Voorverkiezingen VS: Wie strijdt straks tegen Trump? 

b-copy-3-4-1

Op dinsdag 3 november 2020 wordt bepaald of Donald Trump nog vier jaar in het Witte Huis mag blijven zitten of dat er weer een Democratische president komt. Want ja, de 73-jarige Trump heeft zich wederom verkiesbaar gesteld voor de belangrijkste politieke functie in de Verenigde Staten. Wie zijn tegenstander wordt, is nog niet duidelijk. Dat wordt in de komende maanden bepaald tijdens de voorverkiezingen van de Democratische Partij.

Voorverkiezingen: Waarom? 

De voorverkiezingen zijn al jarenlang een van de bekendste tradities van de Verenigde Staten. Deze bepalen wie zich verkiesbaar stelt voor het presidentschap. Dit kan namens de partij die op dat moment geen president in het Witte Huis heeft of de partij die een nieuwe president moet kiezen, doordat de zittende president aan het einde van zijn tweede termijn komt. Dit laatste was in de afgelopen presidentsverkiezingen met Barack Obama het geval. 

Aangezien de Verenigde Staten een zeer democratische structuur kent, moet ook de kandidaat van de Democratische Partij democratisch verkozen worden. 

Caucus, primary en Super Tuesday

Het werkt als volgt. De voorverkiezingen worden per staat gehouden en het is een afvalrace totdat één gegadigde overblijft. Om het wat lastiger te maken kent iedere staat zijn eigen systeem van voorverkiezingen. Allereerst houdt een aantal staten een caucus. De bekendste, tevens de eerste, vond plaats op 3 februari in de staat Iowa. Bij een caucus kunnen inwoners in een burgervergadering meerdere standpunten formuleren over waarom zij hun voorkeur geven aan een van de kandidaten. Aan het eind van deze vergadering geeft iedere inwoner aan wie zijn voorkeur heeft. De kandidaat met de meeste aanhangers wint. Belangrijk daarbij is wel dat de kiesdrempel wordt gehaald, deze ligt meestal op 15 procent. 

Ten tweede de primaries. De meeste staten in Amerika houden primaries. Bij een primary stemmen burgers middels een stembriefje op hun favoriete kandidaat. De eerste primary werd gehouden op 13 februari in de staat New Hampshire. Vanaf dan gaat het hard, met als klap op de vuurpijl Super Tuesday. Op 3 maart worden door het hele land 13 verschillende voorverkiezingen gehouden. 

Strijd om 1990 gedelegeerden

Heel leuk die caucus, primary en Super Tuesday, maar wat valt hier nu eigenlijk te winnen? De verschillende kandidaten kunnen bij de voorverkiezingen in de 50 staten gedelegeerden winnen voor het partijcongres op 13 tot 16 juli in Milwaukee, Wisconsin. Iedere staat kent een vast aantal gedelegeerden, gebaseerd op de hoeveelheid inwoners per staat. Je kan het dus vergelijken met de kiesmannen tijdens de presidentsverkiezingen. De kandidaat die het voor elkaar krijgt om 1990 gedelegeerden achter zich te scharen, wint de voorverkiezingen en mag zich de presidentskandidaat voor de Democratische Partij noemen. En dan moet het hele schouwspel eigenlijk nog beginnen… 

Wie maakt de meeste kans? 

Dit jaar hebben 26 presidentskandidaten zich verkiesbaar gesteld: een record. De voorverkiezing in Iowa werd nipt door oud-burgemeester en zakenman Pete Buttigieg gewonnen. Hij is jong en heeft frisse ideeën. Dit maakt hem geliefd bij veel Democratische kiezers. De voorverkiezing in New hampshire werd gewonnen door de veel oudere Bernie Sanders, die vorige voorverkiezingen nog achter Hillary Clinton eindigde. Ondanks dat hij al 78 is, is hij met zijn linkse ideeën zeer geliefd onder jongeren. Verrassende derde in New Hampshire was Amy Klobuchar, senator uit Minnesota. Zij staat vooral bekend om haar lijst van 100 plannen voor de eerste 100 dagen. Bovendien kondigde ze zichzelf in een bedankspeech aan als dé vrouw die Donald Trump gaat verslaan. Kortom, absoluut een outsider te noemen. Verder doen er nog een aantal bekende kandidaten mee: Joe Biden, Elizabeth Warren en Michael Bloomberg. De eerste twee faalden hopeloos in Iowa en New Hampshire en vestigden hun hoop, net zoals de laatste, op Super Tuesday.

Voor nu dicht ik, mede op basis van de peilingen, Sanders de grootste kans toe. Echter, het zou wel een schoolvoorbeeld van The American Dream zijn als de vooraf kansloos geachte Buttigieg of Klobuchar met de Democratische nominatie aan de haal gaat. 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top