Recruiter Claire van Raay: ‘Wij kijken altijd naar de mens’

IMG_4194

Normaliter interviewen wij rechtsgeleerden, maar dit keer gooien wij het over een andere boeg. Claire van Raay is recruiter bij Simmons & Simmons. Om erachter te komen wat haar vak precies inhoudt en wat voor studenten de do’s and dont’s zijn, spreken wij met haar af op het kantoor in Amsterdam.

Met een brede glimlach ontvangt Claire ons in de hal van het kantoor. Nadat zij een kokosnootmelk cappuccino bestelt, nemen wij plaats in café Lebkov. Wie denkt dat de Zuidas alleen bestemd is voor juridisch geschoolden zit fout. Claire is afgestudeerd psychologe, maar voelt zich tussen alle advocaten als een vis in het water. Vanaf moment één voelde zij een klik. Dit kwam door de hoeveelheid aandacht die zij als sollicitant kreeg: “Het waren drie gespreksrondes van alle drie meer dan één uur.’’ Omdat Claire in die rondes met veel ervaren mensen sprak, besloot ze de baan aan te nemen. “Ik stapte in een trein met destination unknown.”

Zuidas en diversiteit

Die keuze heeft goed uitgepakt. Claire verzekert ons dat er binnen Simmons & Simmons geen sprake is van een denigrerende houding tegenover de HR-afdeling. “Ik voel mij totaal niet minder. Ik voel mij echt part of the team. Deze verwevenheid tussen recruiters en niet-recruiters is er omdat het voor de werving van groot belang is dat de recruiter binnen kantoor iedereen persoonlijk kent. Die persoonlijke banden zorgen er namelijk voor dat Claire precies weet of een sollicitant bij het kantoor past en, zo ja, in welk team. “Socializen is gewoon deel van het vak.” Claire is zelf ook meer naar de advocatuur toegegroeid: “Ik waardeer en respecteer hun gedrevenheid, het constant dieper willen onderzoeken. Die gedrevenheid zie je nergens anders dan hier op de Zuidas.” 

Ik voel mij echt part of the team’

Diversiteit is, zeker op de Zuidas, een actueel onderwerp bij werkgevers. De culturele diversiteit en man/vrouw verhouding in topfuncties is nog steeds niet naar behoren. Ook Simmons & Simmons is zich hier van bewust. “Diversiteit staat bij ons hoog in het vaandel”, vertelt Claire. Als iemand goed is, dan maakt het niet uit waar je vandaan komt, of je bij een studentenvereniging hebt gezeten en of je man of vrouw bent. Zo is Simmons & Simmons recentelijk weer een vrouwelijke partner rijker. “Wij vinden het vooral belangrijk dat de diversiteit aan persoonlijkheden behouden blijft. Anders krijg je groepsdenken en dat wil je ook niet.”

De sollicitant

Als kantoor wil je de beste werknemers. Gezien de moordende concurrentie is een onderscheidend wervingsproces belangrijk. “Simmons & Simmons staat gewoon open voor mensen. Het is niet zo dat wanneer jij een afwijkend profiel hebt, dat je meteen wordt afgewezen.” Simmons & Simmons neemt niet elk jaar hordes mensen aan, maar slechts enkele die echt goed bij het kantoor passen. Claire zegt hierover: “Uiteindelijk denk ik dat dat onze kracht is, dat wij altijd kijken naar de mens.”

Om een goede inschatting te kunnen maken, is een goed beeld van de kandidaat vereist. “Het is in ieder geval van belang dat als er dingen op je cv staan die eventueel twijfel op zouden kunnen roepen, je dit vermeldt en toelicht in je motivatiebrief.” Wat betreft de motivatiebrief moet je volgens Claire niet te ver doorslaan. “Waar ik een hekel aan heb zijn van die motivatiebrieven die super profilerend zijn. Je mag jezelf wel verkopen, maar die sociaal-wenselijke brieven met dure woorden en moeilijke zinsconstructies werken niet. Ik ben geen jurist.” De motivatiebrief moet volgens Claire kort, krachtig en goed zijn.

‘Een soort match-check’

Het voeren van gesprekken blijft voor Claire het ultieme middel om tot de persoon achter de kandidaat te komen. Elke gespreksronde zitten er andere medewerkers achter de tafel die allemaal hun eigen manier hebben om tot de kandidaat door te dringen. Zo is de een heel direct en stelt de ander eerder een ongewone vraag om te kijken hoe de sollicitant hierop reageert. “Elke sollicitatie is een spel.” Wat Claire tijdens een gesprek vooral wil weten is of een kandidaat bij het kantoor past: “Het gesprek fungeert eigenlijk als een soort match-check.”

Voor de studenten die op dit moment nog geen idee hebben wat ze willen doen, geeft Claire het volgende advies. “Het is tijdens je studietijd van groot belang dat je je continu blijft oriënteren. Neem hier de tijd en ruimte voor. Kies voor stages, inhousedagen, masterclasses etc.”

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top