Notaris Rik Kamps: ‘Geen stempel, maar ondernemer’

Rik Kamps

Vandaag spreken wij met Rik Kamps, notaris en partner van TeekensKarstens, over de aspecten van het notariaat en het bouwen en runnen van een veelzijdig kantoor. Wij hebben het onder andere over zijn aandacht voor digitalisering en zijn visie op de toekomst van het notariaat.

Even terug in de tijd

In 1990 kwam Kamps binnen bij het kantoor Karstens notarissen dat na een fusie met Teekens advocaten in 2001 de naam TeekensKarstens ging dragen. “Ik keek er erg naar uit om deel uit te maken van een kantoor waarin notarissen en advocaten geïntegreerd samenwerken. Door de samenwerking tussen advocaten en notarissen bieden wij unieke service aan onze cliënten.” Als notaris specialiseerde Kamps zich – ongepland – in het brede domein van het ondernemingsrecht. Wij kijken hem met de nodige verwondering aan wanneer Kamps ons tussen neus en lippen door vertelt dat hij na slechts 4 jaar bij TeekensKarstens het aanbod kreeg om partner te worden.

Maak kennis met TeekensKarstens

Op het kantoor kunnen wij de creatieve hersenhelft van de werknemers (inclusief de notarissen) bijna horen kraken. Hoe kan het dan zo zijn dat notarissen toch zo stoffig naar voren komen? Het ligt voor een deel aan de onafhankelijke en onpartijdige rol van de notaris, volgens Kamps. Daarnaast vallen notarissen in vergelijking met advocaten zoals Harvey Specter minder flitsend uit. “Ondanks dat de meeste notarissen wat bedeesder zijn dan de gemiddelde advocaat, zie je bij ons dat notarissen meer op de voorgrond treden, zonder onze onafhankelijkheid uit het oog te verliezen. Het verschil met andere (traditionele) kantoren is dat wij op minder hiërarchische wijze opdrachten uitvoeren. Bij TeekensKarstens zitten de advocaten en notarissen samen om de tafel om beide van meet af aan bij de deal betrokken te zijn.”

De notaris is geen digibeet 

Kamps geeft stellig aan open te staan voor ontwikkelingen: “Dit is de toekomst, dat gaan we doen.” Niet alleen bij de uitbreiding van service en de samenwerking tussen advocaten en notarissen, maar ook bij de digitalisering van diensten speelt Kamps een grote rol. Je zou haast denken dat het notariaat nauwelijks geconfronteerd zou worden met het fenomeen Blockchain. Toch krijgen vroeg of laat alle bedrijfstakken en dus ook het notariaat hier mee te maken. “Digitalisering heeft een sterke invloed op de toekomst van de notaris. Sommige notarissen vrezen zelfs dat Blockchain de notaris overbodig zal maken.”

Kamps denkt niet dat de behoefte aan notarissen zal verdwijnen. “De juridische dienstverlening is een onmisbaar onderdeel van de moderne samenleving. Afgezien van alle technische uitdagingen kun je het ook zien als nieuwe kansen voor het uitbreiden van de adviespraktijk.” Zo heeft TeekensKarstens in samenwerking met 16 andere notariskantoren “De Echte Notaris” opgezet. Dit is een online dienst met de kennis van echte notarissen, identificatie met DigiD en intakegesprekken via FaceTime waardoor fysieke aanwezigheid van cliënten in principe niet langer noodzakelijk is.

De wereld van juristen verandert snel. Daarom zal de jurist van de toekomst veel bedrevener moeten zijn in technologie. “Het lijkt me een goed idee om meer van dit soort componenten toe te voegen aan het huidige curriculum van universiteiten, zodat onze toekomstige juristen worden klaargestoomd voor deze nieuwe wereld.”

Claimcultuur 

Bij ons rees de vraag hoe het gebruik van smartcontracts zich verdraagt met de informatieplicht van de notaris en de stijging van aansprakelijkheidsprocedures. “We hebben te maken met een claimcultuur en mensen zijn geneigd sneller iets te zoeken en iemand aan te wijzen op wie ze hun schade kunnen verhalen. Als de verwachting van een cliënt verschilt met hoe het in de praktijk uitpakt, legt hij de schuld bij alle betrokken partijen en helaas dus ook bij de notaris,” antwoordt Kamps.

Gouden tip

Op deze late vrijdagmiddag maakt Kamps nog even tijd om aanstaande juristen advies te geven: “Als student zou je eigenlijk niet puur bezig moeten zijn met je cv. Je moet dingen doen omdat je iets leuk vindt, omdat je het als een ervaring beschouwt.” Verrast door het bijgestelde beeld van de notaris fantaseren wij onder het genot van een biertje over een flitsende nieuwe serie: “The Notary Kamps & Specter”.

 

Meer over

Deel dit artikel

Ook interessant

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top