Consultant Marike Kuin: “Ook ergens anders kan het heel erg leuk zijn”

Marike Kuin

Marike Kuin heeft zich terecht afgevraagd: is er meer te ontdekken? Na bijna acht jaar werkzaam te zijn geweest bij Freshfields Bruckhaus Deringer, heeft zij de advocatuur achter zich gelaten. Op steenworp afstand werkt zij nu bij Egon Zehnder als consultant. Met oog op haar inspirerende carrièrepad (van San Francisco tot de Rotterdamse haven en nu weer terug op de Zuidas) vertelt zij ons enthousiast over de keuzes die zij heeft gemaakt. Hoe voelde het om in de juridische Champions League te spelen in Londen? En waarom was de advocatuur de ultieme leerschool? 

Een droom over Amerika

De appel valt niet ver van de boom. Als dochter van een notaris en advocaat besloot ook Kuin het rechten pad te bewandelen. “Dat ik enigszins genetisch belast ben, dat zou wel kunnen. Maar het was in ieder geval wel mijn eigen keuze.” Voordat zij met haar master begon, nog steeds op zoek naar een echt doel, besloot zij naar San Francisco af te reizen. Daar volgde zij voor 9 maanden een business school die het vuur heeft aangewakkerd. “Toen ik terugkwam had ik een heel helder beeld: ik wil later weer naar de VS.” Naast dat een Angelsaksisch advocatenkantoor haar erg leuk leek, was het een voor de hand liggende weg om daar te komen. Onder het genot van een lekkere werkplek en vol van inspiratie uit de praktijk schreef ze haar scriptie bij Freshfields. Een leerzame stageplek die Kuin uiteindelijk ook een baan opleverde: “zo ben ik eigenlijk de advocatuur ingekomen”.

Champions League in Londen

Een beetje dezelfde richting op, maar dan omringd door Engelsen. De Amerikaanse droom werd ingeruild voor Londen toen Kuin na zes jaar werd uitgezonden om het private equity team van Freshfields in het VK te versterken. Zij vertelt ons hoe deze ervaring haar op professioneel niveau heeft laten doorgroeien. “Je merkt wel dat het in Londen toch een soort Champions League is. Het altijd doorgaan, het versterkte teamgevoel en het écht samen doen”, die combinatie creëerde voor haar een leerzame ervaring

Op de vraag of zij bij terugkomst in Amsterdam een net zo enthousiaste start maakte, antwoordt zij twijfelend. Enerzijds wierp haar tijd in Londen zijn vruchten af bij het succesvol sluiten van deals. Anderzijds heeft dit uitstapje haar ook getriggerd om verder te kijken dan de advocatuur. “Er is meer. En ook ergens anders kan het heel erg leuk zijn.” Maar wat het dan wel moest worden was destijds ook voor Kuin een vraag die lastig te beantwoorden was.

De verschuiving van papier naar mens

Na ruim zeven jaar besloot Kuin om Freshfields te verlaten. “Als je na zoveel jaar werk nog niet honderd procent overtuigd bent om binnen een law firm te blijven, dan is het wellicht tijd voor verandering.” Zij legt ons bijvoorbeeld uit hoe je als advocatenkantoor slechts een fractie van het corporate M&A speelveld bestrijkt. “Het legal deel is maar een klein schakeltje van een heel groot traject.” De overstap naar Koole Terminals, tevens haar cliënt bij Freshfields, waar zij een bijzonder brede functie kreeg, heeft haar tot veel inzichten doen komen en opende de deur naar haar uiteindelijke passie.

Ik vond het leuker om naar mijn cliënten te luisteren en ze te helpen.”

Uiteindelijk is het vanachter haar bureau bij Egon Zehnder waar Kuin met ons spreekt. Na ruim drie jaar “in een overall en veiligheidsschoenen in de haven van Rotterdam”, is het de internationale executive search firma waar ze zich vandaag de dag laat zien. Haar motivatie is “de verschuiving van de focus van papier naar de mens”. Dat vindt zij het leukst en geeft haar het meeste energie. Zij blikt dan ook terug: “ik was niet de super technische advocaat, ik vond het veel leuker om naar mijn cliënten te luisteren en ze te helpen”.

Honderd ballen in de lucht

Haar functie bij Egon Zehnder vereist het écht goed kunnen analyseren van wat de uitdagingen zijn voor een business en kundig projectmanagement. “Je moet soms voor je gevoel wel honderd ballen in de lucht houden, dat is anders dan in de advocatuur waar je een paar projecten hebt.” Haar expertise komt tot uiting in zowel de search voor de bedrijfstop als het leadership advisory. Dit laatste gaat vooral over de ontwikkeling van het individu en teams binnen organisaties en hun culturen: de ultieme focus op de mens. Op de vraag of haar technische rechten kennis nog van pas komt antwoordt zij enigszins ontkennend. “Het is meer de ervaring van mijn Freshfields tijd waar ik het meeste profijt van heb, die manier van werken neem ik nog steeds met me mee.”

De advocatuur als leerschool

Achteraf gezien, stelt Kuin, past het allemaal heel erg mooi op elkaar. “Maar als je mij 15 jaar geleden had gevraagd of ik nu hier zou zitten, dan had ik gezegd: hoe kom je erbij?” Ondanks dat zij zelf niet meer in de advocatuur werkt, overtuigt zij ons van het essentiële karakter van deze ‘leerschool’: “het is een hele goede training ground voor de rest van je carrière”. Het kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken, het werkethos en sterke communicatievaardigheden heeft zij daar allemaal opgedaan. Haar carrièrepad is geen voor de hand liggende route. Zij krijgt dan ook vaak te horen: “Wat leuk dat iemand met jouw achtergrond ook bij Egon Zehnder werkt”. Desalniettemin heeft het experimentele karakter van Kuin ons laten zien dat als je verschillende dingen wilt proberen, dat zeker kan.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top