Hanne Bok

Wat is rechtvaardigheid? Hoe is onze rechtsstaat ingericht om rechtvaardigheid te bereiken? Wat zijn rechten überhaupt en wat beweegt mensen te gehoorzamen aan de wet? Dit zijn vragen die mij altijd al hebben geïnteresseerd. Een hierop logisch volgende studiekeuze was dan ook rechten. Zo geschiedde, en in 2019 startte ik in Leiden met het studeren van rechten. Na mijn eerste jaar ben ik, mede door het volgen van rechtsfilosofische vakken, dermate geïnteresseerd geraakt in de vraag waarom het recht is zoals het is, dat ik heb besloten ook filosofie te gaan studeren. In mijn optiek een goede combinatie, zeker aangezien veel van de morele kaders die behandeld worden bij filosofie, gecodificeerd zijn in het recht. Ethiek en het recht zijn nou eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Het studiemateriaal van rechten kan soms als vlakke en taaie stof worden beschouwd. Dit is het echter allesbehalve: het recht is immers verweven in alle onderdelen van de samenleving. Het is dan ook het leukst als het tot leven wordt gebracht. Dit kan mede door het nieuws, vraagstukken of interessante mensen. Ook merkte ik aan mezelf dat het recht het leukst werd nadat je kon meedenken in zaken die je op het nieuws zag of door het zelf in de praktijk te brengen. 

Over het recht schrijven is voor mij bij uitstek de manier om het recht in praktijk te brengen. Mezelf in een onderwerp vastbijten, een geleerde in het vak interviewen en hier vervolgens een stuk over schrijven, klinkt mij als muziek in de oren. Ik heb altijd een voorliefde voor taal gehad, en schrijf graag stukken. Aan mij dan ook de leuke taak als redactielid om deze stof door middel van artikelen en interviews te laten leven en te laten zien dat het recht veel meer is dan de pagina’s in de wettenbundels! 

Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar redactie.rechtencircuit@gmail.com

 

WQP07397
Scroll naar boven
Scroll naar top