat er die nacht is gebeurd. Met de woorden: ‘Wees eens een vent en vertel wat er is gebeurd’ spoort de rechter verdachten aan openheid van zaken te geven.

De rechter kan volgens artikel 160 Sv aan het achterhouden van informatie de consequenties verbinden die hij passend acht. De verdachten bekennen enkel wat op beeld staat. Hetgeen niet is gefilmd, namelijk het doodtrappen van Heuvelman, kunnen de verdachten niet meer voor de geest halen. Het OM is overtuigd van betrokkenheid en baseert dit op tientallen getuigenverklaringen, camerabeelden, kledingonderzoek en de inzet van informanten. De meerdere vechtpartijen, het oproepen tot geweld en excessieve mishandeling zou aangeven aan dat de vriendengroep uit Hilversum berekenend te werk is gegaan.  

Het zwaarste opsporingsmiddel  

Eind 2021 hebben undercoveragenten contact gehad met Sanil B. in de gevangenis. De agenten deden zich voor als medegevangenen en hopen een bekentenis van de hoofdverdachte te ontfutselen. De informatie die Sanil B. geeft bevat tegenstrijdigheden. Nadat door de politie DNA van Heuvelman op zijn schoen werd gevonden, vertelde Sanil B. de infiltranten in het Marokkaans dat ‘het voorbij is’. Hij zegt tegen de undercoveragenten dat hij Heuvelman heeft geschopt, maar komt hier later van terug. Na een huiszoeking blijkt dat Sanil B. de verkeerde kleren aan de politie overhandigde voor het onderzoek. Zelf zegt hij hierover dat dit ‘zijn grootste fout’ is geweest. Op mysterieuze wijze zijn de actieve herinneringen van de verdachten aan de mishandeling van Heuvelman verdwenen. Het zou onaanvaardbaar zijn dat één of meerdere verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan de dood van Carlo Heuvelman misschien worden vrijgesproken. Op 18 november doet de rechtbank uitspraak.

Meer over

Deel dit artikel

2 gedachten over “Kopschoppers van Mallorca gaan vrijuit?”

 1. De kopschoppers mogen hun celstraf niet ontlopen door 20.000 euro neer te leggen. Dat bedrag is voor de ouders van deze Gooische heren een schijntje. Kortom: zitten èn betalen. Geen straf is hoog genoeg als genoegdoening voor de getraumatiseerde ouders van Carlo Heuvelman en vriendin Lisa. De jongen die zijn maten om versterking vroeg en de eerste klap uitdeelde mag niet wegkomen met een lagere straf. Zijn rol moet groter zijn. Hij was de aanstichter van dit geweld. Geef hem ook 10 jaar.
  In Spanje hadden ze 15 jaar gekregen.
  RIP Carlo.

 2. Heel erg droevig dat de aanstichter van dat buitensporige geweld Lars, v.d. H. uit Hilversum wegkomt met een kleine taakstraf en slechts 2 maanden voorwaardelijk. Hopelijk wordt deze knaap wel verplicht langdurig behandeld voor zijn agressieve gedrag. (sociopatie? ASPS?) Is vast niet de eerste keer dat hij harde rake klappen uitdeelde aan mensen? De ouders zullen de boetes wel betalen i.p.v. de knapen zelf dus dat voelen deze knapen wellicht ook niet.
  Onbegrijpelijk dat deze ouders hun zonen beschermen. Geen woorden voor.
  Zwijgen wordt beloond helaas. Misschien moet de wet worden aangepast zodat bij groepsgeweld de hele groep verantwoordelijk wordt gehouden. Dan worden de daders vanzelf wel aangewezen door hun vrinden. Terecht dat in een aantal gevallen de taakstraf is omgezet naar celstraf. En hopen dat ooit nog filmpjes boven komen drijven.
  De ouders en de vriendin van Carlo hebben de zwaarste straf. Hun geliefde zoon en vriend is hen afgenomen. Geen enkele straf kan dat verdriet wegnemen. RIP Carlo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top