Olfa Muller

Op de basisschool krijg je de volgende ellendige vraag al naar je hoofd geslingerd: “Wat wil je worden als je later groot bent?” Regelmatig antwoorden kleuters met beroepen als: juffrouw, zangeres, filmster of profvoetballer. Ik wist eigenlijk al vanaf de peuterspeelzaal dat mijn carrière op het witte doek of het podium tweede keus was. Mijn eerste keus was rechter worden om dieven naar de gevangenis te sturen. Opgeruimd staat netjes. 

Nu spring ik even over de middelbare school heen, naar de universiteit. De studie Rechten zit vol met willekeurige casussen. Jip wordt vervolgd voor heling, Janneke heeft haar planten laten groeien op het erf van Hans en Joke heeft geld gestolen van oma Janet. Nietszeggende casussen met namen van mensen die je niet kent. Vanaf het moment dat je het tentamen hebt ingeleverd, vervagen deze namen in de mist van de herinnering. Hierdoor vergeet ik dat dergelijke casussen ook werkelijkheid hadden kunnen zijn, of soms zelfs zijn.

Rechtencircuit.nl brengt de studie tot leven. Door het schrijven van artikelen over actuele onderwerpen, worden gefingeerde casussen realiteit. Middels interviews met mensen uit de rechtspraktijk, proef je de werkelijkheid. Ik hoop dat ik mijn medestudenten enthousiast kan maken om zich te verdiepen in de praktijk. Het is net als met zwemmen: je weet pas wat het is wanneer je het water in gaat. Droogzwemmen is geen zwemmen.

Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar redactie.rechtencircuit@gmail.com 

5I8A3261
interview-Antoine-Endtz

Oprichter van Nextius Legal Antoine Endtz: “Een goede advocaat staat met beide benen in de maatschappij.”

Ondernemingsrecht advocaat Antoine Endtz heeft de advocatuur vanuit veel verschillende perspectieven mogen bezien. Hij trapte de eerste zeven jaar van zijn loopbaan af in de advocatuur bij Stibbe, waarvan hij …

Oprichter van Nextius Legal Antoine Endtz: “Een goede advocaat staat met beide benen in de maatschappij.” Lees meer »

Lees meer
column-hersensimulatie

Hersenstimulatie tegen crimineel gedrag: afkeuren of toejuichen?

Hersenstimulatie vindt in de medische wereld al jarenlang plaats. De ziekte van Parkinson is bijvoorbeeld te behandelen door diepe hersenstimulatie. Waar voorheen een medische ingreep noodzakelijk was, kan men tegenwoordig …

Hersenstimulatie tegen crimineel gedrag: afkeuren of toejuichen? Lees meer »

Lees meer
interview-Gerrit-Jan-Pulles

Oud-waarnemend deken Gerrit-Jan Pulles: ‘‘Je moet leren de waarom-vraag te stellen.’’

Als voormalig tuchtrechter, toezichthouder en waarnemend deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten is Gerrit Jan Pulles een man met vele kwaliteiten. Al bijna dertig jaar is mr. Pulles advocaat, …

Oud-waarnemend deken Gerrit-Jan Pulles: ‘‘Je moet leren de waarom-vraag te stellen.’’ Lees meer »

Lees meer
interview-Jelle-Klaas (1)

NJCM-Litigation director Jelle Klaas: ‘‘Hoe ziet een niet-Nederlander eruit?’’

Litigation director en mensenrechtenadvocaat Jelle Klaas buigt zich over grote pijnpunten uit de samenleving met behulp van strategisch procederen. Zo klaagde hij met verscheidene mensenrechtenorganisaties de Koninklijke Marechaussee (KMar) aan …

NJCM-Litigation director Jelle Klaas: ‘‘Hoe ziet een niet-Nederlander eruit?’’ Lees meer »

Lees meer
column-kettingreactie-gerechtelijke-dwalingen

Een kettingreactie van gerechtelijke dwalingen?

Op 5 september 2022 is de 64-jarige Rob B. na herziening van de strafzaak Rosmalense flatmoord vrijgesproken. Zijn vriendin werd ruim 22 jaar geleden vermoord. Eerst verkeerde Rob B. lang …

Een kettingreactie van gerechtelijke dwalingen? Lees meer »

Lees meer
Scroll naar top