Column: Voorkom ‘dringstress’ en studeer buiten de UvA/HvA

IMG_3897

Als er één bijkomende stressfactor is tijdens de tentamenperiode, dan is het wel het gebrek aan studieplekken voor studenten. Menig student krijgt al de kriebels bij het zien van dit filmpje. Honderden studenten staan vanwege een capaciteitsgebrek bij de UvA te dringen voor de ingang van de Roeterseilandcampus. Dankzij deze column kan jij gewoon lekker studeren zonder ‘dringstress’.

  1. De Openbare Bibiliotheek Amsterdam (Oosterdokkade 143).

De OBA opende haar deuren in 2007 en is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter (!) de grootste bibliotheek van Nederland. De OBA ligt vlak naast het centraal station dus  makkelijk bereikbaar voor iedere student. Dankzij de grote en lichte ruimtes wordt er  een perfecte studeeromgeving gecreëerd. Voor de lunch ben je hier ook aan het goede adres: op de 7e etage bevindt zich een restaurant (incl. mooi uitzicht over de stad!). Met een Albert Heijn op loopafstand (1 min) kan je er ook voor de goedkopere optie gaan. De OBA is doordeweeks open van 8:00 tot 22:00 en in het weekend van 10:00 tot 22:00. Een nadeel aan de OBA is dat de WiFi niet gratis is: hier moet je een abbonement voor afsluiten. Abbonemmenten gaan al vanaf €22,- per jaar voor de leeftijdsgroep 19 t/m 25 jaar.

  1. Rijksmuseum Research Library (Museumstraat 1):

Zoals de naam al doet vermoeden maakt deze bibliotheek onderdeel uit van het Rijksmuseum. De bibliotheek is sinds 1885 in gebruik, wat te merken is aan het interieur. Eenmaal binnengekomen word je omringd door prachtige antieke boekenkasten met een zeer klassieke uitstraling. Voor diegene die niet van een lichte studieomgeving houdt maar juist het liefst in kunstmatig licht studeert: is dit dé studieplek. Bovendien is het de meest omvangrijke kunsthistorische bibliotheek van Nederland en heeft de studiezaal gratis WiFi. By the way: in deze old school bibliotheek wordt de regel van doodse stilte strikt gehandhaafd. Ga hier dus niet heen als je lekker wilt beppen. Een ander nadeel aan deze klassieke bibliotheek zijn de beperkte openingstijden. De bibliotheek is zondag gesloten. Op de overige dagen is zij open van 10:00 tot 17:00.

  1. De Werkplaats – Het Volkshotel (Wibautstraat 150)

Het Volkshotel is niet slechts een hotel. Het voormalig hoofdkantoor van de Volkskrant biedt naast een cocktailbar en een gezellig café ook: Werkplaats. Werkplaats is ideaal voor studenten die het liefst in een ietwat rumoerige omgeving studeren. Je kunt plaats nemen op één van de vele flexplekken. Het wifi-gebruik is onbeperkt en gratis. Het grootste voordeel dat Werkplaats ten opzichte van de OBA en de Rijksmuseum bibliotheek heeft, zijn de openingstijden. Doordeweeks is Werkplaats open van 07:30 tot 23:00 en in het weekend van 08:00 tot 02:00. Werkplek is dus zowel voor de vroege vogel als de nachtbraker een perfecte studieplek.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top