Tikkertje met Titanen: advocaat én ondernemer Marianne Zeeman

Marianne Zeeman

Allereerst dank ik Lukas Boon voor het doorgeven van de pen. Lukas is mijn zeer gewaardeerde zwager die dagelijks als zelfstandige adviseur estate planning vol passie zijn expertise inzet.

Wie ben ik?

Afgestudeerd op m’n 23e in 2005 aan de UvA met als afstudeerrichting privaatrechtelijke rechtspraktijk wist ik het helemaal zeker: ik word familierecht advocaat. Maar net als de weg van Lukas liep mijn weg ook wat anders dan ik in eerste instantie had bedacht. Na een studentstage bij een top 10 kantoor, ging ik vol goede moed aan de slag bij een regionaal advocatenkantoor. Ietwat bleu en met een enig beperkte realiteitszin stond dit broekie (het begrip ‘millennial’ bestond toen volgens mij nog niet maar ik had het uitgevonden) na zes maanden weer op straat.

Een illusie armer maar een ervaring rijker ging ik in Amsterdam als interim jurist aan de slag. Hardwerkend en bij tijd en wijle flink borrelend kwam ik erachter dat de praktijk heel anders was dan het geleerde op de universiteit. Ik kreeg een nieuw doel: ik word een top bedrijfsjurist. Maar eerst een advocaat-stage doorlopen want ik zag dat als een harde, maar goede leerschool en toentertijd was bij het worden van bedrijfsjurist het wel een pré als je ook advocaat was geweest. En ik was door mijn eerdere ervaring ervan doordrongen dat ik hard aan de bak moest om een goede jurist te worden. Ik kon vervolgens bij verschillende kantoren aan de slag en nadat ik mijn keuze had gemaakt leek in eerste instantie dit de verkeerde te zijn: de vestiging van het kantoor waar ik was gestart, werd binnen een paar maanden gesloten. Het bleek tegelijkertijd een lot uit de loterij te zijn want ik kwam te werken op een andere vestiging onder een andere partner die zijn dagen grotendeels vulde met vennootschapsrecht. Het vak waarvan ik gruwelde op de universiteit. Ik gaf het echter een kans, heb me rot gestudeerd om de kennisachterstand binnen no time in te halen, cijferde m’n leven ervoor weg (of dat nu altijd zo verstandig was, valt te betwijfelen) en tot op de dag van vandaag (ruim 12,5 jaar later) houd ik mij nog hiermee bezig.

Scherp | Legal

Ruim vijf jaar geleden ben ik met een toenmalige kantoorgenote een eigen (boutique) advocatenkantoor gestart waardoor ik naast het beoefenen van mijn vak op een pracht vakgebied ook ondernemer ben geworden. In mijn advisering van met name MKB-ondernemers heeft dit een ongelofelijke meerwaarde: ik snap waar zij het over hebben en kan daardoor juridisch scherp maar ook heel doelgericht en praktisch adviseren. Inmiddels naast de juridische kennis ook ervaringsdeskundige op vele gebieden. Sommige gebeurtenissen had ik graag willen overslaan maar tegelijkertijd ook helemaal niet. Het heeft mij namelijk wel een compleet mens en een completere advocaat gemaakt.

Wat maakt iemand een goede advocaat?

Al een aantal advocaten hebben in deze column de revue gepasseerd; er zit echter vaak een groot verschil tussen de gemiddelde dag van de ene en de andere advocaat. Afhankelijk van specialisatie (rechtsgebied, vaardigheden), soort cliënten (particulier, mkb, multinationals) en soort kantooromgeving (Zuidas, middelgroot, klein), zullen bepaalde eigenschappen waarover ‘de’ advocaat dient te beschikken voor de één belangrijker zijn dan voor de ander.

Mijn onbescheiden mening over wat iemand een goede advocaat maakt, is dan ook gebaseerd op ervaringen uit de commerciële mkb-ondernemingsrechtpraktijk. Waar meer wordt geadviseerd, onderhandeld en gebruik wordt gemaakt van verschillende manieren van conflictbeslechting.

Kennis mag als verondersteld worden beschouwd (alhoewel ik nog wel eens wat zie langskomen waarvan ik schrik), des te belangrijker zijn de eigenschappen en vaardigheden waarover je als advocaat dient te beschikken. Deze eigenschappen en vaardigheden worden bovendien steeds belangrijker door de snel oprukkende technologie. Als je je specialiseert, beschikt over mensenkennis en goede onderhandel- en communicatieve vaardigheden, proactief bent, zelfverzekerd maar zelfkritisch en met je beide benen op de grond blijft staan, daarnaast verder kijkt dan alleen naar de juridische belangen (en vooral naar het probleem achter het conflict), vecht voor je cliënt en tenslotte over voldoende empathisch vermogen beschikt, kom je er wel als (mkb ondernemingsrecht) advocaat.

En de belangrijkste tip: blijf bij jezelf. Blijf authentiek. In mijn derde jaar als advocaat heeft een voormalig kantoorgenoot van mij, mij kortstondig wijsgemaakt dat ik ‘meer advocaat moest uitstralen’. Ik heb nog nooit zo ongelukkig gepresteerd als de drie maanden die daarop volgden in welke periode ik een poging deed om iemand anders te zijn. Vanaf het moment dat ik dat losliet, ben ik pas echt mega-gegroeid. Hetgeen niet betekent dat je niet iedere dag van andere professionals kan en moet leren.

En de pen gaat naar…

Wouter den Harder. Een voormalig collega die alweer een flink aantal jaar werkzaam is op een boutique advocatenkantoor, gespecialiseerd in vastgoed en gebiedsontwikkeling. Een topper met een uitgesproken mening. Die hier echt thuishoort.

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar top