Help! Hoe schrijf ik een juridische scriptie?

Scriptietips

Voor veel studenten is het schrijven van de scriptie een heikel punt. Het is niet eenvoudig en zorgt bij velen voor stress en uitstelgedrag. Toch zullen we er als rechtenstudenten allemaal aan moeten geloven. Met dit plan van aanpak kun jij met frisse moed, geïnspireerd en vol enthousiasme beginnen aan het schrijven van je juridische scriptie!

Stap 1: Kies een onderwerp dat jou goed ligt

Wat vind jij leuk en waar ben jij goed in? Denk terug aan essays die je tijdens je studie hebt geschreven maar bedenk ook wat je na je studie wil gaan doen. De scriptie is namelijk jouw visitekaartje bij je eerste sollicitatie. Naast dat het onderwerp je moet aanspreken, moet het ook potentie hebben: het onderzoek moet een bijdrage aan de rechtswetenschap kunnen leveren. 

Stap 2: Bedenk goed welk probleem je met je scriptie wilt oplossen 

Wat is het probleem, en ook heel belangrijk: wie heeft het probleem? De probleemanalyse en aanleiding van de scriptie zijn belangrijke fases van het onderzoek. Zo wordt duidelijk welk vraagstuk er opgelost moet worden en waarom. 

Stap 3: Maak dit probleem specifiek 

Bepaal vervolgens door welke bril je naar dit probleem wil kijken. Dit is je invalshoek. De omvang van je scriptie leent zich niet tot het bespreken van alle mogelijke juridische perspectieven: kies er dus één en werk die helemaal uit. 

In deze fase moet je vooral veel lezen. Zo kom je erachter wat de huidige stand van zaken is, wat experts over jouw onderwerp zeggen en waar de knelpunten zitten. Je kunt ervan uitgaan dat je 30% van je tijd hieraan moet besteden. Maak je dus geen zorgen als je weinig voortgang lijkt te boeken, het verkennend werk is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de scriptie.

Stap 4: Wees nauwkeurig in je onderzoeksvraag

Ieder onderzoek heeft een duidelijke onderzoeksvraag nodig. Het goed formuleren daarvan is essentieel. Vraag jezelf af wat je precies wil onderzoeken, hoe je dat wil gaan doen en waarom. Al deze elementen moeten terugkomen in de onderzoeksvraag. Ontleed ieder element en controleer of alles voldoende concreet beschreven wordt. Een voorbeeld van een onnauwkeurig element in een onderzoeksvraag is: “Wat zijn de verschillende aspecten van”. De term ‘verschillende aspecten’ is te vaag, waardoor het niet sturend is voor het onderzoek. Er moet in dit voorbeeld dus duidelijker worden gemaakt welke aspecten precies aan de orde komen. 

Stap 5: Begin gestructureerd met schrijven

Begin met het schetsen van het probleem en het juridisch kader. Schrijf vervolgens voor ieder hoofdstuk een korte inleiding en een tussenconclusie. Houd later tijdens het schrijven deze structuur van inleiding, middenstuk en tussenconclusie aan. Zo is het niet alleen voor de lezer, maar ook voor jezelf duidelijk wat je aan het doen bent. Als je even vastloopt, zet dan de hoofdpunten onder elkaar: Wat wil ik in dit hoofdstuk zeggen? Wat moet er uit blijken? Als je dat puntsgewijs opschrijft, zie je vaak ineens een logische manier om je argumenten met elkaar te verbinden.

Stap 6: Laat je scriptie lezen door een ander, die geen kennis heeft over het onderwerp

Je scriptie moet begrijpelijk zijn. Juridisch jargon is voor rechtenstudenten logisch, maar voor anderen misschien onduidelijk. Door je stuk te laten lezen door een buitenstaander, kom je er snel achter welke juridische termen extra uitleg nodig hebben. Zorg er dus voor dat het makkelijk leesbaar is, maar vergeet niet dat het een wetenschappelijk stuk is. 

Tot slot: planning! 

Plan je tijd goed in. Zorg dat je geen kluizenaar wordt, maar geef je scriptie wel prioriteit. Maak bijvoorbeeld een lijst met daarop alle data tot aan de deadline. Schrijf achter iedere datum hoeveel uur je die dag aan welk deel van je scriptie wil besteden. Zie deze planning niet als iets waar je je krampachtig aan moet vasthouden, maar als een steuntje in de rug (net als deze tips). En niet onbelangrijk: relativeer. Wees – vooral in de beginfase – niet te kritisch op je eigen stuk, maar blijf wel open staan voor feedback. Succes!

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top