Column: Door deze 10 stappen win jij meer studietijd

Tentamens? Zo win je meer studietijd

Het is weken geleden dat we fris en met goede moed weer aan de studie begonnen en een angstaanjagend snel naderende tentamenweek bracht Rechtencircuit op de vraag: Wat zijn manieren om je studiepatroon duurzaam te verbeteren? Dat en meer lees je hieronder. 

1. Verwijder Instagram en Facebook van je telefoon.

Ik dacht altijd dat ik niet verslaafd was aan mijn telefoon. Maar of je nu wel of niet reageert: een stuk of 15 keer deze apps verversen is net zo tijdrovend. Er is namelijk altijd wel weer wat nieuws in de feed. Ik mis nu welke klasgenoten van de basisschool in verwachting zijn #supersad, maar weet dan wel weer hoe het zit met eigendomsvoorbehoud in faillissement ;). 

2. Sla de groepsberichten eens over of nog beter: lees ze alleen in de avond.

Irritante vinkjes, pushberichten met discofunctie en een eindeloze stroom aan GIFS (die vaak wel super grappig zijn). Tijdens tentamenweken gaan bij mij de groepsgesprekken he-le-maal los. Uit onderzoek blijkt dat groepsgesprekken op Whatsapp ons stress opleveren en een half uur aan goede concentratie kost. Hoe kan dat? Die pushberichten zijn, volgens Sarah Diefenbach, professor psychologie aan de Universiteit in München, de grootste vijand van flow. Bij vrijwel al mijn apps staan notificaties uit, maar soms is dat niet genoeg: verplicht jezelf daarom net als ik de groepsgesprekken alleen in de avond te lezen.

3. Studeer strategisch.

Welke vakken vind je het moeilijkst? Van welke tentamen hangt het meeste af? Steek daar dan meer tijd in en zorg voor een planning met voldoende ruimte voor flexibiliteit. Het is sowieso beter om niet te veel te plannen. Er komt toch bijna altijd wat tussen… 

4. Eat that Frog!

Stel jij al weken het terugkijken van je hoorcolleges uit? Of zou jij voor één keer eens op tijd aan de jurisprudentielijst beginnen? Grote kans dat jij net als ieder ander student belangrijke taken die even niet ‘urgent’ lijken continue voor je uit blijft schuiven.  Begin je dag daarom met iets wat je al weken uitstelt. Waarom in de ochtend? Ten eerste heb je aan het begin van de dag nog de meeste energie voor die dwarse taak, ten tweede scheelt het de rest van de dag een hoop stress. In de flow daarvan werk je resterende to-do’s ook veel sneller weg.

5. Zuipen mag, verzuipen liever niet.

Natuurlijk hoef jij geen geheelonthouder te zijn tijdens je tentamenweken. Dat is voor niemand prettig, vooral niet tijdens je studententijd. Er kunnen best twee glazen worden gedronken zonder dat je herkansingen hoeft te vrezen. Vooruit, soms drie of vier, al is het maar om moed te verzamelen voor de volgende studiedag. Maar begin wel pas met bieren na je laatste taak van de dag. 

6. Sla de AH Maaltijdsalade Italiaanse kip niet over.

Het klopt dat studenten die gezond eten harder gaan studeren. Nu hoef je niet naar de AH te rennen om je even later vol te stouwen met alles wat groen is en gezond lijkt. Ik heb het over gezond eten in de ruime zin van het woord. Van een mondvol spinazie hoef je geen Popeye-wonderen te verwachten voor je brein: sla gewoon geen maaltijden over. Voor de luie studenten hebben we een redactietip:  de AH Maaltijdsalade Italiaanse kip blijft na al die jaren nog even goed te pruimen. 

7. Gebruik je to-do list als achtergrond.

Oké, misschien lijkt dit overdreven, maar ik gebruik mijn to-do list wel eens als achtergrond op mijn telefoon.  Zo moet ik wel heel hard mijn best doen om te ‘vergeten’ dat het nog geen tijd is om de UB te verlaten. 

8. Deel je ellende en studeer buiten de deur.

Voor veel mensen werkt het juist goed om de voordeur van thuis achter zich dicht te slaan en samen met vrienden te studeren op de universiteit. Probeer het vooral uit! Werkt het niet? Studeer dan thuis op je kamer, zonder dat je tussendoor wassen gaat draaien, de vaatwasser gaat uitruimen of uren met je kat gaat spelen. 

9. Maak van afleveringen geen seizoenen.

Afleiding tijdens het studeren? Natuurlijk wel. Afleiding verkleint de kans dat je blijft vastzitten en bevordert het krijgen van nieuwe inzichten. Een aflevering van Peaky Blinders seizoen 5 is dus van evident belang voor een succesvolle tentamenweek. NB: Dit is natuurlijk geen vrijbrief voor bingewatching ;). 

10. Bewaar de grote schoonmaak voor na je tentamens.

Hartstikke goed dat jij je leven wilt beteren sinds je de nieuwe Netflix-serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’ hebt gezien. Maar voor de KonMari-methode heb je nu even geen tijd. Blijf je (af)was doen, maar bewaar grotere projecten voor de herkansing-safe zone. Trouwens wist je dat een rommelig bureau alleen maar goed is? 

 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top