Employment Law Partner Hermine Voûte: ‘’Er is geen dag dat je doet wat je denkt dat je gaat doen.’’

interview-Hermien-Voute

Hermine Voûte is na haar studie op zoek naar een ondernemend kantoor en komt bij Loyens en Loeff (toen Loeff & Van der Ploeg) terecht. Na tien jaar in de fusie- en overnamepraktijk is het tijd voor een nieuwe stap en richt zij arbeidsrechtspecialisme als aparte praktijkgroep op. Binnen Loyens & Loeff is zij onderdeel van het Corporate Investigations Compliance & Defence team en bekleedt zij verschillende toezichthoudende functies bij goede doelen. Na bijna 35 jaar met veel plezier in de advocatuur te hebben gewerkt kan Voûte terugkijken op een glansrijke carriere.  

Van tutu naar toga 

Als klein meisje droomt Hermine Voûte ervan om balletdanseres te worden, echter gaat zij op aanraden van haar vader studeren. In Leiden begint zij aan de studie Rechtsgeleerdheid. Voûte is een brave student: ‘’Als ik moest studeren deed ik dat heel hard, maar als ik vrij was maakte ik veel plezier.’’ Tijdens haar studie werkt Voûte achter de pinbalie bij de ABN AMRO. Hier doet zij het zo goed dat zij een baan aangeboden krijgt. Voûte begint hierdoor na te denken over wat zij echt wil.  “Wat ik in ieder geval niet wilde was een baan waar vijf mensen moesten kijken of ik het goed had gedaan en dat ik dan pas verder kon met mijn werk.’’

‘’Loeff & Van der Ploeg was erg ondernemend, net als ik.’’

Voûte begint te solliciteren in de advocatuur en krijgt bij verschillende grote kantoren een baan aangeboden. Loeff & Van der Ploeg springt er voor Voûte tussenuit: ‘’Waar bijvoorbeeld De Brauw bekend staat als een wetenschappelijk kantoor, was Loeff & Van der Ploeg erg ondernemend, net als ik.” De eerste tien jaar houdt Voûte zich bezig met fusie- en overnamepraktijken. Zij krijgt de kans om het arbeidsrechtspecialisme als aparte praktijkgroep op te zetten. In 2000 splitst Loeff & Van der Ploeg op en gaat Voûte bij Loyens & Loeff de praktijkgroep arbeidsrecht leiden.

Doelen en drijfveren

Corporate law en arbeidsrecht lijkt volgens Voûte erg op elkaar. ‘’Toch is het arbeidsrecht per saldo gevarieerder.’’ Ontslagzaken, vraagstukken over medezeggenschap en de Wet CAO kunnen op een werkdag allemaal voorbijkomen. Voûte is druk met procederen, adviseren en onderhandelen. ‘’Er is geen dag hetzelfde en er is geen dag dat je doet wat je denkt dat je gaat doen.’’ Hierbij is het belangrijk dat zij werk en haar gezinsleven goed kan scheiden. Volgens Voûte is de advocatuur zoals het bij grote kantoren wordt beoefend namelijk een topsport. Scherp zijn en goed kunnen presteren zijn hierbij essentieel. 

‘’Je kan pas werken aan jezelf als je weet wat je drijfveren zijn en wie je bent.’’

Voûte is daarnaast betrokken bij het oprichten van het Corporate Investigations, Compliance & Defence team. Hier komen veel verschillende rechtsgebieden bij elkaar. Naast het voorkomen van bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag door middel van een code of conduct kan het team ook onderzoeken starten na een klokkenluidersmelding. Bij Loyens zijn er volgens Voûte genoeg mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, vooral op het gebied van kennis en vaardigheden. ‘’Je kan pas werken aan jezelf als je weet wat je drijfveren zijn en weet wie je bent.’’ Ook is Voûte nauw betrokken bij verschillende goede doelen, bijvoorbeeld Clini Clowns en Stichting Right to Play. ‘’Die doelen zitten in mijn hart en staan dicht bij mij, hier krijg ik veel energie van.’’  

Vrouw(en) aan de top

Volgens Voûte is het belangrijkste in de advocatuur dat je een probleem kan analyseren. Andere benodigde vaardigheden verschillen sterk per rechtsgebied.

In de advocatuur zie je volgens Voûte dat mensen de procespraktijk leuk vinden of juist de transactiepraktijk. ‘’Om de procespraktijk leuk te vinden moet je toch een beetje een ijdeltuit zijn die het leuk vindt op het podium te staan.’’ Voûte gaat over een jaar met pensioen en is nu druk bezig met diversiteit en inclusie binnen Loyens & Loeff. ‘’Mijn laatste grote doel is dat meer vrouwen doorstromen naar de top binnen dit kantoor.’’ Mannen dragen volgens Voûte een innerlijke onbescheidenheid met zich mee, waar vrouwen net wat extra gepusht moeten worden. Tot slot benadrukt zij dat het belangrijkste is dat je plezier hebt in je werk. ‘’Als je echt een intrinsieke motivatie hebt houd je het fluitend vol’’.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top