Partner Chris Nekeman: “Juridische topkwaliteit en tegelijk de menselijke maat.”

interview-Chris-Nekeman

Chris Nekeman is partner bij en zit in het dagelijks bestuur van Kennedy Van der Laan. Aanvankelijk had hij niet het plan de advocatuur in te gaan en heeft hij ook niet bepaald het standaard pad bewandeld. Nekeman begon met de opleiding sociaal-juridische dienstverlening, waar zijn interesse voor het arbeidsrecht werd aangewakkerd. Inmiddels is hij een doorgewinterde arbeidsrechtadvocaat en onder andere specialist op het gebied van medezeggenschap. Tijdens zijn werk probeert hij de menselijke maat in het oog te houden en zo nu en dan een klant terugfluiten, gaat hij niet uit de weg.  

Van het gebaande pad

Na het behalen van zijn havo-diploma is Nekeman begonnen met de hbo opleiding sociaal-juridische dienstverlening. “Dat was toen een nieuwe opleiding. Ik was naar een open dag geweest en ik wist meteen: dit vind ik echt leuk.” De opleiding bestond naast juridische vakken ook uit vakken als sociologie, psychologie en praktische vaardigheden. Wat betreft het juridische gedeelte was er een duidelijke focus op sociale zekerheidsrecht, arbeidsrecht en vreemdelingenrecht. “Het was niet zoals op de universiteit, waar meteen het klassieke verbintenissenrecht erin geramd wordt.” Tijdens zijn derde jaar liep Nekeman stage bij de FNV en dompelde zich hier onder in het arbeidsrecht. Na deze opleiding is Nekeman naar de VU gegaan om alsnog zijn civiel effect te halen. “Hier heb ik nog drie jaar lang met veel plezier gestudeerd, maar de keuze voor het arbeidsrecht stond eigenlijk al wel vast”.

Grote praktijk en vakidioten

Tijdens zijn studie was Nekeman werkzaam bij een klein advocatenkantoor waar hij onder één advocaat werkte. Hij was op dat moment eigenlijk nog niet zo bezig met de advocatuur. “Ik zag mijzelf eerder bij de FNV of een rechtsbijstandverzekeraar  aan de slag gaan.” Tegen het einde van zijn studie werd hem gevraagd als advocaat-stagiair te blijven werken, wat hij deed. “Ik had best vroeg de focus op het arbeidsrecht, maar bij hem heb ik echt alle rechtsgebieden gezien.” Van bewindvoerder tot echtscheidingen, Nekeman heeft van alles voorbij zien komen. “Ik heb bij alles een beetje kunnen kijken, dat was qua ontwikkeling zo goed.” Na een paar jaar is het tijd voor iets nieuws en maakt Nekeman de stap naar Kennedy Van der Laan. “De dag voordat ik drie maanden op reis zou gaan naar Zuid-Afrika, werd ik gebeld door Kennedy Van der Laan dat ik mocht komen. Een geweldig begin van mijn vakantie!”

“Dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt”

Nekeman beschrijft zijn start bij Kennedy als een warm bad: “het klassieke verhaal dat die eerste jaren een verlenging van je studententijd zijn, gold ook voor mij”. Nekeman vervolgt dat naast het sociale aspect ook de werkzaamheden hem goed bevielen en hij zich ineens tussen echte vakidioten op het gebied van arbeidsrecht bevond. “Inhoudelijk ging er een wereld voor mij open. Ik kwam terecht in een grote arbeidsrechtpraktijk waar van alles speelde en we vooral voor grote werkgevers optraden.” Na verloop van tijd wordt Nekeman partner. Hij vertelt gekscherend: “Dat traject is eigenlijk best soepel gegaan. Ik had een mooie praktijk, werkte hard, kreeg de support van een partner (red. Gerrard Boot, Raadsheer Gerechtshof Amsterdam) en er was ruimte. Dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt.”

De menselijke maat

Wat Nekeman zo aantrekt tot het arbeidsrecht is volgens hem het menselijke aspect. “Ik vind het fijn om met mensen te werken en dat het onderwerp ook ‘mens’ is. Het arbeidsrecht is tastbaar en iets wat ik begrijp.” De vele open normen vergen volgens Nekeman bovendien veel creativiteit. Hij vervolgt dat het menselijke aspect ook zijn keerzijde heeft. “Je bent vaak bezig met ontslag en reorganisatie. Een ontslag heeft enorme impact op mensen, zeker voor degenen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.” Hij vindt het daarom goed dat hij aan het begin van zijn carrière ook veel voor werknemers, ook op basis van toevoeging, heeft gedaan, zodat hij goed weet wat ontslag voor een werknemer kan betekenen. “Soms is de liefde in een arbeidsrelatie over, dat kan en dan moet iemand weg, maar de manier waarop is heel belangrijk.” Nekeman probeert dit ook over te brengen op zijn klanten wanneer zij iemand zonder pardon de laan uit willen sturen. “Inmiddels kan ik wel tegen klanten zeggen: ho, ho, dit kan anders. Vaak lukt het me in dit soort gevallen te corrigeren en bij te stellen, maar niet altijd. Dat is soms lastig.”

Geen woorden, maar daden

Nekeman vindt het mede daarom prettig dat Kennedy Van der Laan bekend staat als een van de advocatenkantoren met een meer maatschappelijke visie. “We streven, maar bewijzen denk ik ook, juridische topkwaliteit te leveren maar tegelijk de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Dat trekt toch vaak bepaalde klanten aan.”

“Veel kantoren roepen het, maar het moet ook daadwerkelijk gebeuren en uiteindelijk de cultuur worden”

Naast het partnerschap zit Nekeman ook in het dagelijks bestuur van Kennedy Van der Laan. In deze rol merkt hij dat met name de jongere generatie op kantoor zich toenemend bezighoudt met maatschappelijke en milieubewuste vooruitgang. Kennedy Van der Laan probeert hier binnen haar beleid daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. “Ik vind het fantastisch te zien dat juist de jongere groep hieraan concreet invulling probeert te geven.” Hij vervolgt: “Veel kantoren roepen het, maar het moet ook echt gebeuren en uiteindelijk de cultuur worden”. Als afsluitende tip wil Nekeman studenten meegeven om ook eens over de schutting te kijken. “De benodigde kennis, die doe je gedurende je carrière echt wel op. Probeer juist eens de verbreding te zoeken door even iets totaal anders te doen, iets geks. Dat vind ik zelf altijd goed en leuk om te zien op iemands CV.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top