Junior HR advisor Laura Bijvoet: ‘De dagen vliegen voorbij en je moet veel ballen in de lucht kunnen houden.’

Laura Bijvoet

Laura Bijvoet heeft met haar rechtenopleiding aan de Universiteit van Leiden een klassieke scholing gehad. Na geproefd te hebben van de advocatuur, besloot zij een andere richting op te gaan. Nu werkte zij eerst als recruiter en nu als Junior HR advisor bij Baker & McKenzie, een van de grootste advocatenkantoren ter wereld. Zij vertelde ons hoe ze tot deze keuze is gekomen en welke ontwikkelingen ze daarbij heeft doorgemaakt.

Kun je wat vertellen over je keuze voor de rechtenstudie?

Bij het kiezen van mijn studie heb ik een aantal beroepskeuzetesten gemaakt, waaruit telkens de studie rechten naar voren kwam. Na een dag te hebben meegelopen op de UvA, heb ik bewust de keuze voor rechten gemaakt. Ik moet zeggen dat die keuze toentertijd deels gestoeld was op wat ik op de televisie zag in bijvoorbeeld de series Ally McBeal en Law & Order. Ik zag mezelf al helemaal in een toga in de rechtszaal staan. Na mijn bachelor koos ik voor de master civiel recht met het accent op arbeidsrecht. Naast mijn studie heb ik bij een klein advocatenkantoor, SRK rechtsbijstand en de rechtswinkel gewerkt. Hoewel ik mijn studie en de stages over het algemeen heel interessant vond, heeft het recht mij nooit écht gegrepen. Tijdens mijn studie heb ik bewust veel inhousedagen van de grote kantoren bijgewoond. Ik was nog steeds niet helemaal overtuigd van een loopbaan als advocaat, maar de sfeer en de mensen in de advocatuur spraken mij wel aan.

Hoe ben je vervolgens in recruitment beland?

Een tijd lang heb ik gewerkt als werkstudent bij een klein kantoor en daarnaast heb ik twee maanden stage gelopen bij een middelgroot kantoor. Ik kwam erachter dat de praktijk mij toch minder aansprak dan ik in eerste instantie had dacht. Mijn gevoel tijdens mijn studie werd bevestigd. Het ontbrak mij aan enthousiasme voor de inhoud. Ik ben toen erg gaan twijfelen, terwijl ik alleen mijn scriptie nog moest schrijven. Een erg lastig moment, omdat ik nog nooit over een andere richting had nagedacht. Tijdens de studie was het aanbod van inhousedagen en kantoorbezoeken erg groot. Deze waren veelal toegespitst op de advocatuur óf de rechterlijke macht.

Mijn ouders adviseerden mij te starten in de advocatuur, maar ik wilde onderzoeken wat ik echt wilde. Een vriendinnetje van mij had net een HR-stage afgerond bij Heineken en raadde mij, met mijn arbeidsrechtachtergrond, aan daar ook eens naar te kijken. Ik ben mij vervolgens gaan inlezen in HR en heb mij verdiept in het bedrijf Heineken. Ik besloot ervoor te gaan en kreeg de kans om aan de slag te gaan als stagiaire. Mijn werkzaamheden waren heel divers, van brieven opstellen tot aan assisteren in lopende HR-projecten, maar ook de werving en selectie van student- stagiaires voor onder andere de units marketing- en groothandel. Een leerzame tijd, waarin ik merkte dat recruitment bij mij paste.

Na mijn stage bij Heineken ging ik als consultant aan de slag bij YER, een werving- en selectiebureau. YER is actief in campus recruitment, iets wat mij erg aansprak. Een leuke doelgroep als je zelf nog niet zo lang bent afgestudeerd. Ik deed veel interviews met studenten en stelde hen voor aan advocatenkantoren. Ik zat aan tafel met de recruiters van deze kantoren om te achterhalen wat hun behoeften waren. Ik had dus weer contact met dezelfde kantoren als tijdens mijn studie. Zo ben ik via via benaderd voor de rol van recruiter bij Baker & McKenzie. Werken aan de bureauzijde verschilt overigens behoorlijk van inhouse recruitment. De bureauzijde is commerciëler met targets en bonussen, terwijl bij inhouse recruitment het accent veel meer ligt op de juiste match vinden. Ik vind het leuk om met kandidaten te praten en goed te kijken wat iemand drijft en of diegene binnen ons kantoor en de betreffende sectie past. Als inhouse recruiter ben je veel meer betrokken bij het bedrijf. Een ander verschil is het organiseren van allerlei recruitment events, wat de functie heel afwisselend maakt.

Hoe ziet je gemiddelde dag eruit?

Binnen mijn functie is er ontzettend veel afwisseling en dat maakt het werk erg dynamisch. Ik selecteer studenten en starters, maar ook kandidaten voor staffuncties. We hebben een uitgebreide selectieprocedure, waarin kandidaten ook testen maken. Hierbij vind ik het leuk om kandidaten op hun gemak te stellen en hen goed voor te bereiden op de testen en gesprekken. Daarnaast word ik in een werkweek vaak gebeld en gemaild door studenten, starters of studieverengingen met uiteenlopende vragen. Al met al zijn dat veel ballen om tegelijkertijd in de lucht te houden. De belangrijkste uitdaging is natuurlijk om de juiste kandidaat te vinden voor de functie.

