Maurits van Es

 “Ik wil rechten studeren, omdat ik het recht naar mijn hand wil zetten en veranderen, want het is te algemeen en zorgt vaak voor scheve uitkomsten.’’

Naar mijn weten was dit ongeveer de zin die ik opschreef onder het kopje motivatie op het aanmeldformulier van rechtsgeleerdheid aan de UvA. Dit citaat maakt maar weer eens duidelijk met welke kennis van de studie ik aan rechten begon, geen. Ik had het idealistische en eigenlijk ook wel arrogante idee dat ik later het recht wel kon veranderen. Waar doelde ik op met de mededeling ‘’scheve uitkomsten’’? Volgens mij op verhalen die ik thuis te horen kreeg van een ouder die in het vreemdelingenrecht zat. Het idee om later de regels van de maatschappij te kennen en in mijn voordeel te kunnen gebruiken is echter nog steeds een van de drijfveren om de studie succesvol af te ronden.

Vanuit een sterke,maatschappelijke interesse had ik de illusie dat de rechtenstudie bij uitstek een studie was,waarmee je van alles leert over de maatschappij en politiek. Hoewel rechten je enorm veel mogelijkheden biedt, kreeg ik niet echt het idee dat ik veel maatschappelijke, dan wel politieke kennis vergaarde. Ik besloot politicologie ernaast te doen, een combinatie dat perfect aansluit bij mijn interesses. Tijdens mijn studententijd is deze passie voor het recht en de politiek verder gegroeid.

Een toekomstige baan, waarin ik me bevind in het internationale, politieke speelveld lijkt me wel wat. Hoewel alle eerlijkheid mij gebiedt te zeggen dat ik enige tijd geleden nog mijn volledige zinnen op de advocatuur had gezet. Oftewel, mijn toekomstplannen lijken zich nog voortdurend te veranderen. De banenmarkt voor juristen blijft naar mijns inziens een onoverzichtelijk web van vele mogelijkheden. Rechtencircuit biedt mij dan ook de mogelijkheid om dit spreekwoordelijke web eens rustig uit te pluizen, om er volgens hopelijk nog leuke stukken over te schrijven ook.  Wie weet heeft zowel ik als de lezende rechtenstudent er dan nog wat aan. Maar bovenal hoop ik als redactielid andere rechtenstudenten te kunnen enthousiasmeren voor mijn passie voor het recht en politiek.

Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar info@rechtencircuit.nl

Foto Maurits
Scroll naar boven
Scroll naar top