Ronnie Flex en Top Notch in vechtscheiding: sprake van een ‘wurgcontract’?

website formaat (1)

Rapper Ronnie Flex tekende in 2012 als beginnend artiest een contract bij platenmaatschappij Top Notch. Hij verwierf zijn bekendheid met onder andere hits als ‘Drank & drugs’ en zijn album ‘New wave’. Vandaag de dag is hij de succesvolste rapper ooit in de Top 40. Jarenlang maakte en produceerde Ronnie Flex zijn muziek onder platenlabel Top Notch. Maar na een langdurige exclusieve samenwerking voelde hij zich genoodzaakt zijn contract met het platenlabel te verbreken en vertrok met een bedrogen en diep gekwetst gevoel. Vastberaden sleepte hij Top Notch voor de rechter wegens misbruik van omstandigheden. In januari 2024 werd bekend dat Ronnie Flex de rechtszaak tegen zijn voormalig muzieklabel had verloren. De artiest besloot in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof en te vechten voor rechtvaardigheid; voor zichzelf en voor andere jonge artiesten.

Strijd in de rechtszaal

Op het moment van tekenen bij Top Notch had Ronnie Flex naar eigen zeggen weinig kennis van zaken. Hij zette zijn handtekening zonder advies van een zakelijke vertegenwoordiger met enige juridische bekwaamheid. In het geschil bij de rechter bracht Ronnie Flex naar voren dat hij gedurende de jaren was misleid en daarbij veel te weinig had verdiend voor zijn harde werken en successen. De advocaat van Ronnie Flex stelde vervolgens dat door een gebrek aan transparantie in de muziekbranche het moeilijk is vast te stellen om wat voor misgelopen bedragen het zou gaan. Het percentage is in veel contracten vaak niet gelijk aan het effectieve percentage dat artiesten overhouden aan hun streams. 

De rechtbank van Amsterdam ging niet mee in de standpunten aan de zijde van Ronnie Flex. Het contract was namelijk niet onredelijk of onbillijk en de genoemde afspraken stonden duidelijk vermeld. De artiestenovereenkomst tussen Top Notch en Ronnie Flex was niet vernietigbaar wegens dwaling, misbruik van omstandigheden of het ontbreken van een wilsovereenstemming. Hij was bovendien meerderjarig, handelingsbekwaam en werd bijgestaan door zijn (latere) manager. Daarnaast was het contract niet vernietigbaar op grond van artikel 25f lid 1 of lid 2 van de Auteurswet. De rechtbank constateerde als laatste dat Ronnie Flex onder de gegeven omstandigheden niet kon worden aangemerkt als fonogrammenproducent. Concreet gezegd, de persoon die de organisatie van de eerste opname op zich neemt en die daarvoor de financiële verantwoordelijkheid heeft. Het zwaartepunt van deze verantwoordelijkheid lag volgens de rechter bij Top Notch.

Stop Notch

In maart 2024 verplaatste Ronnie Flex de strijd met zijn voormalig platenlabel van de rechtszaal naar de schijnwerpers. Na vele woedende berichten op zijn socialemediakanalen deed Ronnie Flex een oproep tot een protestactie. Hij ging met zo’n 150 mensen de straat op om te protesteren tegen de ‘oneerlijke verdelingen in de muziekindustrie’ en te pleiten voor een verandering in de cultuur. Het doel was bewustwording creëren onder de jongeren in de muziekwereld en voorkomen dat meer artiesten in eenzelfde situatie terecht zouden komen. Onwetende jonge artiesten moeten volgens Ronnie Flex bescherming krijgen tegen een groot en bekend label als Top Notch. De platenmaatschappij heeft niet gereageerd op deze actie en gaf aan de verdere juridische stappen af te wachten.

Is dit over?

Ronnie Flex is niet de eerste artiest die in een conflict met een platenlabel is beland. Wereldberoemde artiesten zoals Prince, Martin Garrix en Taylor Swift zijn dit overkomen. Het is niet ongebruikelijk dat artiesten op latere leeftijd hun contract en de daarbij behorende eigendomsrechten aanvechten. De vraag of Ronnie Flex in hoger beroep zou gaan na het vonnis stond zonder twijfel vast. In de volgende aanleg zal zijn advocaat onder andere de focus leggen op bepalingen uit het contract die volgens hem in strijd zijn met dwingend recht. Anders dan het contract van Ronnie Flex doet lijken, moet een termijn voldoende bepaald zijn en mag deze niet ‘eeuwigdurend’ gelden. Bij het hof zal blijken of de bepalingen uit het contract van Ronnie Flex conform de wet zijn. Dat Ronnie Flex en Top Notch niet meer zullen investeren in de liefde, is evident, maar of zij beiden tevreden uit deze vechtscheiding zullen komen, zal de tijd ons leren.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top