De dagen vliegen soms echt voorbij. Daarnaast brengt deze baan ook met zich mee dat je soms ’s avonds nog actief bent. Zo kan het zijn dat ik op één dag gesprekken heb met kandidaten, workshops geeft en er daarna nog een recruitmentborrel op de agenda staat. Dat is iets wat me nu juist aanspreekt, mede omdat ik zelf nog jong ben en mezelf nog herken in de studentendoelgroep. Ik kan me wel voorstellen dat dit door de jaren heen minder kan worden. Je ziet daarom vaak dat recruiters met hun doelgroep meegroeien.

Welke eigenschappen kan je goed gebruiken bij je werk en welke iets minder?

Je moet stressbestendig zijn en het leuk vinden om tegelijkertijd met meerdere projecten, events en sollicitatieprocessen bezig te zijn. Je moet nieuwsgierig zijn naar mensen en naar wat iemand drijft. Daarbij helpt het enorm als je sociaal en spontaan bent, het leuk vindt om een kantoor te vertegenwoordigen en het verhaal te vertellen om mensen te enthousiasmeren. Daarnaast moet je ertegen kunnen dat de druk hoog is. Er moet veel geregeld worden en de kwaliteit van je werk moet goed zijn. Bovendien moet je goede organisatie skills hebben voor de evenementen. Samenvattend: je moet op de bal zitten en kwaliteit leveren, maar tegelijkertijd niet zo snel van dingen onder de indruk zijn.

Studenten ervaren tegenwoordig veel druk om te presteren en een CV op te bouwen. Was dat anders in jouw tijd en in hoeverre houd je er rekening mee bij het rekruteren?

Ik denk dat daar nu nog meer nadruk op wordt gelegd dan toen ik studeerde. Maar ook in mijn tijd merkte ik in mijn omgeving, dat studie- en huisgenoten al bezig waren met wat er goed op hun CV stond. Ik kon mij daar weleens door laten opjagen, maar uiteindelijk heb ik er altijd voor gekozen om dingen te doen die ik leuk vond of waarvan ik iets wilde leren. En dus niet persé iets te doen omdat het goed staat op mijn CV. Ik ben ervan overtuigd dat je je alleen voor de volle honderd procent kan geven als je iets écht leuk vindt. Het is dus geen goede insteek om iets te doen omdat de buitenwereld het van je verwacht. Mijn advies is daarom: kijk goed om je heen en grijp de mogelijkheden die er tijdens je studie zijn om bijvoorbeeld ergens als stagiaire of werkstudent aan de slag te gaan. Ontplooi jezelf en kom erachter wat je leuk en belangrijk vindt. Wat je drijft en waar je energie van krijgt. Als je dat hebt gevonden, gaan de dingen ook meer vanzelf.

Bij Baker & McKenzie ligt de lat hoog. Zo kijken we onder andere naar cijferlijsten, maar nog belangrijker of iemand de mogelijkheden tijdens zijn studententijd heeft aangegrepen om zichzelf te ontplooien en er zodoende achter te komen wat hem/ haar drijft en waarin diegene verder wil. De motivatie om bij ons kantoor en de specifieke sectie stage te lopen, is daarbij erg belangrijk. Daar kom je achter door jezelf op verschillende vlakken te ontwikkelen en ontplooien.

Wat voor eigenschappen zoek je bij studenten?

Binnen Baker & McKenzie werken allerlei soorten personen. We zijn dus absoluut niet op zoek naar één type. Ik denk wel dat je ondernemend moet zijn, want je wordt niet bij de hand genomen. Dat moet je aanspreken en daar moet je niet voor terugdeinzen. We zoeken iemand die ervoor wil gaan.

Veel studenten beseffen vaak niet dat er naast de traditionele togaberoepen (binnen bijvoorbeeld strafrecht of civielrecht) nog veel opties zijn. Wat zou je mee geven aan studenten die nog niet goed weten wat ze willen?

Als je twijfelt, praat dan met veel mensen om je heen, zoals je ouders, familie en vrienden en daar weer de kennissen van. Vraag wat diegene doet en vraag goed door. Er zijn zoveel beroepen waar je nog geen weet van hebt. Probeer ook om een of meerdere stages lopen, want tijdens een stage kom je erachter of de praktijk wel of niet bij je past. Kijk daarnaast ook eens naar een traineeship of ga bij een multinational stagelopen. Daar heb je zoveel verschillende afdelingen en functies en met een rechtenachtergrond zou je bijvoorbeeld ook nog op een marketingafdeling terecht kunnen komen. Een traineeship biedt bij uitstek mooie mogelijkheden om erachter te komen wat bij je past, aangezien je veel verschillende afdelingen van één bedrijf te zien krijgt. Maar de eerste stap is toch wel rondvragen in je omgeving wat mensen met andere studieachtergronden zijn gaan doen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de Carrièrebeurs om erachter te komen wat voor verschillende banen er zijn en om te ontdekken wat je aanspreekt.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top