John Jaakke: “Ik mag niet door het rode licht rijden, maar ik kan het wel”

FC1390AD-4BF2-4115-9B65-E65E4BD230A3 2

John Jaakke. Hij was managing partner bij Van Doorne en partner bij Boer & Croon, maar het bekendst is hij van zijn voorzitterschap van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax. Er zijn weinig functies die hij niet op zijn cv heeft staan. Wij spreken hem in een pand naast het Museumplein over zijn tijd bij Van Doorne, Ajax en eigen bedrijf Trusted Advisors.

Van assistent naar advocaat

“Mijn eerste stukken werden door mijn patroon compleet afgekraakt met de rode pen.”

Jaakke had tijdens zijn studie bedacht dat hij geen advocaat wilde worden. In zijn tijd was het veel lastiger je te oriënteren op wat je wil na je studie. “Wat jullie nu met Rechtencircuit doen om te laten zien wat je na je studie zou kunnen doen, bestond toen helemaal niet.” Zo begon hij als assistent van de directeur energie van de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV), waar hij werd aangenomen vanwege zijn juridische en bedrijfskundige kennis.Via zijn werk bij de SHV kwam Jaakke in contact met advocaten. Stiekem vond hij het werk dat die advocaten deden wel mooi, maar hij had een duwtje in die richting nodig. “Toen de SHV allemaal bedrijven ging verkopen, heb ik toch maar besloten een briefje te schrijven naar van Doorne, destijds nog van Doorne & Sjollema.” Het begin was voor Jaakke lastig, want hij dacht dat hij wel had geleerd hoe hij stukken moest schrijven.“Mijn eerste stukken werden door mijn patroon compleet afgekraakt met de rode pen.”

Van advocaat tot managing partner bij van Doorne

 

“Ik heb 23 jaar lang ruzies en fusies gedaan.”

 Met een sprankeling in zijn ogen vertelt hij over zijn tijd bij Van Doorne: “Het was gewoon echt een leuke tijd, want de advocatuur bleek echt iets voor mij te zijn.” Bij Van Doorne werkte Jaakke op de afdeling corporate. “Ik heb 23 jaar lang ruzies en fusies gedaan.” Naast de vrijheid en intellectuele uitdaging vond hij het interessant om voor cliënten uit te zoeken wat hun mogelijkheden in de gegeven situatie waren. “Je kan naar iemand toegaan en zeggen wat hij niet mag.”  Volgens Jaakke bedankt de cliënt je dan voor het gegeven advies, maar is hij geen meter opgeschoten. “Het leuke van het vak is om met creativiteit en juridische kennis tot een oplossing te komen.”

“Als Duitsland niest, is Nederland verkouden.”

 Na een aantal jaar werd Jaakke benoemd tot managing partner. “Ik heb nogal lang over de middelbare school gedaan.” Omdat een groot deel van het kantoor zich al richtte op de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan, startte hij met een collega de Duitsland-desk. “Wij spraken allebei Duits en het was ook fijn zakendoen met Duitsers.”Er zit volgens hem een groot verschil tussen de Duitsers en de Engelsen: “Bij Duitsers weet je, in tegenstelling tot Engelsen, wat je aan ze hebt. Als een Engelsman zegt ‘very interesting’, moet je tussen de lijntjes doorlezen dat hij het eigenlijk niks vindt.” Bovendien was Duitsland in die tijd al de belangrijkste handelspartner van Nederland. “Als Duitsland niest, is Nederland verkouden”, zegt hij wel eens.

Van managing partner tot voorzitter van de RvC van Ajax

Nadat Jaakke een aantal jaar als managing partner had gewerkt, vond hij het tijd voor verandering. “Ik voelde mij een soort ‘hamster in the wheel’. Ik bewoog wel, maar kwam niet meer vooruit.”Daarom besloot hij om als partner bij Boer & Croon, een strategie- en procesmanagement-kantoor, te gaan werken. Het heeft hem altijd wel getrokken om verschillende dingen te doen. Naar eigen zeggen heeft hij een soort triviant-rondje gemaakt door eerst als assistent van een CEO, toen advocaat, daarna strategie-consultant en nu als trusted advisor werkzaam te zijn. “Alle blokjes passen, maar ze zijn wel verschillend van kleur. Ik ben in die zin een omnivoor.” Hij vervolgt: “Bij alle dingen die ik in de afgelopen jaren heb gedaan, vind ik het belangrijk dat je maatschappelijk in de wereld staat.”

“Zolang het geld maar op het veld staat.”

Voor zijn eigen bedrijf Trusted Advisors doet Jaakke veel werk voor de Ondernemingskamer. Zo werd hij laatst benoemd tot bestuurder van twee cosmetica-fabrieken. Ook dan komt hij in aanraking met advocaten die tegen hem zeggen dat iets juridisch niet mag, maar in de rol van ondernemer doet hij het alsnog. “Ik mag niet door rood licht rijden, maar ik kan het wel. En soms moet ik dat ook doen.”

Naast zijn advieswerk zit Jaakke in een aantal RvC’s. Het voorzitterschap dat het meest in het oog springt, was dat van Ajax. Hij kwam op een bijzondere manier in deze positie terecht. “Tijdens een diner zat ik naast Ed van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam en destijds lid van de benoemingscommissie.” Een week later werd Jaakke gebeld of hij voorzitter wilde worden, omdat de commissie iemand zocht die een link kon leggen tussen de club en het bedrijf. Nuchter stelt hij: “Je kan op dat moment twee dingen doen: ja of nee zeggen.” In zijn eerste jaar werd Ajax kampioen en werd hij verkozen tot voorzitter van het jaar. “Een jaar later was ik dat opeens niet meer, want je bent echt afhankelijk van het succes.” Daarnaast heerste er onrust in de Arena, omdat er bij de besturende iconen verschillend werd gedacht over de visie. In die tijd groeide ook de kritiek op zijn persoon. “Ik heb nooit gedacht dat het over de persoon John Jaakke ging, maar over de voorzitter van de voetbalclub Ajax. Echter, wanneer er leuzen worden gezongen over je familie dan raakt je dat wel.” Met het huidige beleid kan Jaakke alleen maar tevreden zijn: “Zolang het geld maar op het veld staat”.

Van voorzitter van de RvC van Ajax tot moderator van RvC’s

“Ik durf juist wel kritische vragen te stellen. Tenslotte word ik er niet voor betaald om mee te gaan huilen met de wolven in het bos.”

 Om terug te komen op zijn advieswerk blijft hij in de sferen van de RvC hangen. Er heerst vaak frictie, vooral omdat er door de betrokken personen niet op de juiste manier met elkaar gesproken wordt. “De olifant blijft in de kamer staan. Ze spreken wel met elkaar, maar dan wel na de vergadering vanuit de auto over hoe slecht de vergadering wel niet was.”Om de vergaderingen beter te laten verlopen, leidt hij de gesprekken. Jaakke is in die rol een soort moderator. “Ik durf juist wel kritische vragen te stellen. Tenslotte word ik er niet voor betaald om mee te gaan huilen met de wolven in het bos.”Op onze vraag om het beste advies voor studenten, stelt hij: “Ik zeg niet dat advocaat een heilig vak is, maar als je dat drie à vier jaar op een goed kantoor kan doen dan leer je ontzettend veel. Kijk om je heen, absorbeer zoveel mogelijk en ontwikkel je breed.”

 

 

 

 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top