Lev Nagelkerken

Van Cito-loos naar Vlekkeloos. In groep 7 van de Montessori basisschool werd mij verzocht naar een schakelklas op het speciaal onderwijs over te stappen. Dit onomkeerbare besluit ontnam mij de kans de Cito-toets af te leggen. Zo begon een uniek en atypisch traject. Mijn pad door het onderwijslandschap bestond voornamelijk uit schoolwisselingen, een verzwakt vermogen om te lezen en een schrijnend gebrek aan intrinsieke motivatie.

Ik had destijds wel een gevoel van onrechtvaardigheid. Dit gevoel ontstond in de sociale omgeving waarin mijn eerste middelbare school zich bevond. De kinderen uit deze omgeving komen veelal uit kansarme gezinnen. Dagelijks kwamen verhalen voorbij over financiële achterstanden en het begaan van criminele activiteiten uit pure wanhoop. Deze realiteit prikkelde mij en maakte dat ik maatschappelijke impact wilde maken. Dit verlangen culmineerde al snel in een jongensdroom, namelijk een visie om advocaat te worden in het jeugdstrafrecht. Het bracht me in contact met een begrip dat mijn leven zou transformeren: motivatie. Hier begon ik mijn reis in de meer diepgaande juridische kwesties.

Dit resulteerde in een traject van vier vlekkeloze jaren. Ik ging van start aan het mbo en in mijn 4e jaar begon ik met de studie rechten aan de universiteit. De diepgang van de juridische stof omarmde me als een verslaving. Ik verdiepte me in filosofen, rechtszaken en rechterlijke uitspraken. Maar wat mij het meest trok, was het krachtige gebruik van de taal binnen deze juridische arena. De leus die mij het meest is bijgebleven luidt dan ook: ‘Taal is het sterkste wapen’.

Als redacteur bij Rechtencircuit.nl word ik constant geconfronteerd met taal, omringd door de inhoud van het recht en geïnspireerd door de mensen met wie ik in aanraking kom. Het is deze krachtige, drievoudige combinatie die voor mij de kern vormt van sterke interviews en artikelen. Ik hoop de lezers te voorzien van leerzame, inspirerende en taalkundige stukken. 

Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar redactie.rechtencircuit@gmail.com. 

 

8BB3AB22-2471-4DDF-BC34-4D9B3B80EA34
Scroll naar boven
Scroll naar top