Tax & Legal Analyst Pim Fellinger: “In de advocatuur is vaak niet genoeg ruimte voor ontwikkelingen en dingen anders doen”

Pim-Fellinger_s

Pim Fellinger is analyst op de Technology & Innovation afdeling van Tax & Legal bij Deloitte. Hier helpt hij met het ontwikkelen van een algoritme om uitspraken van belastingrechters te voorspellen, maar bouwt ook robots met kinderen. Wij spreken hem via Skype over zijn werk, studie en de veranderingen die hij ervaart tijdens het coronavirus.

tax-i™

In de Tax & Legal praktijk is Fellinger bezig met verschillende projecten, waarvan op dit moment het grootste project tax-i™ is. Dit is een virtuele, juridische onderzoeksassistent opgezet door Deloitte voor alle juristen en fiscalisten. Deze tool helpt bij het voorspellen van de uitkomsten van rechtszaken in het belastingrecht. Een van de praktische toepassingen is dat je proactiever kunt zijn als er belangrijke zaken op de rol staan. Ook kun je tax-i™ gebruiken in het gesprek met een cliënt om een procedure te starten. “Het project is begonnen omdat we een partner hebben die de potentie zag van strategische data-analyse en dit wilde inzetten om een objectievere blik te krijgen op gerechtelijke uitspraken.” Dit is gelukt, en er komen steeds meer functies bij, het laatste is bijvoorbeeld dat tax-i™ inzicht geeft in de winstpercentages van belasting rechtszaken.

Build your bot

Daarnaast is Fellinger binnen Deloitte bezig zijn collega’s de toegevoegde waarde van technologie te laten zien. Dat doet hij o.a. door samen met collega’s standaardhandelingen, die zij vaak moeten uitvoeren, te automatiseren. Zij noemen dit Build Your Bot. “Om technologie te laten accepteren is het belangrijk dat mensen zelf inzien hoe de technologie werkt, dan kun je vervolgens samen een tool maken die hen ondersteunt in hun werkzaamheden.”  

“Het is leuk om te zien dat kinderen het zo snel oppakken, sneller dan sommige ouders”

Deloitte staat werknemers via de Deloitte Impact Foundation toe om één procent van hun tijd te besteden aan een maatschappelijk doel. Op een bepaald moment ontstond het idee om ook kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met robots. Zo is Building Bots with Kids ontstaan, een project waar Fellinger met collega’s kinderen bekend laat worden met deze interessante kant van technologie. “Eerst gingen we langs scholen, maar in verband met Covid-19 hebben we het nu in een digitale vorm opgezet. Het is leuk om te zien dat kinderen het zo snel oppakken, sneller dan sommige ouders.” 

Er wordt meer dan genoeg gelachen 

Fellinger is anderhalf jaar fulltime werkzaam bij Deloitte. “Binnen Deloitte is ons team een startup, maar wel met alle financiële en organisatorische middelen van een Big Four-kantoor.” Fellinger geniet dan ook het meest van de mate van vrijheid en autonomie die hij heeft. “Als ik een voorstel doe, zegt de projectmanager: “Klinkt goed, fiks het maar.”” En dat is vrij uniek voor een corporate kantoor, vindt Fellinger. “Je kunt net zo goed een grapje maken over een partner als over een analyst die net is begonnen.” Hij vertelt verder over zijn eerste weken toen een partner hem overstuur bij zich riep, omdat hij dacht dat zijn Earpods waren gestolen. Later bleek dat iemand ze had verstopt als pay back. “Er wordt hier meer dan genoeg gelachen.

Fellinger wil het anders

Tijdens zijn studie kwam Fellinger er al snel achter dat je niet per se alle zeven weken voor het tentamen in de collegebanken hoeft te zitten. Tijdens zijn bachelor heeft hij gereisd in Argentinië, Azië en Europa. Daarnaast werd hij ‘toevallig’ lid van een studentenvereniging, omdat hij een vriend tegenkwam die zich ging inschrijven. Ook bij zijn studievereniging is Fellinger ‘toevallig’ terechtgekomen. Het toenmalige bestuur vroeg hem om het LOF te organiseren, het landelijk overleg fiscalisten. Hij belandde vervolgens bij de Tax & Tech inhousedag van Deloitte en kon er als werkstudent beginnen.  

Voor hij fulltime begon bij Deloitte had hij ook gesolliciteerd bij andere kantoren. Hoewel hij bij sommige kantoren een aanbod kreeg, werd hem bij de advocatenkantoren steeds verteld dat hij niet formeel genoeg was. Toen hij daarover ging nadenken, zag hij er wel een kern van waarheid in. Bij Deloitte is het altijd content over form, zo draagt Fellinger ook vrijwel nooit een pak, al zijn korte broeken wel weer een brug te ver.

Waar je Fellinger mee op de kast krijgt, is te zeggen dat je iets doet omdat het altijd zo gegaan is. “Dat is voor mij geen argument. In de advocatuur is vaak niet genoeg ruimte voor ontwikkelingen en dingen anders doen. Ik ben heel blij dat ik bij Deloitte wel die vrijheid krijg.’’

De positieve gevolgen van Corona 

Voor Fellinger heeft thuiswerken ook een positieve kant omdat Deloitte in de afgelopen maanden heel snel is overgeschakeld naar nieuwe technologieën. Hij haalt Harari aan als hij stelt dat een crisis de eigenschap heeft om historische processen te versnellen: “Dat is op technologisch vlak ook zo. Mensen willen in deze tijd niet bezuinigen op technologie en innovatie.” Hij vervolgt: “Het besef dat technologie nodig is en niet iets is om bang voor te zijn, is goed uitgepakt in dit opzicht. Mensen beseffen dat ze er echt iets aan hebben”.

 Aan studenten zou Fellinger willen meegeven dat je vooral verschillende dingen moet proberen. “Houd niet onvoorwaardelijk vast aan wat je in het verleden ambieerde en sta open om je ambities aan te passen.” Zijn vuistregel: twee jaar kan je plannen en vijf jaar kan je hopen.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top