Rechten gestudeerd, maar toch doctor? Doctor in de rechtswetenschappen dan wel!

bnb-doctor-in-de-rechtswetenschappen

De mogelijkheden na een rechtenstudie lijken soms eindeloos. Wordt het de overheid, advocatuur of toch het bedrijfsleven? Sterker nog, naast deze opties kan je er ook voor kiezen verbonden te blijven aan de universiteit. Meer specifiek kan je besluiten je PhD-graad te behalen. Ambieer jij je doctoraat te behalen? In dit artikel wordt uitgelegd wat het traject is en wat de opties zijn. Lees hier waarom het een uitdagend pad kan zijn en wat er bij komt kijken.

Promoveren, PhD, doctoraat: waar het allemaal voor staat

Een promovendus of promovenda betekent letterlijk: ‘hij die (nog) gepromoveerd moet worden’. Het gaat dus om een persoon die door een officiële instelling, meestal een universiteit, formele erkenning heeft gekregen voor het uitzicht op promoveren. Hierbij gaat het om een promotie tot de academische graad van doctor. Een andere bekende benaming is PhD en houdt in principe hetzelfde in. PhD is hier een afkorting voor Doctor of Philosophy. Fun fact: Philosophy staat hier voor een bredere betekenis van het Oudgriekse woord philosophia namelijk ‘liefde voor wijsheid’. Deze titel is voor veel specialismen de hoogste academische graad en om daar te komen moet een proefschrift worden geschreven, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dit proefschrift moet vervolgens worden verdedigd. In Nederland is het traditie om tijdens deze verdediging door twee personen, genaamd paranimfen, te worden begeleid. Deze traditie is waarschijnlijk ontstaan doordat promoveren vroeger werd gezien als een huwelijk tussen de promovendus en universiteit. De oorspronkelijke betekenis van paranimf is dan ook bruidsjonker of bruidsmeisje. 

De praktijk van promoveren 

In de praktijk neemt het wetenschappelijk onderzoek rond de vier jaar in beslag, waarbij echter vaak tegen vertraging aan wordt gelopen. Zo is aan de Erasmus Universiteit slechts ongeveer één op de tien promovendi binnen vier jaar daadwerkelijk klaar. Tijdens het traject zal je onder begeleiding van een of meerdere hoogleraren zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Het proefschrift draait vooral om een fundamentele onderzoeksvraag waarbij het de bedoeling is dat je een originele bijdrage aan de rechtswetenschap levert. Er zijn veel verschillende onderwerpen waar het onderzoek op kan zien. Omdat het uiteindelijk draait om het opzetten van een onderzoek en het leveren van een uniek werk kan het schrijven van een scriptie als goede voorproef worden beschouwd. Mocht jij nou enorm hebben genoten van jouw scriptieproces en het onderzoeksaspect, dan is promoveren misschien wel iets wat in jouw straatje past.

Combineren kun je leren

Naast dat de graad van doctor een voorwaarde is voor iedereen die een academische carrière ambieert als bijvoorbeeld wetenschappelijk docent of zelfs hoogleraar, is promoveren ook te combineren met een loopbaan in de advocatuur. Deze combinatie kent twee smaken. Zo is het een optie eerst je doctoraat te behalen en vervolgens de beroepsopleiding te starten of na het afronden van de beroepsopleiding, tijdens je werkzaamheden als advocaat tegelijkertijd aan je proefschrift te werken. Diverse advocatenkantoren bieden hierbij ondersteuning aan door bijvoorbeeld de ruimte te geven om een werkdag in de week aan onderzoek te kunnen besteden. Leestip: Thomas Sanders, advocaat bestuurs- en omgevingsrecht, schreef een inzichtelijk artikel over zijn ervaring over promoveren naast een baan.  

De wetenschappelijke route kan een interessante en leerzame, maar ook uitdagende route zijn om te belopen. Al helemaal gecombineerd met een carrière binnen de advocatuur kan het veel van je vergen. Uiteindelijk is zoals met bijna alles de enige plek waar ‘succes’ voor ‘werk’ komt slechts in het woordenboek, en kan promotieonderzoek een vruchtbare bodem zijn voor een verdere carrière binnen welk veld dan ook.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top