Sophie Nollet

Tijdens de werkgroep Politics van mijn studie International Studies, kreeg mijn klas de vraag van mijn werkgroepdocent: ‘Hoe verdelen we deze taart zodat iedereen een gelijk stuk krijgt?’. We zaten met zeven studenten in een lokaal, dus concludeerden we dat inclusief de docent de taart in acht stukken verdeeld moest worden. Hierop antwoordde ze: ‘Is dat gelijk verdeeld, aangezien er nog ontzettend veel mensen in dit lokaal zouden willen zitten, alleen niet de kans krijgen om hier te zijn? Is de taart dan echt eerlijk verdeeld?’. Zoals H. Jackson Brown Jr. zei: ‘opportunity dances with those already on the dancefloor’. Ik realiseerde me dat ik het voorrecht had ‘op de dansvloer te staan’ en voelde verdriet voor iedereen die dat voorrecht niet heeft. Dat is dan ook de reden dat ik gebruik wil maken van mijn bevoorrechte positie in de maatschappij en wil opkomen voor mensen die niet op de dansvloer staan, maar wel rechten hebben. Hiervoor wil ik de handen uit de mouwen steken om zo van betekenis te zijn en bij te dragen aan een eerlijke, rechtvaardige en veilige wereld. Ik denk dat het recht hiervoor het beste instrument is. 

Dit was ook het moment dat ik mijn fascinatie vond in de intrinsieke verbinding tussen het recht en andere disciplines zoals de politiek, cultuur, geschiedenis en filosofie. Het recht is veel meer dan saaie regeltjes. Onze wetten zijn reflecties van maatschappelijke discussies over goed en kwaad.  International Studies is een Engelstalige, interdisciplinaire studie waarbij de focus ligt op taal, politiek, geschiedenis, economie en cultuur van een gekozen regio, bekeken vanuit een globale context. De combinatie van deze studie met de studie Rechtsgeleerdheid geeft mij een brede internationale juridische blik op maatschappelijke problemen en maakt dat ik oog heb voor de ontwikkelingen om mij heen. 

Bij het schrijven van artikelen voor Rechtencircuit.nl hoop ik dat ik mijn liefde voor taal, schrijven en het recht in kan zetten op een dusdanige wijze dat ik lezers ook kan enthousiasmeren voor het recht en al haar raakvlakken. Verder hoop ik inzichten te kunnen geven in de oneindige mogelijkheden die het recht biedt. 

Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar redactie.rechtencircuit@gmail.com

 

WQP07394
Scroll naar boven
Scroll naar top