Column: moeite met plannen? Eat that Frog!

My Post copynkgck copybk-2

Elke student kent het wel, twee weken voor een tentamen moet je nog beginnen met lezen en opdrachten maken. Vaak red je het op het nippertje, maar vraag je je altijd af: “Waarom ben ik nou niet eerder begonnen?”

Uit onderzoek blijkt dat uitstelgedrag iets is wat bij zo’n 20% van de mensen voorkomt. Naar alle verwachting ligt dit percentage bij studenten nog wel hoger. Gelukkig heeft het meestal niets te maken met laksheid, maar zijn de uitstellers juist druk met allerlei taken waar ze de voorkeur aan geven boven het studeren.

Uitstellen doen we vaak omdat we iets moeten doen wat we echt niet leuk vinden. Dit komt nog wel eens voor bij het doorlezen van je 10 kilo wegende juridische handboeken. Daarnaast kan uitstelgedrag te maken hebben met een gebrek aan zelfdiscipline of faalangst.

Ground rules

Nu komen Jip’s tips. Allereerst is een goede planning belangrijk. Maak je nog geen zorgen als je daar moeite mee hebt, je ontdekt vanzelf wat goed bij jou past. Toch zijn er wat ground rules die iedereen helpen bij een goede planning.

Begin je dag met de vervelendste taak ofwel ‘eat that frog’, zoals de Amerikaanse motivatiespreker Brian Tracy het noemt. Die taak heb je dan meteen gehad en hoef je daar niet meer tegenop te zien. Vanaf dat moment kan de dag alleen nog maar leuker worden.  

Probeer realistisch te plannen. Het heeft geen zin om 20 taken op te schrijven en er daar vervolgens door chaos in je hoofd maar 5 van te doen. Denk logisch na en plan liever 10 taken die je zeker weten afkrijgt. Vaak helpt het om een schatting te maken van de tijd voor die taak. Taken van minder dan 30 minuten komen als acties op je to do list, taken die langer duren komen op jouw projectlijst.

Streep je taken die je hebt volbracht af, want dat werkt onwijs motiverend! Voor de echte liefhebber is er een app genaamd Wunderlist. Deze app maakt een heerlijk geluidje als je weer een opdracht hebt afgerond.

Tot slot verwen jezelf! Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Bouw een buffertijd in en trakteer jezelf op een pauze met je favoriete serie en snack. Dat is wel verdiend als je weer een paar uur door de Pitlo hebt lopen banjeren.  

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top