De bal is rond: de dreigende strafzaak van voetballer Quincy Promes

Quincy Promes

Afgelopen februari verruilde Ajacied Quincy Promes de Amsterdamse club voor Spartak Moskou, waar hij tegenwoordig als speler van grote waarde is. In juni speelde Promes met het Nederlands elftal nog op het Europees kampioenschap voetbal. Maar hoe ziet de toekomst van deze professionele voetballer eruit? Zal hij zijn topsportcarrière kunnen vervolgen of hangt hem een gevangenisstraf van enkele jaren boven het hoofd? 

Buiten de boot

De kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap voetbal zijn recent afgerond. Na vier overwinningen en een gelijkspel heeft Nederland zich op de eerste plaats gepositioneerd. Een knappe prestatie waarmee Nederland zich heeft geplaatst voor het eerstvolgende WK in Qatar. Opvallend was dat Promes geen deel uitmaakte van de selectie. Begin oktober maakte bondscoach Louis van Gaal bekend dat hij Promes niet zal selecteren zolang hij in een strafzaak verwikkeld is. Als Promes niet bij dit incident betrokken was geweest, zou hij dus zeer waarschijnlijk wel deel hebben uitgemaakt van de selectie. Waar hij zowel bij het EK voetbal als bij Spartak Moskou geen last had van het spraakmakende incident, valt hij nu voor het eerst buiten de boot. 

Het spraakmakende incident 

Wat is er precies gebeurd? Het is irrelevant of je voetbalfanaat bent of niet. Ben je op de hoogte van de actualiteit, dan kan dit bericht je haast niet ontgaan zijn. In juli 2020 was Promes betrokken bij een steekincident. Opvallend aan dit incident is dat het slachtoffer niemand minder was dan zijn eigen neef. Promes gaf in juli een feest in diens pand in Abcoude. Volgens het slachtoffer werd hij uit het niets aangevallen met een mes waarbij hij ernstige verwondingen aan zijn knie overhield. De aanleiding is tot op heden onbekend, al zou Promes het slachtoffer ervan hebben beschuldigd geld te hebben gestolen van een familielid. 

Ontkennend tot op heden

Opmerkelijk is dat pas na ruim vier maanden aangifte is gedaan. Het slachtoffer wilde in eerste instantie geen aangifte doen vanwege de familieband en de manier waarop dit de carrière van Promes zou kunnen schaden. Aan de ene kant gaat rond dat beide partijen er graag op een andere manier wilden uitkomen, echter zonder succes. Het slachtoffer heeft uiteindelijk aangifte gedaan en Promes werd in december 2020 aangehouden. Na een aantal dagen vast te hebben gezeten en te zijn verhoord werd Promes vrijgelaten. Hij heeft tot op de dag van vandaag ontkend. Tegenstrijdig met dat de partijen naar een andere oplossing zouden zoeken, is Promes volgens zijn advocaat op het moment van het incident niet eens ter plaatse geweest.

Het lot in handen van de rechterlijke macht

Afgelopen november heeft het Openbaar Ministerie besloten om Promes te vervolgen voor poging tot doodslag. De aanklacht kan nog worden afgezwakt tot zware mishandeling als het voornoemde niet kan worden bewezen. Op poging tot doodslag staat een maximumstraf van tien jaar. Mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg wordt bestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar of een geldboete van de vierde categorie. Als er sprake is van opzettelijke zware mishandeling kan dit leiden tot een gevangenisstraf van ten hoogste acht jaar of een geldboete van de vijfde categorie. Het is nog onbekend wanneer de rechtszaak dient en wat de uitkomst hiervan zal zijn. Wel is duidelijk dat de strafmaat aanzienlijk kan zijn en verstrekkende gevolgen zal hebben voor de carrière van Promes. Samenvattend: de warming up heeft plaatsgevonden en we maken ons in 2022 op voor de juridische eerste helft.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top