Column: Het einde van Felyx nabij

PHOTO-2019-04-14-15-48-58

Stel, je bent in hartje centrum en je moet opeens he-le-maal buiten de grachtengordel zijn. Je opent je Felyx app, kijkt of er een scooter in de buurt staat en gaat eropaf. De app ontgrendelt de groene bolide en binnen een paar seconden ben je op weg. Makkelijk toch? 30 cent per minuut en klaar is Kees.

Over de snorfiets (het soort motorvoertuig waar de Felyx onder valt) wordt in Nederland de laatste jaren veel gediscussieerd. Rijden zonder helm en op het fietspad maakt de snorfiets een van de gevaarlijkste voertuigen op de weg. Artsen zijn het hier al jaren over eens en willen daarom actie van de overheid. Sinds 2012 pleit Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid voor een helmplicht voor snorfietsers.

De gemeente Amsterdam heeft besloten om vanaf 8 april 2019 een lokale helmplicht in te voeren. Daarnaast verbant Amsterdam de snorfietsen van het fietspad. Hiermee heeft Amsterdam een primeur. In de rest van Nederland laat de helmplicht nog even op zich wachten want een landelijke helmplicht is er (nog) niet. Aan een wetsvoorstel wordt door minister Schultz gewerkt.

Maar wat betekent dit concreet voor Felyx?

Het bedrijf valt of staat met hun opzet. Het gebruiksgemak, de gemakzucht van de gebruiker en de hoge mate van bereikbaarheid heeft ervoor gezorgd dat Felyx een gat in de markt heeft opgevuld. Dat de scooters bovendien elektrisch worden aangedreven gaf hun een publieke gunfactor. De oprichters van Felyx hebben onlangs laten weten dat ze 1 a 2 helmen in de topcase van de scooter zullen stoppen. Ik hoop dat zij het niet onderschatten, dat als snorfietsen eenmaal naar de rijbaan gedrongen worden en een helm op moeten, het bedrijf wel eens een flinke deuk kan oplopen. Voorlopig hebben ze niks te vrezen buiten Amsterdam. Maar wat staat Felyx te gebeuren als zij hun scooters moeten verhuren met helm? Niemand wil een helm op die dezelfde dag nog door 20 anderen is gedragen. Snorfietsers in Nederland gedijen juist bij wind door de haren. Zo hebben ze geen zweterig hoofd, zit hun haar nog goed en is het lekker fris. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker en sneller.

Felyx heeft nu een oplossing gevonden voor het probleem van de helmplicht maar het is nog maar de vraag of hun aantrekkingskracht dezelfde blijft. Ik ben benieuwd of Felyx blijft groeien. Wat wel hun voordeel speelt is dat er een petitie is ondertekend. Een petitie om de snorfiets niet naar de rijbaan te laten gaan en mensen zonder helm te laten rijden. Het is al 40.000 keer ondertekend en dit betekent dat Den Haag met een politieke reactie moet komen. Dit kunnen we alleen maar afwachten. Over een tijdje meer nieuws.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top