Sjors Beerendonk heeft rechten gestudeerd maar is een hele andere weg ingeslagen: de productie van dierlijke ingrediënten. Wij waren benieuwd hoe hij uiteindelijk in deze bijzondere business terecht is gekomen en reisden af naar het Brabantse Son.
Voordat je ’s ochtends de deur uit bent, heb je al meerdere producten gebruikt waar ingrediënten van Darling in verwerkt zijn. Een hoofdpijnpoeder op de ochtend na een avond met (te) veel drankjes, je yoghurt bij het ontbijt en misschien wel je anti-rimpel crème. In veel producten om je heen speelt Darling Ingredients een grote rol.
Bij binnenkomst merken wij direct op dat we een bezoek brengen aan een bedrijf onder de rivieren: de Brabantse gezelligheid spat ervan af. We worden vriendelijk begroet door iedereen die ons passeert en er hangt een collegiale en huiselijk sfeer. De gezelligheid doet de gigantische cijfers echter niet de das om. Vanuit Son worden de internationale locaties aangestuurd. Samen met de bedrijven in Amerika en Canada heeft het beursgenoteerde Darling Ingredients meer dan 200 productielocaties over 5 continenten. Er werken meer dan 10.000 mensen en het heeft een omzet van 4 miljard dollar.
Darling Ingredients is de global leader op het gebied van innovatieve en duurzame verwerking van organisch restafval. Zij levert haar producten vervolgens weer aan grote internationale wereldspelers.
Organische leftovers
Beerendonk ontvangt ons met open armen in zijn kantoor en begint te vertellen over Darling Ingredients. Wat doen zij nu eigenlijk? Een dier wordt geslacht voor de productie van vlees of vleeswaren. De rest is dan een dierlijk bijproduct, maar wel met dezelfde elementaire bouwstoffen er nog in. Darling Ingredients haalt met geavanceerde en technologische processen die bouwstoffen uit deze organische leftovers. En zonder het te beseffen, gebruiken we elke dag wel een product waar een ingrediënt van Darling Ingredients in is verwerkt.
‘‘Ik blijf een jurist en geen techneut.’’
Beerendonk kan niet stilzitten. Direct worden er presentaties uit de kast getrokken en meteen daarna gaat hij koffertjes halen met tientallen voorbeelden van producten die Darling produceert: dierlijk vet en dierlijk eiwit en andere potjes met bijproducten van dierlijk restafval. De uitleg van deze technische productieprocessen bespaart hij ons: ‘‘Ik blijf een jurist en geen techneut.’’
Juridische nitty gritty
Beerendonk viel zeker in de categorie: ‘‘Je studeert rechten omdat je veel deuren wil openhouden’’. Gaandeweg zijn studie kwam hij erachter dat een togaberoep toch niet helemaal zijn ding was. ‘‘Ik werd geconfronteerd met juridische nitty gritty, waarvan ik dacht, ik weet niet of ik daar gelukkig van word.’’ Toch heeft hij nog steeds veel profijt van zijn masters arbeidsrecht en bestuursrecht.
In de negentien jaar dat hij werkzaam is bij Darling is het bedrijf gigantisch gegroeid. Hij wordt daarbij dagelijks geconfronteerd met situaties waar hij gebruik kan maken van de vaardigheden aangeleerd tijdens zijn rechtenstudie. Onderdelen als het analyseren, structureren en nuanceren zijn ‘’zeker in mijn DNA gesleten.’’
Knopen doorhakken
In het bedrijfsleven moeten keuzes gemaakt worden en Beerendonk moet de verantwoordelijkheid nemen. Bij een mooi juridisch advies dat op zijn bureau ligt, moet hij beslissen of hij naar links of rechts gaat. Hij is daarom van mening dat werken in het bedrijfsleven een stuk spannender is dan het werken bij een law firm waar advocaten vooral mooie theoretische verhalen en juridische opinies schrijven. Bij een bedrijf moeten gewoon knopen doorgehakt worden. Wij vinden Beerendonk ambitieus en gedreven met al zijn brede verantwoordelijkheden, echter merkt hij op: ‘‘Ik voel mezelf niet overdreven ambitieus, maar ik voel me wel verantwoordelijk.’’
Op het einde van het gesprek wordt ons nog een rondleiding aangeboden bij de bijgelegen fabriek. Deze once in a lifetime experience slaan wij zeker niet af. Beerendonk geeft ons – inclusief rubberen laarzen en laboratoriumjas – een exclusief kijkje in de keuken van de grote wereldspeler Darling Ingredients. Terwijl wij de labjassen uitdoen, drukt Beerendonk ons op het hart: ‘’Of je ergens succesvol bent of niet heeft misschien minder te maken met je opleiding, maar heel veel met je eigen drive, eigen ambities en soms ook gewoon met op het goede moment op de juiste plaats zijn.’’