Column: De vijf best betaalde juridische bijbaantjes

IMG_2460

Of je nu thuis in de tuin of ergens in een ver land van je Caipirinha sipt, de zomerperiode is een goed moment om na te denken over een juridisch bijbaantje voor aankomend studiejaar. Een juridisch bijbaantje naast je studie is een waardevolle manier om kennis te maken met de juridische wereld en is dé manier om je kansen op de arbeidsmarkt te verbreden. Om je het leven makkelijker te maken zet Rechtencircuit de vijf best betaalde juridische bijbaantjes voor jou op een rij.

1) Werkstudent bij een advocatenkantoor

Om later aangenomen te worden bij een (groot) advocatenkantoor zijn hoge cijfers niet genoeg. Recruiters zoeken naar gemotiveerde studenten met ervaring. De algemene werkzaamheden bestaan voornamelijk uit: het doen van literatuur- en jurisprudentieonderzoek, het voorbereiden van processtukken, het bijwonen van zittingen en vergaderingen en het opstellen van memo’s en (concept)brieven aan cliënten en wederpartijen. Als werkstudent werk je ongeveer twee dagen per week voor een periode van drie tot zes maanden. Vaak is verlenging mogelijk.

Een bijkomend voordeel is dat je als werkstudent een eindbeoordeling ontvangt. Als deze goed is, brengt deze jou natuurlijk weer dichterbij die échte werkplek!

2) Fiscaal medewerker

Als jij fiscaal recht studeert past dit misschien wat beter bij je. De taakomschrijving van fiscaal medewerkers kan verschillen per organisatie: bij belasting- of accountantskantoren werken fiscaal medewerkers over het algemeen in opdracht van een fiscalist, terwijl binnen andere organisaties fiscaal medewerkers vaak functioneren als algemeen aanspreekpunt op het gebied van belastingzaken. Als fiscaal medewerker word je inhoudelijk betrokken bij de dagelijkse praktijk, doe je onderzoek naar complexe fiscale vraagstukken en maak je kennis met de fiscale praktijk. Jouw werkzaamheden bestaan over het algemeen uit het verzamelen en bestuderen van jurisprudentie, het verrichten van ad hoc werkzaamheden, (telefonisch) contact met cliënten en het ondersteunen van de belastingadviseur of fiscalist bij advieswerkzaamheden. Kortom, een uitdagende bijbaan voor naast je studie waarbij je goed kunt verdienen!

3) Secretaresse bij een advocatenkantoor

Binnen deze functie werk je meestal voor meerdere advocaten tegelijk en ben je verantwoordelijk voor de administratieve en secretariële ondersteuning. Al werkend leer je alles over de belangrijkste juridische termen, rechtsgebieden, instellingen, beroepscodes en beheers je binnen no time over de speciale eisen die aan juridische correspondentie worden gesteld. Last but not least: het werk als secretaresse levert een breed netwerk op.

4) Buitengriffier

Wist je dat de buitengriffier een vergoeding van €121 per zitting ontvangt? Zittingen die op één dag worden gehouden, worden samen als één zitting beschouwd.

In het derde jaar van je bachelor of master Nederlands Recht is het mogelijk om op oproepbasis buitengriffier te zijn bij een rechtbank of gerechtshof. Een buitengriffier kan door de rechtbank worden opgeroepen voor griffierwerkzaamheden, bestaande uit het op dictaat typen ter zitting, tot het bijzitten en uitwerken van een zitting om zo bijvoorbeeld pieken in werkzaamheden op te vangen. Wil je meer weten over de buitengriffier? Lees dan hier het interview met griffier Frenkie Kruiswijk!

5) Docent tentamentraining

Ben jij op zoek naar de ideale bijbaan waarin je naast je studie je vaardigheden en inhoudelijke kennis kunt laten zien en verder kunt ontplooien? Het geven van tentamentrainingen verrijkt niet alleen je cv, maar is met een salaris tussen de €18 en €23 per uur ook zeer positief voor je studentenportemonnee. Let wel op: alvorens je aan de slag mag gaan als tentamentrainer is het een vereiste om het vak minimaal met een 8 te hebben afgerond.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top