Advocaat Nick Margetson: ‘‘We zijn bevriend met heel offshore Nederland, waardoor het werk binnenstroomt.’’

Nick Margetson

Het maken van een rigoureuze carrièreswitch is niet voor iedereen weggelegd, maar wel voor Nick Margetson. Nadat hij acht jaar op zee gewerkt heeft, is hij rechten gaan studeren en advocaat geworden. Dit terwijl hij tussendoor ook nog eens gepromoveerd is. Samen met zijn tweelingbroer en twee compagnons runt hij inmiddels een nichekantoor met een hoge status op het gebied van procedures en contracting in de offshore-industrie. Margetson heeft zijn passie voor de scheepvaart weten om te vormen tot een toonaangevende ‘natte’ praktijk. Deze hardwerkende advocaat vertelt ons vanuit zijn werkkamer hoe hij zich staande weet te houden in deze bijzondere wereld.

Van de zee naar de collegebanken

Toen Margetson’s carrière begon, leek het er niet op dat hij advocaat zou worden. Hij studeerde af aan de Hoge Zeevaartschool, waarna hij acht jaar op zee werkte. Hierdoor was hij vaak lang van huis en kwam hij op gevaarlijke plekken. ‘’In de jaren ‘90 had je nog niet overal in de wereld dezelfde health en safety, er gebeurde veel cowboy-dingen.’’ Zo is Margetson een keer onder vuur genomen in Jemen toen hij met een lokale chauffeur door een road block reed. Ook op zee was het niet altijd even veilig. Margetson beleefde een bijna-doodervaring toen hij tijdens het overstappen van een schip naar een andere over boord sloeg. Hij werd gered, maar dacht: ‘’Ik heb dit soort dingen nu te vaak meegemaakt, het moet klaar zijn.’’ Hij stopte hierdoor met zijn werk op zee.

‘’Ik stond iedere dag om half vijf op, maakte altijd alle opdrachten en kreeg een 9,5 voor mijn masterscriptie.’’

Omdat Margetson’s tweelingbroer advocaat was, nam hij het dappere besluit om rechten te gaan studeren zodat hij zich bij zijn broer kon voegen. Margetson beschrijft zichzelf als een fanatieke student, wat te verklaren is door de discipline die hij opdeed op zee. ‘’Ik stond iedere dag om half vijf op, maakte altijd alle opdrachten en kreeg een 9,5 voor mijn masterscriptie.’’ Bij zijn roeivereniging maakte Margetson goede vrienden waar hij vaak lol mee had. Zijn werkhouding leed hier niet onder en zo werd Margetson naar eigen zeggen een van de beste rechtenstudenten van de Universiteit van Amsterdam.

Arbeidsethos uit de zeevaart

Na zijn studie wist Margetson zeker dat hij advocaat wilde worden. Maar toen een oud-docent bij hem aandrong te promoveren, besloot hij dit eerst te doen. Tijdens zijn academische tijd werd Margetson altijd intensief begeleid door zijn tweelingbroer, die toen al tien jaar advocaat was. Naar eigen zeggen was dit een goede maar harde leermeester, wat niet anders was toen hij bij zijn broer als advocaat ging werken. ‘’Hij heeft me geleerd hoe ik mijn gedachten op een praktische doch juridische manier op papier kon krijgen.’’ Margetson is blij met de lessen die hij van zijn broer geleerd heeft: ‘’Als je 35 jaar oud bent en je wil een nieuw vak leren, moet je daar open voor staan.’’ 

‘’Ik kan genieten van de vrijheid om geen werkgever te hebben.’’

 In zijn werk als advocaat neemt Margetson het arbeidsethos mee dat hij op zee heeft opgedaan. Hij werkt naar eigen zeggen erg hard. ‘’Ik begrijp dat mensen voor ontspanning kiezen, maar dat is moeilijk te combineren met de advocatuur.’’ Margetson is blij dat hij als advocaat onafhankelijk is: ‘’Ik kan genieten van de vrijheid om geen werkgever te hebben.’’ Daarnaast wijst hij op de valkuilen van het vak. Margetson meent dat je altijd heel secuur moet werken. ‘’Een beroepsfout ligt altijd op de loer, ook als je het niet ziet aankomen.’’ Margetson zou het vak van advocaat dan ook alleen aanraden aan mensen die hiermee om kunnen gaan.

De baas in de offshore-industrie

Inmiddels runt Margetson samen met zijn tweelingbroer een nichekantoor dat zich onderscheidt in advies en procedures omtrent contracten in de offshore-industrie. Hier combineert hij zijn passie voor de scheepvaart met het recht, door zich in te zetten voor cliënten uit de offshore-industrie. Het kantoor heeft een praktijk die bijna niemand heeft. Dit levert heel veel werk op: ‘’We zijn bevriend met heel offshore Nederland, waardoor het werk binnenstroomt.’’Doordat het rechtsgebied zich kenmerkt door internationaliteit heeft Margetson zich ook verdiept in andere jurisdicties. Zijn cliënt base strekt zich uit tot ver buiten onze landsgrenzen. 

Het vak echt leren

Margetson zit goed op z’n plek op zijn kantoor aan de Kop van Zuid. ‘’We hebben een prachtig kantoor met het mooiste uitzicht van Rotterdam.’’ Wat Margetson extra aanspreekt, is dat hij een van zijn partners kent vanuit het roeien in zijn studententijd. Margetson hecht veel waarde aan samenwerking, zeker in grote zaken. ‘’Je moet dan het vierogenprincipe hanteren, want twee personen maken altijd een beter stuk dan een.’’ 

Aan studenten die advocaat willen worden, wil Margetson meegeven dat je niet meteen bij een groot kantoor aan de slag hoeft. ‘’Bij een klein kantoor wordt aandacht aan je opleiding geschonken en word je snel ingezet, waardoor je het vak écht leert.’’ Ook zou Margetson deze groep afraden om te promoveren, omdat het veel tijd kost en niets oplevert. ‘’Het levert je een academische manier van denken op, maar dit kan je in de weg zitten bij het werk in de praktijk.’’ Het moge duidelijk zijn dat Margetson het harde werken nooit schuw geweest is. Hij zal zich dan ook met een hoog arbeidsethos blijven inzetten voor zijn cliënten.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top