Column: dresscode op kantoor

83a5d3c9-aaa5-4b01-b6d5-82f14172c191

Een eerste indruk maak je maar één keer. Bij een sollicitatiegesprek of op een eerste stagedag moet jij de beste versie van jezelf laten zien. En laten we eerlijk zijn: kleren maken de man (of vrouw).

Man

Over het algemeen heeft de mannelijke student de ochtend voor een sollicitatiegesprek nog geen tien maatpakken in de kast hangen. Het is dus belangrijk om te investeren in één of twee neutrale pakken (bijvoorbeeld donkerblauw). Het valt namelijk heel erg op als je iedere dag je krijtstreep aan hebt. Een pak combineert goed met een wit of lichtblauw hemd, het liefst zonder zakken. En op zich is een das ook niet heel onverstandig. Tip: is het strijkijzer echt je grootste vijand, hou dan de hele dag je jasje aan. Dan hoef je de mouwen niet te strijken. Schoenen zijn altijd zwart en van leer.

Vrouw

Je zal niet de eerste vrouw zijn die met een te korte rok naar van kantoor naar huis wordt gestuurd. Dus investeer in basics zoals een mooie rok of jurk (minimaal een hand boven de knie). Hysterische sieraden kun je beter thuislaten. Schoenen spelen zeker een grote rol bij de outfit: zwarte laarsjes met of zonder hak, loafers of pumps doen het altijd goed. Een leuke tip die ik kreeg van een mederedactielid van Rechtencircuit: doe op je eerste werkdag een leuke kleur aan. Desnoods een riempje of een rood jasje, zo val je lekker op in de zwarte en veilige menigte van nieuwelingen en laat je een verpletterende indruk achter!

Een gouden tip: je voelt je fijner in iets wat je al een keer gedragen hebt. Het prijskaartje van je gloednieuwe jurkje dat in je nek prikt is niet alleen onhandig maar ook ontzettend gênant.

Het belangrijkste is dus om te investeren in de basics. Het is logisch dat je je leuke en hippe garderobe nog niet vol wil gooien met grijze driedelige mantelpakjes of witte en lichtblauwe hemden. In de sale blijven vaak de zakelijke en klassieke (of eigenlijk hele stoffige) kledingstukken wat langer hangen. Deze kun je dus vaak voor een prikkie kopen dus sla dan je slag.

Uiteraard is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat er veel verschillende kantoren zijn met ieder hun eigen sfeer. Op een groot commercieel kantoor op de Zuidas is de dresscode al snel wat formeler dan op een kleiner kantoor in de sociale advocatuur. Vraag advies aan anderen die bij soortgelijke kantoren hebben gewerkt of kijk op de website van het kantoor om een impressie te krijgen. Een tip die ook vaak gegeven werd voor als je er écht niet uitkomt: loop onopvallend langs het kantoor en kijk wat iedereen aan heeft.

Het is trouwens beter om op de eerste dag té formeel voor de dag te komen want je past je gaandeweg toch wel aan.

En onthoud: ‘casual Friday is not just a dress code, it’s a state of mind’

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top