Danique van Essen

Waar mijn medestudenten over het algemeen op een brakke vrijdagochtend nog in bed liggen, ben ik vaak te vinden in de Rechtbank Amsterdam. Het is vermakelijk hoe men op de meest ludieke wijze onder hun ‘compleet onrechtvaardige’ verkeersboetes uit probeert te komen. Het ene excuus is nog grappiger en verder gezocht dan het andere. Hoewel de wet stijfjes en rigide kan zijn voor de verkeersovertreders, zie ik het recht als een uitdagend instrument waar je mee kunt puzzelen en spelen. 

Tijdens het oriënteren op studies na de middelbare school, hoorde ik vaak dat mijn medescholieren het lastig vonden een studiekeuze te maken. Geen enkele studie was toch écht ‘leuk’ en je moest maar iets kiezen wat in ieder geval niet ‘verschrikkelijk saai’ was. Mijn probleem bij het kiezen van een studie was dat ik geen enkele studie verschrikkelijk saai vond en juist voor veel verschillende onderwerpen belangstelling had. Dit resulteerde in mijn keuze voor de studie PPLE (Politics, Psychology, Law and Economics). Een studie waarbij actualiteit centraal staat en je problemen analyseert vanuit deze vier verschillende perspectieven.

Na één jaar word je geacht een keuze te maken en je te specialiseren in één van de vier onderwerpen. Kort voordat ik deze keuze moest maken, begon ik met oppassen bij een gezin waarvan mevrouw rechter was en meneer advocaat. Mevrouw nam mij mee naar zittingen in de Rechtbank Amsterdam waardoor mijn interesse in het Nederlands recht begon te groeien. ‘Zo’n toga zou ik ook ooit willen dragen’ dacht ik. Ik besloot in te stromen bij de Law major en begin momenteel aan het UvA-schakelprogramma met civiel effect.

Het lijkt mij geweldig het Nederlands recht levendiger te maken via Rechtencircuit.nl door interviews met mensen uit de rechtspraktijk. Met mijn brede interesse en kennis van verschillende onderwerpen naast het recht, hoop ik een extra dimensie te kunnen geven aan de stukken die ik ga schrijven.

Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar redactie.rechtencircuit@gmail.com. 

 

2E2AA17B-B611-4DE5-A602-9BD2466BB2A2
Scroll naar boven
Scroll naar top