RTL-juristen Margot Teerlink en Pieter Franx: “Iedere juridische vraag die in het bedrijf naar voren komt, komt hier langs”

Margot Teerlink en Pieter Franx

Margot Teerlink en Pieter Franx hebben beiden de master informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam gedaan. Hierna zijn ze een andere weg ingeslagen dan die van het traditionele togaberoep. Ze zijn beiden net gestart bij het Legal & Public Affairs team van RTL. Het team, bestaande uit twaalf werknemers, buigt zich over iedere juridische vraag die bij het grote mediabedrijf naar boven komt. Op het mediapark in Hilversum vertellen zij waarom zij één van de leukste banen van Nederland hebben.

Technologie en recht 

De carrières van Teerlink en Franx zijn pas net begonnen en de collegebanken lijken dus nog niet ver weg. Franx is zelfs nog bezig met het afronden van zijn deeltijd bachelor Informatiekunde. Tijdens mijn studie was ik op zoek naar een overlap tussen twee dingen die ik heel leuk vind, technologie en recht.” Na een stage bij een advocatenkantoor, waar veel advocaten informatierecht hadden gestudeerd, viel het kwartje. 

De master deed hij in hetzelfde jaar als Teerlink. Na een stage bij een groot advocatenkantoor en een werkstudentschap op de privacy afdeling bij Deloitte, als bedrijfsjurist bij RTL aan de slag te gaan. Op de vraag of het een must is om informatierecht te hebben gestudeerd om in deze sector werkzaam te zijn, wordt twijfelend ‘ja’ geantwoord. Franx: “In de vacature waarop we solliciteerden werd om affiniteit met het privacy-, media- en auteursrecht gevraagd”. Maar die affiniteit kan zich ook via een andere weg uiten. Teerlink: “Als je hier graag wil werken is het verstandig om vakken te kiezen of werkervaring op te doen die in die richting wijzen”.

Toch omvatten de werkzaamheden veel meer dan slechts die drie rechtsgebieden uit de vacature. “Letterlijk iedere juridische vraag die in het bedrijf naar voren komt, komt hier langs”, vertelt Franx. Teerlink haakt in: “Contracten opstellen, controleren en diverse afdelingen van advies voorzien, daar ben je voornamelijk mee bezig”. Die contracten kunnen heel verschillend zijn: van IT-contracten over de aankoop van uitzendapparatuur, tot contracten van bepaalde presentatoren. Licentieovereenkomsten van programma’s en films voor zowel de televisiezenders als Videoland zitten er ook vaak bij.

Contracten opstellen, controleren en diverse afdelingen van advies voorzien, daar ben je voornamelijk mee bezig.”

Het werk

Hoe een typische werkdag bij het kantoor eruit ziet, is niet eenduidig te beantwoorden. Teerlink: “Het is heel afwisselend, elke dag is anders. Je bent hier meer een generalist dan een specialist, dus uiteindelijk moet je alles kunnen”. Wie dacht dat de twee juristen dagelijks lunchen met de presentatoren komt bedrogen uit: in Hilversum, wordt alleen RTL Nieuws opgenomen en uitgezonden. Als we vragen om een voorbeeld van mediarecht te geven, vertelt Franx dat van collega’s bij RTL Nieuws interessante juridische vraagstukken komen. “Een journalist wilde iets onderzoeken, maar om dat te doen moest hij actie ondernemen die op gespannen voet met de wet stond. Uit het oogpunt van vrijheid van meningsuiting kan dit wel legaal zijn, om een misstand aan de kaak te stellen.”

Commercieel meedenken

Wanneer de vraag op tafel komt, wat er het leukst is aan werken bij RTL, komt het verschil tussen de bedrijfsjurist of advocaat ter sprake. Het commercieel meedenken trekt Teerlink aan in haar functie. Zo moet je een stap verder gaan dan alleen de juridische oplossing bedenken. Franx voegt hieraan toe dat hij het leuk vindt om nauw betrokken te zijn bij de business. Het recht moet steeds vertaald worden naar concrete acties. Dat praktische denken vindt hij uitdagend. “Wat ik heel leuk vind, is dat je met veel niet-juristen samenwerkt. Die kijken weer vanuit een andere expertise tegen dingen aan.”

Wat ik heel leuk vind, is dat je met veel niet-juristen samenwerkt. Die kijken weer vanuit een andere expertise tegen dingen aan.”

Procederen kunnen bedrijfsjuristen niet zelf. Teerlink: “Ik kan me voorstellen dat als pleiten je passie is, dat iets is wat jij heel leuk vindt, dit niet helemaal de juiste plek voor je is”. Vaak wordt gezegd dat, om succesvol bedrijfsjurist te worden, het handig is om eerst drie jaar de beroepsopleiding tot advocaat te volgen. De twee zien het echter niet zo zwart wit. “Waarom zou je wachten, als je ook direct na je studie kan starten in een functie die je ambieert”, aldus Teerlink. Daaraan voegt Franx toe dat er voor wie gemotiveerd is en zich wil ontwikkelen altijd mogelijkheden zijn. Hij wijst op de beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen die na een jaar werkervaring in Nijmegen gevolgd kan worden. Daarnaast zijn er congressen en cursussen die de medewerkers bijwonen en kan er veel geleerd worden van meer senior juristen op de afdeling. “Je krijgt daar de tijd voor hier, om jezelf inhoudelijk te ontwikkelen. Dat is voor mij ook een belangrijk onderdeel van het werkplezier.”  

Luister naar je gevoel 

Als tip aan studenten die twijfelen over welk carrièrepad zij willen gaan volgen, drukken zij vooral op het hart om kritisch te blijven kijken naar wat er voor jou echt toe doet. “Ik denk dat het belangrijkste is dat je uitvindt welke rechtsgebieden je interessant vindt. Als je gaat voor wat je prikkelt, waar je warm voor loopt, dan volgen veel andere dingen vanzelf.” zegt Franx. “Ik denk uiteindelijk dat je voornamelijk naar je gevoel moet luisteren van wat je gelukkig maakt, waar je plezier uithaalt.” voegt Teerlink toe. 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top