Reinier Russell: “Iedereen kan een advocaat vinden in Zürich, maar probeer dat in Senegal.”

interview-Reinier-Russell

De keuze voor de studie Rechtsgeleerdheid was voor Reinier W.L. Russell onbetwistbaar. Zowel zijn vader als broers waren advocaat en dus was het recht aan tafel een veelbesproken onderwerp. Het was min of meer vanzelfsprekend dat hij dezelfde weg zou inslaan. Pas in het derde jaar van zijn studie heeft Russell zijn motortje aangezet. Hij begon met een aanvullende studie economie en ronde beide studies in zes jaar af. Hierna is Russell direct aan de slag gegaan als advocaat-stagiair bij Russell Advocaten.

 Groot Groter Grootst

Russell Advocaten is opgericht in 1943: “Mijn vader studeerde tijdens de oorlog af en heeft toen een bordje op de deur gespijkerd.” Er was destijds nauwelijks werk, maar na de oorlog kregen alle advocaten van overheidswege zaken toebedeeld. Russell Advocaten heeft 15 medewerkers, waarvan de helft advocaten. Het is een relatief klein kantoor, maar is zeer gespecialiseerd op verschillende rechtsgebieden. “Het gaat ons niet om groot groter grootst, het gaat om het clientèle fundament dat we hebben.” Russell vervolgt: “Het belangrijkste is dat we die op en top kunnen servicen en dat het manageable blijft.” 

“Bedrijven zijn minder emotioneel, bij particulieren speelt er altijd emotie mee.” 

Na het afronden van zijn studies is Russell direct gestart bij Russell Advocaten als advocaat-stagiair. Nu, bijna 32 jaar later, zit hij er nog steeds en niet zonder succes. Russell is trots op het feit dat het kantoor sinds 2005 in The Legal 500 staat: “Cliënten moeten je hiervoor aanbevelen, dat is niet iets wat je kunt kopen.” Na al die jaren wordt hij nog steeds gedreven door de praktijk. “Er is geen dag hetzelfde. De zaken zijn anders, de vragen van de cliënt zijn anders en de wereld is anders. Je maakt in de advocatuur een constante ontwikkeling door.” Hij vertelt dat hij juist dit aspect van de advocatuur leuk vindt. Het kantoor heeft bijna alleen maar bedrijven als cliënt. “Bedrijven zijn minder emotioneel, bij particulieren speelt er altijd emotie mee.” Op de vraag of dat het werk gemakkelijker maakt, antwoordt hij: “Het maakt het anders, het is meer juridisch.” 

Wereldwijd een advocaat

Sinds 2010 is Russell Advocaten lid van The International Society of Primerus Law Firms (Primerus). Primerus is een samenwerkingsverband bestaande uit 3000 advocaten bij 170 kantoren gevestigd in 40 verschillende landen én in alle staten van Amerika. Er zijn een aantal specifieke toelatingseisen om lid te mogen worden. Daarnaast staan bijna alle deelnemende kantoren ofwel in The Legal 500 of in Chambers, die beide een ranglijst publiceren voor de juridische sector. “We kunnen op deze manier voor onze cliënten binnen tien minuten een betrouwbare advocaat regelen in het buitenland.” Russell Advocaten werkt veel voor Nederlandse dochterbedrijven van buitenlandse bedrijven. “Wij doen de compliance voor buitenlandse bedrijven met het Nederlandse recht”.

“We kunnen op deze manier voor onze cliënten binnen tien minuten een betrouwbare advocaat regelen in het buitenland”

Sinds een aantal jaar is Reinier ook lid van de Board of Directors van Primerus in Michigan, die meerdere keren per jaar vergadert. Bijna alle continenten zijn vertegenwoordigd. “We zijn nu bezig in Afrika. Iedereen kan een advocaat vinden in Zürich, maar probeer dat maar eens in Senegal. Zelfs in Italië is het hartstikke moeilijk een Engelssprekende advocaat te vinden. Russell vindt het leuk om als bestuurslid mee te kunnen bepalen aan de koers van het bedrijf, iets wat je als advocaat eigenlijk nooit mag. Op dit moment wordt een uitwisselingsprogramma ontwikkeld waarbij advocaten onderling een aantal weken bij een buitenlands kantoor van Primerus kunnen meelopen. “Als wij bijvoorbeeld veel cliënten in Canada hebben, is het best fijn om wat meer verstand te hebben van de omstandigheden daar. Op die manier begrijp je de cliënt nog beter.” 

Honorair consul van Brazilië 

Sinds 1993 is Russell honorair consul van Brazilië, als opvolger van zijn vader die deze onbezoldigde functie vanaf 1968 tot zijn overlijden vervulde. “Als Brazilië gepromoot moet worden op economisch, cultureel of wetenschappelijk niveau probeer je dat teweeg te brengen. Verder help je als er iemand in de problemen komt.” Het werk varieert van de problematiek rondom gestolen paspoorten tot het openen van een tentoonstelling of een uitwisselingsprogramma tussen twee universiteiten bewerkstelligen. Maar ook als een Braziliaan na een akkefietje in een bar wordt vastgezet door de politie, is het aan Russell om te zorgen dat deze persoon weer rustig het vliegtuig naar Brazilië in kan. “Ik zou het zelf ook fijn vinden dat als ik ergens ter wereld in de problemen kom, daar plotseling een Nederlandse consul uit de hoek verschijnt die mij te hulp schiet. Het werk is heel onregelmatig, maar dit is Russell gewend. “Als advocaat moet je ook à la minute je agenda leeg kunnen vegen. Er is een crisis en die moet worden opgelost”

 In 2015 heeft Russell de Nederlands Braziliaanse kamer van koophandel Bradutch opgezet. Braziliaanse en Nederlandse bedrijven die naar het andere land willen komen, kunnen hier terecht voor economische vragen. “Bij Bradutch kunnen bedrijven om hulp vragen. Ze hebben partners, en kunnen op die manier een brug slaan. 

De grootste overwinning

Hoe ziet Russells toekomst eruit? Hij vertelt dat hij voorlopig hetzelfde pad blijft bewandelen. “Ik vind de problemen die aan ons voorgelegd worden super spannend. Daar kun je me nog altijd ‘s nachts voor wakker maken. Ik denk dat dat het meest bepalende is: ga je ervoor of ga je er niet voor?” De meeste voldoening haalt Russell uit het strategisch bekijken en juridisch analyseren van een probleem, om dit vervolgens op te lossen. “Uiteindelijk tot het doel van de cliënt komen, of dichtbij het doel waar deze wil geraken, dat vind ik de grootste overwinning.”  

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top