Mediators Reuling en Schutte: “Het is beter dan rollebollend bij de rechter te belanden”

Reuling Schutte

Saskia Reuling en Eva Schutte vieren deze maand het tienjarig jubileum van hun kantoor ReulingSchutte, een nichekantoor op het gebied van zakelijke mediation. Beiden met een succesvolle carrière in de advocatuur achter de rug, specialiseren zij zich in de alternatieve geschillenbeslechting. Het gesprek met de twee oprichtsters van ReulingSchutte biedt een interessante kijk op conflictoplossing en de verhouding daarvan tot het procesrecht.

Van advocaat naar mediator

Reuling en Schutte begonnen hun carrière ieder los van elkaar, beide als advocaat, bij grote kantoren. De één bij van Doorne (Eva Schutte), de ander bij DLA Piper (Saskia Reuling). Tien jaar geleden maakten zij de overstap en richtten samen ReulingSchutte op. Ze vertellen dat er toentertijd nog veel scepsis rondom zakelijke mediation bestond. Met name vanuit de advocatuur kwam weerstand: “Veel advocaten dachten dat mediation soft zou zijn”. Tegenwoordig is het echter een steeds vaker gebruikt alternatief voor de gang naar de rechter. 

“Die mindset moest veranderen”

Reuling legt uit dat je als mediator een hele andere positie moet innemen dan als advocaat. “Het grote verschil is dat je een onafhankelijke positie hebt, terwijl je als advocaat natuurlijk betaald wordt om subjectief te zijn. Die mindset moest veranderen.” Schutte was naar eigen zeggen altijd al een bemiddelende advocaat. Na jaren met veel plezier in de advocatuur te hebben gewerkt, gooide ze het roer om. Ze vond dat haar cliënten meer nodig hadden dan wat zij hen als procesadvocaat kon bieden en verdiepte zich in mediation. Deze switch zorgde voor een verlegging van haar focus naar de psychologische kant van het procesrecht. Ze ging zich afvragen: “Wat is er nou nodig om mensen op een andere manier naar hun probleem te laten kijken?”.  

In the lead blijven

Een groot voordeel van zakelijke mediation is volgens de oprichtsters van ReulingSchutte dat je als partij zelf in the lead blijft. “Als je naar de rechter stapt, geef je je conflict uit handen en hakt de rechter een knoop door.” Schutte legt uit dat je bij mediation juist zelf degene bent die bepaalt op welke manier je eruit wil komen. Dit draagt volgens haar bij aan een goede zakelijke relatie. “Het is veel mooier om met elkaar tot een oplossing te komen, dan rollebollend bij de rechter te belanden.” Reuling vult aan: “Bovendien is riskeren natuurlijk inherent aan procederen”. Ze legt uit dat, ook al denk je een sterke zaak te hebben, het in de rechtszaal toch anders kan lopen en er altijd het risico bestaat een zaak te verliezen.

Wijsheid komt met de jaren

Bij ReulingSchutte hebben alle mediators juridische ervaring: de meerderheid heeft in de advocatuur gewerkt, een paar bij de rechterlijke macht.  Volgens Reuling draagt de nodige werk- en levenservaring bij aan het zijn van een goede mediator. Het werken met mensen die in conflict zijn, vergt namelijk bepaalde expertise. “Het is daarom ook een vak dat je heel erg goed kan doen als je grijze haren hebt, om het zo te zeggen.

“Soms helpen grijze haren daarbij”

 Als leider van het proces moet je volgens Schutte overwicht en respect uitstralen. “Soms helpen grijze haren daarbij.” Daarnaast moet een goed mediator volgens haar geduld hebben en niet te snel willen gaan, maar stap voor stap kijken wat er nodig is om partijen verder in het proces te brengen. Reuling vervolgt dat de ervaring leert dat als je eenmaal aan mediation begint, er altijd ruimte ontstaat. “Mensen halen hun kaarten van de borst en er blijkt meer mogelijk dan dat ze aanvankelijk dachten.” 

Niet zo gek dus, dat er steeds meer samenwerkingen tussen mediators tot stand komen en advocaten steeds vaker optreden als advocaat én mediator. “Het is goed met een open vizier kennis te nemen van mediation. Dat wil niet zeggen dat je er per se iets mee moet doen, maar wel dat je in het werk als advocaat of rechter weet wat het is en wat het kan bieden.” Kortom, volgens Reuling en Schutte, is mediation een niet meer weg te denken middel om buiten de rechtszaal tot een oplossing te komen. Er is steeds meer vraag naar en zij verwachten dan ook dat ReulingSchutte verder zal groeien.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top