De crux van ‘doxing’: tijd voor een oplossing

De crux van ‘doxing’: tijd voor een oplossing

Sigrid Kaag, onze nieuwe minister van Financiën, werd vorige week op twee manieren onaangenaam verrast. Op woensdagavond stond er een man met een fakkel voor haar huis en zondag werd haar adres op Twitter gedeeld door Willem Engel. Hoewel deze gebeurtenissen niet aan elkaar gerelateerd zijn, was de angst hiervoor groot. Er is namelijk een groeiende bedreiging op ons aller internet: doxing. De politie wordt er sinds kort al tegen beschermd en in veel landen wordt er gewerkt aan regelgeving. Maar, wat is doxing? Is het echt gevaarlijk? En, is het strafbaar?

Unboxing the doxing

Doxing is een relatief nieuw fenomeen. De term komt van het woord docs of documents en is verbasterd naar dox. Het verschijnsel werd bekend nadat hackers-ensemble Anonymous met het woord refereerde naar de door hen gepubliceerde gegevens van KKK-leden. In essentie houdt dat het volgende in: het bekendmaken van persoonsgegevens -zoals een woonadres- van iemand op het internet. De negatieve connotatie van het woord komt door de mogelijke bedreigingen, afpersingen en intimidatie die doxing ten gevolge kan hebben. Een voorbeeld hiervan komt uit de VS. Op het platform Reddit werd een jongen onterecht als een van de verdachten van de aanslag op de marathon in Boston aangemerkt, nadat hij op een foto leek die gedeeld was door de FBI. Zijn naam werd op Reddit gedeeld en in no time werd hij bedreigd op Facebook, werd er bij radio- en nieuwszenders ingebeld met bedreigingen en werden zijn ouders gestalkt. 

De ‘doxtrine’

Afgelopen zomer heeft de kamer ingestemd met een motie om doxing van gegevens van politieagenten te verbieden. De politie ondervond meermaals dreiging wegens doxing. De vraag of het voor de rest van Nederland nodig is om een soortgelijke wet aan te nemen, wordt sinds kort met een ‘ja’ beantwoord. Journalisten, ministers, ambtenaren en zelfs gewone burgers worden steeds vaker lastiggevallen. Naar aanleiding hiervan is er een wetsvoorstel ingediend, waar het volgende strafbaar wordt gesteld: het verspreiden van identificerende persoonsgegevens met het oogmerk om vrees aan te jagen, overlast te veroorzaken of iemand in zijn werk te hinderen. Er wordt hier wel rekening gehouden met bijvoorbeeld journalisten en klokkenluiders. Zij mogen nog steeds gegevens plaatsen, mits dit in het algemene belang is. 

Bescherm ons alsjeblieft

Als het aan Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) en minister van Justitie Dilan Yesilgöz-Zegerius ligt, had die wet er allang moeten zijn. Volgens Sneller is doxing schadelijk voor de democratie. Hij stelt dat bepaalde beroepsgroepen zonder de wet niet vrijuit hun werk kunnen verrichten. Het standpunt van de nieuwe minister zal hem blij maken, want zij wil ook dat de wet er snel komt. Volgens haar is het concept van preventie erg belangrijk. De laatste jaren zijn mensen steeds roekelozer geworden op het internet. Doxing gebeurt, bijna klassiek, onder andere via nepmails en telefoongesprekken, maar een mooi voorbeeld als ‘de Nigeriaanse prins’ is er nog niet. Doxing gebeurt vooral door sites die om je gegevens vragen en deze bewaren. Voor hackers is het makkelijk om achter deze gegevens te komen en datzelfde geldt voor mensen met een beetje handigheid. Vandaar dat de kamer wil dat de wet er snel komt.

Voor nu wordt Willem Engel, ook bekend van Viruswaarheid, door D66 aangeklaagd voor smaad en laster voor het plaatsen van de gegevens van Sigrid Kaag. Voor doxing kan hij voor nu niet vervolgd worden. Als de wet al wel van kracht was geweest, had hij maximaal een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Nu mocht hij voor straf twaalf uur niet op Twitter. Hij mag dus spreken van een spreekwoordelijk (Willem) engeltje op zijn schouder.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top