Keuzeruimte: zo kies jij de juiste minor!

Fiverr goede

Iedere rechtenstudent komt het vroeg of laat tegen in het studieprogramma: de keuzeruimte. Meestal bevat de keuzeruimte 15 of 30 EC en staat deze gepland in de eerste helft van je derde jaar. De keuzeruimte kun je gebruiken om een minor te volgen of op exchange te gaan, maar kun je ook invullen met losse vakken van een andere opleiding of zelfs andere universiteit. Hoe vul je deze ruimte verstandig in? Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden? En hoe zorg je dat je niet achter het net vist?

Om te beginnen

Het is belangrijk om vroeg te beginnen met oriënteren op de mogelijke invulling van je keuzeruimte. Een half jaar van tevoren is de beste tijd. Je hebt dan genoeg tijd om alle opties uit te pluizen en je weet zeker dat je op tijd bent met inschrijven. De keuzeruimte bestaat meestal uit 15 of 30 EC en hoort bij je derde jaar. Loop je niet helemaal nominaal? Let dan goed op met het combineren van je uitloop en de keuzeruimte, zodat je studielast niet te hoog wordt.  Volg je een tweede bachelor? Dan heb je geluk, want bij de meeste bachelors mag je de keuzeruimte van je ene bachelor invullen met verplichte vakken van je andere bachelor. Dat kan dus zo een heel studiejaar (60 EC) schelen! 

Over het algemeen zijn er drie manieren om je keuzeruimte vorm te geven: met een minor, met losse vakken of met een uitwisseling naar het buitenland. Binnen Nederland kun je er ook voor kiezen om je minor of losse vak(ken) aan een andere universiteit te volgen. In sommige gevallen heb je hiervoor toestemming nodig van de examencommissie of moet je je via Studielink inschrijven als ‘bijvakstudent’. Let vanaf het begin goed op welke voorwaarden per minor of per vak gelden en check de site van de betreffende faculteit voor extra informatie! 

Een minor of losse vakken?

Kies je ervoor om in Nederland te blijven? Dan zijn er verschillende factoren die je kunt meewegen in je keuze voor een minor of zelfgekozen vakkenpakket. Ten eerste: je toekomstige master. Bij sommige selectieve masters, zoals Informatierecht aan de UvA, maak je meer kans om te worden geselecteerd als je een relevante minor hebt gevolgd. Als je na je bachelor Rechtsgeleerdheid een heel andere master wil doen, bijvoorbeeld richting politicologie of bedrijfskunde, dan kan een minor in de juiste richting je helpen om aan de toelatingseisen van de master in kwestie te voldoen. 

Ten tweede kun je ook gewoon kiezen op basis van wat je leuk lijkt. Twijfelde je als scholier tussen een bachelor Geschiedenis of Rechten? Zoek dan op welke geschiedenisminoren er zijn. Vind je heel veel leuk? Stel dan je eigen keuzeruimte samen door je in te schrijven voor vakken van verschillende opleidingen. Een vaste minor volgen is niet verplicht! 

Tot slot zijn er nog een paar dingen om rekening mee te houden. Sommige minoren zijn geen 30, maar 15 EC. De eventueel overgebleven 15 EC kun je invullen met losse vakken of een tweede kleine minor. Verder vinden niet alle minoren of vakken die je misschien wilt doen plaats in het eerste semester. Valt jouw ideale keuzeruimte in het tweede semester? Zorg dan dat je op tijd bent met het aanmelden voor het scriptietraject in het eerste semester of solliciteer vast voor een stage.  

Of toch op exchange?

Er is natuurlijk ook de optie om op uitwisseling naar het buitenland te gaan! Dit biedt een unieke kans om je buiten je bubbel te ontwikkelen, een nieuwe cultuur te ontdekken en vrienden van over de hele wereld te maken. En een mooie bijkomstigheid: buitenlandervaring staat goed op je cv. 

Waar te beginnen? Het startpunt van jouw zoektocht is de website van je universiteit. Daar kun je alle bestemmingen vinden en ervaringen van andere studenten lezen. Het aanmeldingsproces kan per bestemming verschillen. Soms wordt er geselecteerd op cijfers en/of motivatie. Lees je in over de voor- en nadelen en voorwaarden per bestemming. Dan is het tijd om een lijstje met jouw voorkeuren te maken en contact op te nemen met de ‘exchange office’ van jouw universiteit of faculteit. Zij kunnen eventuele vragen beantwoorden en je op weg helpen in je aanmelding. 

Hak de knoop door!

Tijd om de knoop door te hakken hoe jij je keuzeruimte wil gaan invullen. Als voor je eerste keuze een aanmeldingslimiet of selectieproces geldt, dan is het handig om ook een plan B (en zo nodig zelfs plan C) achter de hand te hebben. Zo weet je zeker dat je nooit volledig achter het net zal vissen. 

Ben je toch een beetje aan de late kant? Schrijf je dan zo snel mogelijk bij meerdere dingen in, want uitschrijven kan altijd nog. Is de deadline al verstreken? Mail voor de zekerheid rond met de vraag of er niet toch nog een plekje vrij is. En anders is wat uitloop ook geen ramp.

Succes!

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top