Legal Counsel HEMA Lysanne Best: “Het is hard werken, maar wel binnen de tijd”

interview-Lysanne-Best

Bij aankomst op het HEMA Hoofdkantoor, gelegen op een steenworp afstand van de NDSM-pont in Amsterdam-Noord, ontmoeten wij Lysanne Best, Legal Counsel bij HEMA. De met tompoezen, rookworsten en appeltaart geïllustreerde ‘blokken’, oftewel de meetingruimtes, vielen ons meteen op: écht Hema. Best heeft veel verschillende functies op haar cv staan: van recruiter tot advocaat en nu als bedrijfsjurist. Best is met haar interessante loopbaan een echte duizendpoot, waar wij zeker meer over wilden weten.

Best was tijdens haar studie ook recruiter. Een interessante bijbaan voor haar, omdat zij met veel verschillende mensen uit het juridische werkveld in gesprek kon gaan. “Zo kwam ik er achter welke juridische functies er bestaan en welke rechtsgebieden op dat moment interessant waren.” Ook op het gebied van sollicitaties leerde ze veel. Mensen vergeten nog weleens dat solliciteren echt een vaardigheid op zich is. Zo zijn er altijd een paar vragen die je kunt verwachten, bijvoorbeeld: “Waarom wil je bij HEMA werken?” Een antwoord als: “Ik zag de vacature voorbij komen en het leek mij wel leuk” volstaat dan niet. Bij zo’n antwoord vraagt Best zich soms af: “Ben je klaar met je huidige baan of solliciteer je echt omdat je HEMA leuk vindt?”

Transacties ‘knallen’

Best heeft ervaring opgedaan als advocaat, maar zag een betere fit als bedrijfsjurist. Toch is ze erg te spreken over de advocatuur. Ze kijkt met name met een positieve blik terug op haar tijd bij het kleinere advocatenkantoor Venture Lawyers, waar ze in teamverband veel transacties op ondernemingsrechtelijk gebied ‘knalde’. “Wanneer de transactie dan uiteindelijk gelukt was, dan was dit een super moment. Je werkt echt samen toe naar zo’n moment.” Het voordeel van een kleiner advocatenkantoor is volgens Best dat je sneller verantwoordelijkheid krijgt en zelfstandig aan de slag mag.

 Het is hard werken, maar wel binnen de tijd,  tenzij er natuurlijk spoedzaken zijn, dan laat je alles vallen.

Wel miste ze binnen de advocatuur het actieve contact met een bedrijf. “Als de transactie klaar was, dan hoorde je er nooit meer iets over.” Ze had behoefte aan een baan waarbij zij zich een lange tijd verbonden kon voelen met een bedrijf, een van de redenen waarom ze nu bij HEMA helemaal op haar plek is.

Geen pain in the ass

Binnen het legal team, bestaande uit zeven juristen, heerst een sterk teamgevoel. We doen het echt samen. Het team is naar eigen zeggen ook heel gezellig.  Een work-life balance wordt als belangrijk bevonden. Het is hard werken, maar wel binnen de tijd, tenzij er natuurlijk spoedzaken zijn. Dan laat je alles vallen. HEMA legal wordt niet als pain in the ass afdeling gezien, waar HEMA werknemers nog even als laatste pitstop langs ‘moeten’. HEMA juristen worden juist heel vroeg betrokken bij projecten, bijvoorbeeld al tijdens de commerciële onderhandelingen. Bij een mogelijke aanvulling van het legal team wordt er gekeken naar hoe een persoon is en of zij een klik hebben met diegene. Als je echt alleen hardcore aan juridische overeenkomsten wilt werken, maar je kunt geen leuk gesprek bij de koffie voeren, dan zal ik je minder geschikt vinden.

Business bril

Best vindt haar werk heel tastbaar. “Je adviseert bijvoorbeeld over een product en dit advies zie je dan terugkomen als je het product in de winkel ziet liggen. Dat vind ik altijd heel bijzonder.” Doordat HEMA heel veel verschillende producten verkoopt en alles zelf bedenkt en ontwerpt, krijg je te maken met allerlei soorten contracten en afdelingen. Best benoemt ook de praktische kant van het vak, bijvoorbeeld het geval waarin een product niet veilig wordt bevonden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

“Vaak lopen dit soort zaken met een sisser af.”

Vanuit juridisch oogpunt bestaat de tendens om de leverancier aan te klagen, maar Best benadrukt dat het in zo’n geval waardevol is om met een ‘business-bril’ op te werken. Het behouden van een goede werkrelatie is vaak het belangrijkst. Het is een kwestie van verschillende belangen op de balans zetten en daarin de juiste keuze maken. 

Geen nieuws

HEMA ligt erg onder een vergrootglas. Wanneer HEMA de nieuwsmedia headlines opnieuw weet de halen vraagt Best zich soms af: “Jongens, dit is toch geen nieuws?” Het feit dat HEMA in elke winkelstraat te zien is maakt het een gemakkelijk target voor partijen om te pleiten voor rechtenschending door HEMA. De legal afdeling krijg weleens brieven toegestuurd met het bericht dat HEMA iets zou hebben nagemaakt. Vaak klopt dit niet en blijkt dat HEMA slechts is ingesprongen op een trend die is komen overwaaien uit het buitenland. Dit levert nog geen inbreuk op. Vaak lopen dit soort zaken dan ook met een sisser af. Overigens geldt het tegenovergestelde natuurlijk ook. Best: ‘’We krijgen ook geregeld berichten van designers van HEMA dat ze hun eigen ontwerp in andere winkels hebben zien liggen. Het komt dan weleens voor dat we rechtsmaatregelen treffen tegen zo’n partij.”

Gewoon bellen

Best adviseert studenten om in gesprek te gaan met mensen die al in de juridische sector werken. Zelf belde ze eens een vriendin van een oud-huisgenoot op om haar te vragen wat zij van haar werk vond. Het kan ook veel deuren openen, omdat je wordt onthouden, stelt Best. “Ook bij HEMA kende ik iemand die ik vooraf aan mijn sollicitatie belde voor meer informatie.” Ze lacht: “Haar enthousiasme heeft mij overtuigd, want we zijn nu collega’s”. LinkedIn is volgens Best ook een mooi laagdrempelig medium om contacten te leggen. Regelmatig wordt Best benaderd door studenten. “Ik vind dat alleen maar leuk. Als je met plezier naar je werk gaat, dan praat je er ook graag over.”

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top