Legal Advice Wanted: “Juridisch advies voor een toegankelijke prijs.”

interview_Legal-Advice-Wanted-kleur

Net afgestudeerd zijn, een eigen bedrijf beginnen en meteen behoorlijke naamsbekendheid verwerven. Sinds Robin Bosch (25), Jaap Kotteman (26) en Daan Swildens (25) hun onderneming Legal Advice Wanted (L.A.W.) hebben gelanceerd, overstroomt hun mailbox. Meer dan duizend studenten maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid via L.A.W. hun energietoeslag aan te vragen. Een goede start voor de onderneming, want uiteindelijk zal dit een door masterstudenten gedreven juridisch dienstenplatform moeten gaan worden. Het is natuurlijk nooit te vroeg om bekend te worden onder jouw toekomstige werknemers!

Een gat in de markt

Bosch en Kotteman kennen elkaar uit Leiden en zijn niet vreemd van (samen) ondernemen. In hun tweede jaar hadden zij al een klein bedrijf waarmee zij juridisch advies gaven aan vrienden, kennissen en familie. “We vonden dat het best goed liep en dachten: dit kan ook op grotere schaal.” Samen met hun studiegenoot Swildens zijn zij ongeveer anderhalf jaar bezig geweest de lancering van L.A.W. voor te bereiden. De voornaamste bezigheden zullen straks bestaan uit het helpen van particulieren én ondernemingen met juridische vragen. L.A.W. heeft een bijzonder onderscheidend vermogen. Binnen hun doelgroep vallen namelijk de mensen die de kosten van een advocaat niet kunnen betalen, maar te veel verdienen om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Oftewel, tussen wal en schip vallen. “Het is een gigantisch gat dat alleen maar groter wordt, omdat sociale minima – waar nog geen duurzame oplossing voor is – vervagen.” 

“Als jullie dit goed uitrollen en mensen landelijk kunnen gaan bedienen, ontnemen jullie mij zestig procent van het werk.”

De heren merken dat mensen die in dat gat vallen eigenlijk niet weten wat ze moeten doen als het aankomt op algemene juridische kwesties. Ondernemers zoeken bijvoorbeeld naar een arbeidsovereenkomst op het internet en nemen die klakkeloos over, wat negatieve gevolgen kan hebben. Zij komen pas bij een juridisch dienstverlener op het moment dat er een probleem ontstaat. Een aanzienlijke hoeveelheid geschillen zou voorkomen kunnen worden wanneer je je zaken aan de achterkant goed laat regelen door een jurist, voegt het drietal toe. “De rechter die wij over ons idee spraken zei: als jullie dit goed uitrollen en mensen landelijk kunnen gaan bedienen, ontnemen jullie mij zestig procent van het werk.”

Een energiek startschot

Om direct naamsbekendheid te verwerven, hebben de mannen ingespeeld op de stijgende energieprijzen. Studenten worden categorisch uitgesloten van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De reden hiervoor is dat zij nu eenmaal ‘divers’ wonen. “Dat is natuurlijk een non-argument, want iedereen woont divers.” In een uitspraak van de rechtbank Gelderland werd onlangs een student in het gelijk gesteld die procedeerde tegen de gemeente Nijmegen over zijn energietoeslag, maar deze gang van zaken is landelijk niet de norm. Dit kan niet, vinden Bosch, Kotteman en Swildens.

Daarom kunnen studenten nu via de website van L.A.W. een formulier aanvragen waarmee zij stapsgewijs een aanvraag voor de toeslag kunnen indienen, compleet met bezwaarschrift en ingebrekestelling. Heel veel studenten denken dat zij geen toeslag kunnen aanvragen, omdat de website van hun gemeente dat aangeeft. Dat klopt niet en daar willen we studenten graag mee helpen.De actie is een groot succes: duizenden studenten hebben zich tot nu toe aangemeld. Bovendien hebben nieuwszenders AT5 en Hart van Nederland de mannen inmiddels benaderd voor reportages en heeft de actie de website van nu.nl gehaald

Het L.A.W. proces

De eerste masterstudenten moeten nog worden aangenomen, maar het format staat als een huis. Wanneer een onderneming of een particulier zich meldt met een juridisch probleem, geeft hij aan binnen welk rechtsgebied hij hulp nodig heeft. De aanvraag wordt dan in behandeling genomen, vertaald naar een juridisch vraagstuk en op het platform geplaatst. Studenten die zich in het desbetreffende rechtsgebied specialiseren, kunnen de klus accepteren.Je bent als het ware aan het “temperen” met een baantje dat ook nog eens goed staat op je cv. Daarnaast is het vergelijkbaar met de rechtswinkel, maar krijg je bij ons goed betaald.”

Zodra de student met de cliënt de opdracht heeft doorgesproken, gaat hij aan de slag. Wanneer hij klaar is, wordt zijn werk door middel van het vierogenprincipe’ nagekeken door een supervisor. Als de cliënt het geleverde werk heeft ontvangen, geeft hij de student een beoordeling. Deze beoordeling komt in het portfolio dat een student binnen de L.A.W. community gaandeweg opbouwt. 

“We moeten wel realistisch naar de cases blijven kijken en weten wanneer dit ons petje te boven gaat.”

De mannen snappen dat zij met hun door studenten gedreven onderneming niet elke vraag kunnen beantwoorden. “We moeten realistisch naar de cases blijven kijken en weten wanneer dit ons petje te boven gaat.” Daarom vinden zij het ook van belang zo snel mogelijk advocatenkantoren aan zich te binden. “Zo kunnen wij cliënten ook direct doorsturen en het advocatenkantoor op de hoogte stellen van de zaak. Dat scheelt veel dubbel werk.”

Het plan is er en aan de naamsbekendheid wordt hard gewerkt. Op de vraag waar zij zichzelf over een halfjaar zien, hebben zij direct een antwoord klaar. “Hopelijk in de Porsche Garage.”, zegt één van de heren grappend. Zij realiseren zich ook dat dat nog een brug te ver is, dus de mannen zouden erg tevreden zijn als zij van de inkomsten de huur en wat eten kunnen betalen.En af en toe een fluitje natuurlijk!”

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top