Olfa Muller

Op de basisschool krijg je de volgende ellendige vraag al naar je hoofd geslingerd: “Wat wil je worden als je later groot bent?” Regelmatig antwoorden kleuters met beroepen als: juffrouw, zangeres, filmster of profvoetballer. Ik wist eigenlijk al vanaf de peuterspeelzaal dat mijn carrière op het witte doek of het podium tweede keus was. Mijn eerste keus was rechter worden om dieven naar de gevangenis te sturen. Opgeruimd staat netjes. 

Nu spring ik even over de middelbare school heen, naar de universiteit. De studie Rechten zit vol met willekeurige casussen. Jip wordt vervolgd voor heling, Janneke heeft haar planten laten groeien op het erf van Hans en Joke heeft geld gestolen van oma Janet. Nietszeggende casussen met namen van mensen die je niet kent. Vanaf het moment dat je het tentamen hebt ingeleverd, vervagen deze namen in de mist van de herinnering. Hierdoor vergeet ik dat dergelijke casussen ook werkelijkheid hadden kunnen zijn, of soms zelfs zijn.

Rechtencircuit.nl brengt de studie tot leven. Door het schrijven van artikelen over actuele onderwerpen, worden gefingeerde casussen realiteit. Middels interviews met mensen uit de rechtspraktijk, proef je de werkelijkheid. Ik hoop dat ik mijn medestudenten enthousiast kan maken om zich te verdiepen in de praktijk. Het is net als met zwemmen: je weet pas wat het is wanneer je het water in gaat. Droogzwemmen is geen zwemmen.

Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar redactie.rechtencircuit@gmail.com 

5I8A3261
Scroll naar top