Managing Partner Petra Zijp: ‘Ze weten met wie ze te maken hebben’

				<![CDATA[]]>

Bij NautaDutilh in Amsterdam staat Petra Zijp aan het roer van het Capital Markets team en is zij bovendien de managing partner van het gehele kantoor. Twee maanden heb ik hier stage mogen lopen en in deze periode heb ik haar vaak door de gangen zien wandelen. Een indrukwekkende, goedgeklede verschijning, waarover iedereen die ik sprak ongeveer hetzelfde zei: “Naast professional, is Petra een vriendelijke, toegankelijke vrouw.” Wij namen de proef op de som en hebben op mijn een-na-laatste stagedag Zijp alles wat we wilden weten gevraagd.

Nice girls do get the corner office

Zijp verwelkomt ons in het – naar mijn mening – mooiste hoekje van het statige NautaDutilh-pand op de Zuidas. Een gezellige, zonnige kamer, vol foto’s van haar twee dochters en prijzen voor haar vele prestaties. Als managing partner is haar week druk en afwisselend. Zo begon Zijp haar dag vandaag met een beoordelingsvergadering met alle Talent Partners over de uitverkorenen van elke praktijkgroep die in de running voor partner zijn. Al snel vliegen ons stevige managementtermen om de oren en leren wij dat er heel wat komt kijken bij het leiden van een groot advocatenkantoor. Dit doet zij niet alleen, NautaDutilh heeft drie managing partners en dus niet de gebruikelijke voorzitter: “Zo voorkom je onder andere dat partners eerst naar iemand toegaan met hun probleem en vervolgens nog eens naar de voorzitter. Ze weten nu duidelijk met wie ze te maken hebben en dit werkt goed.” Zijp neemt de meer externe rol in het bestuur op zich, zodat zij inmiddels een doorgewinterd interview-aflegster is.

“Voor mijn gevoel kwam het eigenlijk te vroeg.”

Toen de rol van managing partner haar werd aangeboden, heeft zij even moeten nadenken: “Ik was net lekker bezig met mijn praktijk en het ging goed. Ik had niet meteen gedacht dat ik op mijn 46e al deze kans zou krijgen. Voor mijn gevoel kwam het eigenlijk te vroeg.” Toch accepteerde zij het aanbod en heeft daar geen moment spijt van gehad. “Het is een hele verantwoordelijke taak, er zijn zoveel mensen en hun gezinnen verbonden aan Nauta.” Als het hoogst haalbare ziet zij het daarentegen niet.

Capital Markets

Het tweede gedeelte van haar dag heeft betrekking op de afdeling waar zij leiding aan geeft, het Capital Markets team. Op deze afdeling is Zijp nog steeds nauw betrokken bij de beursgang van bedrijven, de hiervoor benodigde prospectus en het doen van due diligence. Ook de meldingen die moeten worden gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten (denk hierbij bijvoorbeeld aan voorwetenschap bij aandelen) valt onder het takenpakket van Zijp.

“Na mijn stage moest ik maar eens een briefje te sturen.”

Capital Markets is, naar onze mening, niet de meest voor de hand liggende praktijkgroep en dus vragen wij ons af hoe zij hier terecht is gekomen. Zijp vertelt dat ook zij ooit als student-stagiaire is begonnen op de afdeling Bankrecht bij NautaDutilh en dat haar tegen het einde van de stageperiode werd voorgesteld “om maar eens een briefje te sturen.” Aldus geschiedde en op 1 januari 1995 begon Zijp haar eerste werkdag als advocate. Vanaf die koude nieuwjaarsdag mocht ze met haar patroon overal mee naartoe: “De meest fijne leerschool die ik me kon wensen.” Deze patroon was overigens zo op haar gesteld dat toen de tijd aanbrak om te rouleren (nog steeds gebruikelijk bij NautaDutilh: na anderhalf jaar wissel je van sectie), hij haar eigenlijk niet kwijt wilde. Toch vond de roulatie naar Ondernemingsrecht plaats en na verloop van tijd kreeg Zijp zelfs de kans om een tijd in Londen te werken. Ondanks een net nieuw vriendje greep Zijp deze kans met beide handen aan en heeft twee jaar in The City gewerkt. Leuk ter informatie: het vriendje kwam gewoon langs en is inmiddels haar man. In Londen werd duidelijk dat er heel veel kapitaalmarkt-werk was en eigenlijk niemand die daarvan een niche had gemaakt. Zijp heeft zich hier enorm in verdiept, nam de kennis mee terug naar Amsterdam en zo is uiteindelijk het Capital Markets team ontstaan.

De eetclub

Een indrukwekkende weg naar de top, vinden wij. In deze top zijn vrouwen helaas minder vertegenwoordigd dan mannen. “Het komt nog vaak voor dat ik een kamer inloop en dat er alleen maar mannen zijn.” Dit kan, zoals Mirjam de Blécourt al in een eerder interview met Rechtencircuit aangaf, best eenzaam zijn. Zo nu en dan ervaart Zijp dit ook. Zij vindt het daarom des te fijner wanneer zij één keer per maand gaat eten met andere vrouwelijke equity partners van de grote kantoren: “Het is zo’n verademing om niks te hoeven uitleggen, iedereen van ons maakt hetzelfde mee in de maatschappen waarin wij zitten. Juist omdat het zo’n gek beroep is waarin wij zitten, hecht ik hier veel waarde aan.” Deze eetclub – die, laten we eerlijk zijn, nu hoog op onze bucketlist staat – komt overigens al 10 jaar bij elkaar.

Zoete wraak

Van het fenomeen mansplaining heeft zij in haar functie gelukkig geen last meer. Al lachend vertelt ze dat ze sowieso nogal lang is en dat wanneer zij haar extra hoge hakken aandoet, ze altijd serieus genomen wordt. Toch heeft ze hier als jonge partner wel mee te maken gehad. Zijp vertelt ons  dat een cliënt achter haar rug om tegen de senior partner haar kwaliteiten in twijfel trok. Deze partner had zelf wel  het volste vertrouwen in haar. Dit liep gelukkig goed af, maar als een soort wraak heeft zij toen een vrouwelijke kandidaat-notaris en een vrouwelijke fiscalist in het team voor deze cliënt gezet. “Misschien jeugdige overmoed, nu zou ik het niet meer doen, maar het voelde toen wel goed.”

“Nauta doet het wat dat betreft goed, zo’n 25% vrouwelijke partners, iets dat niet gebruikelijk is op de Zuidas.”

Binnen haar eigen praktijkgroep is de verdeling minder traditioneel, zes partners waarvan vier vrouwen. “The other way around”, noemt Zijp het. “Nauta doet het wat dat betreft goed, zo’n 25% vrouwelijke partners, iets dat niet gebruikelijk is op de Zuidas.” Toch is Zijp van mening dat het altijd nog beter kan. Kantoren moeten volgens haar kritisch blijven, maar de neiging om alleen met vrouwen te werken heeft zij niet. “Je moet een zekere balans vinden.”

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top