Columbia-alumnus Lune Klappe: “Het is uitdagender en daardoor een ‘more rewarding’ experience”

Lune Klappe

Na zes jaar in Leiden een mooie studententijd te hebben gehad, waagde Lune Klappe afgelopen september de transatlantische sprong naar New York City. Onlangs heeft zij aan Columbia Law School haar derde LL.M. behaald. Afgelopen zomer heeft ze het New York Bar Exam afgelegd zodat ze per september bij advocatenkantoor Kirkland & Ellis kan beginnen als first year associate. Via Zoom spraken we Lune over haar studies, Columbia University en de aanmeldingsprocedure bij Amerikaanse universiteiten. 

Columbia Law School

Aan haar jeugd in Larchmont, New York, heeft Lune de wens overgehouden ooit terug te keren naar de Verenigde Staten. In Leiden heeft ze eerst een geweldige drie jaar gehad voordat de knop om ging. Sinds haar stage bij De Brauw Blackstone Westbroek werden cijfers belangrijk. Na twee bachelors volgden twee masters en verdere werkervaring in de advocatuur. Tegelijkertijd bleef een studie in de Verenigde Staten door haar hoofd spoken. Door bezoeken aan Fullbright-bijeenkomsten en contact met Nederlandse alumni van Amerikaanse universiteiten waagde ze de transatlantische stap. Na uitgebreide aanmeldingsprocedures voor diverse Ivy League-universiteiten en andere Amerikaanse law schools begon het wachten op een aanbod. Lune kreeg er meerderen, maar de keuze viel uiteindelijk op Columbia Law School. De champagne werd ontkurkt, maar één uitdaging wachtte nog: het rondkrijgen van een ton aan financiering, waarvan $ 70.000 collegegeld. Een doorslaggevende beurs van Stibbe werd toegekend en Lune stapte op het vliegtuig naar New York. 

The pressure is a privilege.”

 Eenmaal aangekomen in New York City begon het harde werk meteen. “Studeren wordt op de law school hier als een baan beschouwd, nine to five. Een groot contrast met de zesjescultuur die ik gewend was in de Nederlandse bachelorfase. Iedereen wil harder werken dan de ander.” Dit komt door curved-grading waarbij de individuele cijfers en normering afhangen van de tentamenresultaten van alle studenten. Het onderling uitwisselen van samenvattingen was door de concurrentie niet vanzelfsprekend. Volgens Lune is uitblinken hier moeilijker: “Je bent jezelf constant aan het uitdagen”. Om de werkdruk te relativeren hielden de Amerikaanse medestudenten van Lune het motto “the pressure is a privilege” erop na. Door cold-calling volgens de Socratische methode kan de professor tijdens de les iedere student onaangekondigd ondervragen over de stof. Dit kan vijf minuten duren maar ook oplopen tot een halfuur. De lessen moeten hierdoor beter voorbereid worden dan colleges in Nederland. Ook begint iedereen maanden voor de tentamens al met het schrijven van zijn outlines, de samenvattingen. “Je wordt niet meer aan de hand genomen” zegt Lune hierover en voegt hier aan toe: “Het is uitdagender en daardoor een more rewarding experience”. Ook vond ze het waanzinnig zoveel mensen te leren kennen, allemaal uit verschillende werelddelen.

Kirkland & Ellis

Aanvankelijk had Lune niet de intentie te blijven in de Verenigde Staten na haar studie. Maar via Nederlandse alumni in de VS heeft Lune ontdekt dat het makkelijker zou zijn nu te blijven dan in haar latere carrière terug te komen naar de Big Apple. Via een Nederlandse Columbia-alumnus is ze bij private equity powerhouse Kirkland & Ellis terechtgekomen. Dit Amerikaanse advocatenkantoor boekte door de M&A boom het afgelopen jaar een omzet van meer dan vijf miljard dollar, en is daarmee het grootste advocatenkantoor ter wereld gemeten naar omzet (red.). Normaliter nemen soortgelijke Amerikaanse kantoren vooral Amerikaanse studenten met een J.D. (juris doctor) aan, de driejarige juridische graad die men behaald aan een law school. Tussen het tweede en derde jaar werken Amerikaanse rechtenstudenten als summer associate en proberen zich zo een jaar voor hun afstuderen al van een baan te verzekeren. 

