Column: Alles over Study Buddies Rita & Lin

studeren met ritalin

“Heeft iemand nog een beetje ‘Rita’ voor mij? Ik heb er flink geld voor over! Please help a friend out!” De voorgaande illustratie is waarschijnlijk voor iedere student herkenbaar. Bijna wekelijks komt de vraag in groepschats voorbij of iemand methylfenidaat, het hoofdbestanddeel in ADHD- medicatie zoals Ritalin of Concerta, heeft. Maar is het gebruik van deze drug wel zonder gevaar? En werkt het wel echt voor iedere student? Is Ritalin het witte goud?

Uit de laatste peilingen door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat 1 op de 4 studenten Ritalin gebruikt zonder recept. Tachtig procent gebruikt het tijdens het studeren, de rest van de studenten gebruikt het als een partydrug tijdens een avondje stappen. Drie jaar geleden gebruikte slechts 1 op de 10 studenten de medicatie. De laatste jaren is het gebruik dus fors gestegen terwijl Ritalin eigenlijk een stimulant is net als MDMA of cocaïne.

Limitless

Voor veel studenten lijkt het desondanks een wondermiddel. Idealiter wil iedere student naast optimaal presteren op studie, nog een drankje kunnen doen met vrienden, wat geld bijverdienen en werken aan die summer body in de sportschool. Ritalin kan deze combinatie een stuk gemakkelijker maken. Je hoeft geen concentratieproblemen te hebben om de werking van methylfenidaat te ervaren. Een nachtje doorhalen kan dus nu met twee vingers in je neus. Dit klinkt fantastisch, maar helaas zitten er ook schaduwkanten aan het verhaal.

‘s Ochtends slikken is ‘s avonds nee-knikken

Bijwerkingen Centrum Lareb meldde in 2017 dat er al duizenden klachten waren binnengekomen van nare bijwerkingen, zoals: hart- en vaataandoeningen, slapeloosheid, depressie en het verdwijnen van eetlust. Studenten met een echte ADD- of ADHD-verklaring zullen beamen dat, voordat zij het medicijn mochten gebruiken, eerst uitvoerig zijn onderzocht door een arts en psycholoog. Daarnaast worden zij tijdens de ‘proefperiode’ van de medicatie ook nauwlettend in de gaten gehouden of zij last krijgen van nadelige bijwerkingen. Als dit laatste het geval is, wordt de dosering aangepast of het gebruik in het algemeen afgeraden. Daarnaast is nog niet bekend wat de lange termijn gevolgen van het middel zullen zijn. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat dadelijk blijkt dat iedereen op jonge leeftijd kaal wordt of last krijgt van een echte aandoening. Waar studenten zich misschien niet bewust van zullen zijn, is dat het middel niet in combinatie gebruikt kan worden met drugs of alcohol. Het versterkt namelijk de negatieve bijwerkingen. Het is niet bewezen, maar er gaan geruchten van een Rita sterfgeval.[1] Als je ‘s ochtends het middel slikt en ‘s avonds naar een feestje wil, is het dus opletten geblazen.

Rita kan een vage vriend(in) van je zijn die je af en toe ziet maar word vooral niet verliefd.

Kortom het lijkt misschien een wondermiddel, een heilige graal, maar tegelijkertijd is het spelen met vuur. Iedereen kan zich met of zonder concentratieprobleem beter focussen. Wellicht een enorm voordeel als je even te laat bent begonnen aan het leren, maar wees ook bewust van de (toekomstige) bijwerkingen. Rita kan een vage vriend(in) van je zijn die je af en toe ziet maar word vooral niet verliefd.

 

 

 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top