Royce de Vries: “Als ik ooit advocaat word, heb ik iets verkeerds gedaan”

spa-2

Royce de Vries. Als zoon van Peter R. de Vries heeft hij naar eigen zeggen altijd al grote juridische belangstelling gehad. Na zijn beroepsopleiding afgerond te hebben bij Van Till Advocaten, richtte hij samen met zijn vader en compagnon Khalid Kasem zijn eigen advocatenkantoor op: De Vries & Kasem. Op zijn verjaardag spreken wij hem over zijn werkzaamheden als advocaat, ondernemer en zaakwaarnemer. 

Met de paplepel ingegoten

Van jongs af aan heeft De Vries al een passie voor het recht. Dit is ook niet zo gek als je de zoon bent van Nederlands bekendste misdaadverslaggever. Ondanks dat zijn vader nooit rechten heeft gestudeerd, werd het recht bij de familie de Vries met de paplepel ingegoten. “Aan de keukentafel ging het natuurlijk vaak over rechtszaken waarbij mijn vader betrokken was.” Dit betrof niet alleen strafzaken tegen criminelen waarbij Peter R. de Vries deskundige was, maar ook zaken die tegen hemzelf werden gevoerd, bijvoorbeeld vanwege een opname met verborgen camera. Toen De Vries in 2009 een studie moest kiezen, stond rechten al snel bovenaan het lijstje. Toch was geschiedenis ook nog wel een optie. “Geschiedenis vond ik misschien wel interessanter, maar ik dacht dat ik met rechten wat meer kon.” Hij vervolgt: “Uiteindelijk heb ik dus voor rechten gekozen en daar heb ik tot nog toe geen spijt van”.

“In de eerste week kreeg ik de opdracht om een pleitnota te schrijven, dus toen heb ik eerst opgezocht wat een pleitnota was”

Nadat De Vries zijn studie nominaal had afgerond, was hij bezig om zaakwaarnemer van voetballers te worden, want de advocatuur had hij in eerste instantie uitgesloten. “Om heel eerlijk te zijn, heb ik altijd tegen medestudenten gezegd dat wanneer ik advocaat zou worden dat ik iets verkeerds had gedaan in mijn leven.” Toen hij voor zijn zaakwaarnemers-bedrijf bij Van Till Advocaten aanklopte voor juridisch advies, boden zij hem niet veel later een baan aan. Dat was best bijzonder, omdat in die tijd er niet veel plek was in de advocatuur. Het ondernemen bracht een bepaalde onzekerheid op het gebied van inkomen met zich mee. Bovendien zou hij tijdens de beroepsopleiding veel leren, waardoor hij besloot het aanbod te accepteren. “Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold.” De eerste weken bij Van Till Advocaten waren wennen voor De Vries, vooral omdat hij nooit stage had gelopen en dus voor meer verrassingen kwam te staan. “In de eerste week kreeg ik de opdracht om een pleitnota te schrijven, dus toen heb ik eerst opgezocht wat een pleitnota was.”

De Vries & Kasem 

Bij Van Till Advocaten werkte De Vries op de vastgoedpraktijk, maar hij deed eigenlijk van alles. In korte tijd leerde hij alle facetten van het vak. Zo pleitte hij in zijn eerste paar maanden meerdere keren voor de rechter. “Ik vind dat ook wel bij het beroep horen, dat je af en toe die toga aan mag doen. Dat maakt de advocaat uniek.” Ondanks dat hij de advocatuur leuk vond, merkte hij langzamerhand dat zijn passie meer bij media- en IE-recht lag dan bij dakkapellen en asbest. “De keuze voor een rechtsgebied kan het vak heel leuk maken, maar het kan het ook vreselijk maken.” 

We hebben eigenlijk in één etentje besloten: Let’s do it!

Na zijn beroepsopleiding besloot hij Van Till Advocaten achter zich te laten voor een nieuwe uitdaging. Samen met zijn vader en Khalid Kasem, die hij kende uit de zaakwaarnemers-wereld, richtte hij in 2017 De Vries & Kasem op. “We hebben eigenlijk in één etentje besloten: Let’s do it!” De oprichting was voor De Vries een heel spannend moment, ook omdat hij pas 27 jaar was. Naast dat De Vries op deze jonge leeftijd advocaat was, moest hij ook zijn onderneming draaiende houden door genoeg omzet te behalen. Dit is wel anders als je advocaat in loondienst bent. “Je bent als advocaat natuurlijk altijd verantwoordelijk voor je zaak, maar nu ook nog voor je eigen praktijk.” 

“Mensen kijken natuurlijk met een vergrootglas naar ons”

Het feit dat de naam van zijn vader aan het kantoor verbonden is, heeft wel geholpen met het binnenhalen van cliënten. Echter, de naamsbekendheid heeft ook een keerzijde. “Dat heeft zeker wel meer druk opgeleverd, omdat mensen natuurlijk met een vergrootglas naar ons kijken.” Qua zaken doet De Vries zelf vooral veel mediarecht, zo stond hij DENK tegen De Nieuws BV bij en behartigde hij de belangen van de benadeelden in de Dream or Donate-zaak. Wat De Vries met name leuk vindt aan mediazaken is dat er snel gehandeld moet worden. “Deze zaken worden vaak uitgevochten in kort geding, dus er staat veel druk op en er moet snel actie worden ondernomen.” 

Zaakwaarnemer van toptalenten

Naast advocaat en ondernemer is De Vries ook nog samen met zijn vader zaakwaarnemer van profvoetballers, toptalenten en artiesten. Hiermee is zijn jongensdroom om zaakwaarnemer te worden in 2013 met de oprichting van PR Sportmanagement uitgekomen. Wat voetballers betreft, behartigt hij de belangen van toptalenten. Aan het werven van jonge voetballers doet hij niet. “Ik kan ook echt eerlijk zijn tegen die spelers, omdat zij uit zichzelf naar mij zijn gekomen en niet omdat ik ze toevallig een Playstation of voetbalschoenen heb gegeven.” Het werk als zaakwaarnemer kan hij goed combineren met zijn werk als advocaat, omdat beide beroepen veel met elkaar gemeen hebben. Zo ben je als zaakwaarnemer de persoonlijke steun en toeverlaat van de cliënt en als advocaat doe je ook meer dan alleen het juridische. “Als advocaat ben je ook soms psycholoog.” 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top