Het is niet eenvoudig om als buitenlandse student met een LL.M. en geen J.D. een permanente startersplek bij een Amerikaans kantoor te vinden. Door een grote toename aan werk zijn er toch een aantal Columbia LL.M.’s aangenomen. Het toeval wil dat Kirkland & Ellis een ongekende groei doormaakte het afgelopen jaar en nieuwe advocaten moest rekruteren. Bij de Capital Markets praktijkgroep in New York zal Lune in september beginnen als first year associate. Ook heeft ze het New York Bar Exam afgelegd. In plaats van een driejarige advocaat-stage legt men in de Verenigde Staten een eenmalig examen af voor het worden van advocaat.

Aanmelden bij buitenlandse topuniversiteiten

De hoeveelheid voorbereidend werk en de kosten schrikken de meeste studenten af van een LL.M. programma in de Verenigde Staten. Volgens Lune is het belangrijkste het halen van goede cijfers. Zelf had zij geen extreem hoge cijfers, maar wel twee bachelors en twee masters. Anderhalf jaar voor het collegejaar begint, dien je volgens Lune de TOEFL test af te leggen voor het aantonen van je niveau van de Engelse taal. Een jaar voordat je zou willen beginnen verzamel je de benodigde stukken. Dit omvat cijferlijsten, diploma’s, cv en aanbevelingsbrieven van zowel werk als de universiteit. Volgens Lune denken de meesten studenten bij een aanbevelingsbrief “hoe ga ik die krijgen? Zeker het bacheloronderwijs rechtsgeleerdheid is ontzettend grootschalig in Leiden”. Toch zijn de meeste professoren hiertoe graag bereid, net als contacten binnen advocatenkantoren. Tot slot schrijf je als kandidaat een personal statement waarin je vertelt over jezelf, je doelen en hoe de master jou daarin kan ondersteunen. “Uiteindelijk moet je met een solide pakket aankomen. Ze kijken naar cijfers, werkervaring, extra-curriculaire activiteiten en goede aanbevelingsbrieven. En bovenal zijn ze gevoelig voor je personal statement.

Eenmaal toegelaten begint het moeilijkste.

Als je alles eind november of begin december hebt aangeleverd moet je wachten tot het voorjaar op de beslissing. Je krijgt dan te horen of je bent aangenomen, op de wachtlijst bent geplaatst of bent afgewezen. “Eenmaal toegelaten begint het moeilijkste.” Lune heeft zich aangemeld voor twintig studiebeurzen; van de meeste had ze nog nooit gehoord. Ook advocatenkantoren ondersteunen soms bij de financiering, zoals Stibbe bij Lune heeft gedaan. Als de aanmelding en financiering rond zijn, dan heb je alleen nog maar je visum, huisvesting en vliegtickets te regelen. Door het Coronavirus kreeg Lune pas een maand voor vertrek haar visum en kon de master op de valreep toch doorgaan.

Niet onmogelijk

Aan Nederlandse rechtenstudenten wil Lune meegeven dat het binnenkomen bij een topuniversiteit niet onmogelijk is. Zoals één van haar New York Bar professoren laatst aan de kandidaten meegaf: “Be positive, be confident and be determined.” Als je iets heel graag wilt, is alles mogelijk. Het gaat om het gehele pakket dat je aanlevert, niet slechts cijfers, alhoewel goede cijfers nooit nadelig zijn. Tijdens je tijd in het buitenland zal je waarschijnlijk harder studeren dan je ooit hebt gedaan in Nederland, maar dat maakt het des te meer een belonende ervaring. Bovendien wordt de tijd in de collegebanken en UB ruimschoots gecompenseerd. Zowel door tijdens de studie de bloemetjes buiten te zetten als het profijt voor je carrière. “Hard work pays off” aldus Lune.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top