Recruiter Esmee Put: ‘Een goede voorbereiding is echt de key’

IMG_6747

Doorgaans stelt Esmee vragen aan studenten, maar vandaag draaien wij de rollen om. Wij spreken Esmee, werkzaam als Junior Recruiter bij Allen & Overy, onder andere over haar bewuste keuze om geen advocaat te worden, haar functie en haar belangrijkste tips voor studenten. Daarnaast passeren alle do’s en dont’s van de sollicitatieprocedure de revue.

Op deze frisse maar stralende ochtend worden wij warm ontvangen bij Allen & Overy. Wij mogen meteen door naar de achtste verdieping, wat een bezienswaardigheid op zichzelf blijkt te zijn. Het uitzicht is adembenemend. Onder het genot van een kop verse muntthee (waarvan ik overigens bij een grote slok een hele tak heb moeten opeten, omdat uitspugen geen optie was) spreken wij Esmee.

Hoewel Esmee naar eigen zeggen erg kan twijfelen over het aanschaffen van nieuwe kleding, wist zij wel van jongs af aan zeker dat zij rechten wilde studeren aan de Universiteit Leiden. Naast de collegebanken was zij ook drie keer per week te vinden op het hockeyveld en zat zij in het bestuur van UniPartners. Daarnaast heeft zij allerlei commissies gedaan, binnen STEP en het Rode Kruis. Bovendien werkte zij haar gehele studententijd als juridisch secretaresse bij een klein advocatenkantoor. Uit het voorgaande blijkt dat Esmee erg goed is in timemanagement, iets waar veel studenten jaloers op zullen zijn.

“Er is veel ruimte voor creativiteit, en nieuwe initiatieven.”

Hoewel haar Bachelor haar goed beviel, werd voor haar vrijwel meteen duidelijk dat haar toekomst niet in de advocatuur lag. Tijdens een vakantie in Kroatië kwam de vacature als werkstudent bij de HR-afdeling van Allen & Overy voorbij en zij solliciteerde meteen. Esmee herinnert zich haar eerste gesprek nog goed: zij was gezond gespannen. “Ik nam de trein van Leiden naar Zuid en op het veldje hiervoor wisselde ik snel mijn sneakers voor hakken om.” Die hakken zijn nooit meer uitgegaan, haar ogen beginnen te stralen als zij vertelt over haar functie. Naast het selecteren en werven van studenten, organiseert zij veel events. “Er is veel ruimte voor creativiteit, en nieuwe initiatieven.”

Het feit dat Esmee zelf nog erg jong is, zit haar zeker niet in de weg. Zij beschouwt het als een groot voordeel aangezien zijzelf kortgeleden ook nog studeerde en de afstand tot haar doelgroep daardoor klein is. Zij weet precies wat studenten doen en wat hen bezighoudt. “I’ve been there.”

Do’s

Wie denkt dat Allen & Overy alleen kijkt naar de cijferlijst zit er goed naast. Volgens Esmee kijken zij naar motivatie, cv en cijfers, maar ligt de nadruk vooral op het complete plaatje. “Heb je geen achten tijdens je Bachelor gehaald, maar je hebt wel veel naast je studie gedaan en je kunt het uitleggen, dan ben je zeker van harte welkom om op gesprek te komen.” Naast (juridische) nevenactiviteiten, kijkt Allen & Overy ook naar eerder gelopen stages en eventuele passies. “Als jij een passie hebt voor koken en je hebt een kookboek geschreven, vinden we dat uniek”. Als je bij Allen & Overy wordt uitgenodigd op gesprek is een goede voorbereiding “echt de key” volgens Esmee. “Het is fijn als een student zelf veel te vertellen heeft, dan heb je namelijk vaak een leuk gesprek.”

Dont’s

Een foto op je cv kan handig zijn, maar kies dan wel voor een neutrale foto. Esmee heeft wel eens de bekende duckface voorbij zien komen. Vorig jaar heeft Allen & Overy iets nieuws toegevoegd naast de standaardprocedures tijdens het sollicitatieproces namelijk de zogenoemde “Olympic Game.” Dit is een persoonlijkheidstest aan de hand van een spel. Alle kwaliteiten die een advocaat dient te hebben worden hierbij binnen een uur getest.

Voor studenten is het een euforisch moment als ze alle stappen succesvol hebben doorstaan en positief nieuws krijgen. Echter, het afwijzen van studenten hoort ook bij het vak, dit blijft lastig voor Esmee: “Je ontneemt iemand een kans, dat zal nooit makkelijk worden. Ook omdat ik zelf recent nog aan de andere kant van de tafel zat.” Ga bij een afwijzing van Allen & Overy niet bij de pakken neer zitten. “Iemand kan een goede advocaat worden, maar net iets beter passen bij een ander kantoor.”

“Wees vooral jezelf en doe jezelf niet anders voor dan dat je daadwerkelijk bent.”

De belangrijkste tip van Esmee is: “Wees vooral jezelf en doe jezelf niet anders voor dan dat je daadwerkelijk bent.” Zij neemt zichzelf als voorbeeld om dit uit te leggen. Esmee is van nature altijd erg enthousiast en is dat dus ook op de werkvloer. Volgens haar moet je daarom juist laten zien wie je bent. “Klikt het niet, dan klikt het niet.” Tot slot benadrukt ze dat het belangrijk is dat studenten zelf ook kijken of ze zichzelf vinden passen bij een kantoor, zowel tijdens de sollicitatie maar ook als student-stagiair. Het draait immers om de wederzijdse klik

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top