Mohammed Almarini: “Heerlijk als de boel weer in de fik staat”

My Post-2

Als Mohammed Almarini, partner bij Baker McKenzie Amsterdam, weer plaatsneemt aan de onderhandelingstafel voelt hij nog steeds dezelfde spark als vijftien jaar geleden. Ondanks zijn enorme ervaring kunnen de onderhandelingen alle kanten op gaan. Almarini laat ons dan ook met plezier een kijkje nemen in zijn leven als topadvocaat op de afdeling M&A bij één van ‘s werelds grootste advocatenkantoren.

Studietijd

Almarini heeft naar eigen zeggen een nogal atypische studietijd gehad. Na zijn vwo te hebben afgerond, is hij zelf gaan ondernemen. Zin in studeren had hij niet. Helaas kwam Almarini er snel achter dat het drijven van een onderneming niet zijn ding was. Enige tijd later kwam hij terecht bij een transportbedrijf. Hier begon hij met het sorteren van vrachtbrieven, waarbij hij snel uitgroeide tot de rechterhand van de manager. Toch begon de studiedrang alsnog te kriebelen. Almarini had alleen geen idee wat hij leuk vond. “Een cliché, maar als je niet weet wat je wil studeren, ga je rechten studeren”, vertelde hij lachend. Hij koos uiteindelijk voor Europees Recht aan de Universiteit van Utrecht. De eerste jaren van zijn studie verliepen vlot en de vakken spraken hem erg aan. In zijn derde studiejaar veranderde dit. “Vanaf toen kreeg je het echte Europees Recht wat grotendeels mededingingsrecht was, wat ik verschrikkelijk vond.” Opgeven wilde Almarini niet, dus maakte hij zijn studie af.

Een psychologisch spelletje

Een romantisch beeld bij de Zuidas had Almarini in eerste instantie niet. Toch heeft hij zich over laten halen door zijn hoogleraar om een kijkje te gaan nemen in de commerciële rechtspraktijk. Hij begon als nietsvermoedende stagiair bij Houthoff op de M&A-praktijk, waar zijn stagebegeleider hem vaak meenam naar onderhandelingen en meetings. “Toen ik de dynamiek aan tafel zag, zoals de onderhandelingen en hoe het psychologische spelletje werkte met dealmaking, was ik verkocht.” Niet veel later tekende hij ook gelijk zijn contract bij Houthoff.

“Als ik zeg dat ik bij Baker McKenzie zit dan weet iedereen dat je internationale capabilities hebt. Ik hoef niks uit te leggen, het logo zegt het al.” 

Na elf jaar ging Almarini een nieuwe uitdaging aan op de afdeling Corporate bij Baker McKenzie, waar hij binnen enkele jaren partner werd. Een internationaal kantoor is voor hem een andere belevenis dan een nationaal kantoor. Het geeft namelijk een extra dimensie aan de M&A-praktijk.“Als ik zeg dat ik bij Baker McKenzie zit dan weet iedereen dat je internationale capabilities hebt. Ik hoef niks uit te leggen, het logo zegt het al.” 

Een natuurlijke nieuwsgierigheid 

Volgens Almarini is er doorgaans een misvatting over wat M&A inhoudt. Het is veel meer dan alleen Burgerlijk Wetboek twee. “Het notariaat doet veel meer met boek twee dan wij. Wij zijn gewoon The Wizards of Oz.” M&A is contractenwerk. Het is belangrijk dat je goed met woorden en cijfers bent en financiële begrippen snapt. Daarnaast moet je een natuurlijke nieuwsgierigheid hebben naar het goed begrijpen hoe dingen werken in het bedrijfskundige leven en weten in wat voor een speelveld het bedrijf zich bevindt. 

“Ik vind het heerlijk om een telefoontje te krijgen met de melding dat de boel in de fik staat en ik weer aan de slag kan.”

Volgens Almarini is het bij iedere deal nodig dat je jezelf verdiept in een onderwerp waar je over het algemeen geen kennis van hebt. Het is nodig om van te voren risico’s te bepalen en die moet je elke deal opnieuw uitvinden. “Ik verveel me nooit. Ik zou doodongelukkig worden in een baan waar ik iedere dag hetzelfde zou doen. Ik vind het heerlijk om een telefoontje te krijgen met de melding dat de boel in de fik staat en ik weer aan de slag kan.”

Juridisch verlengstuk

Relaties onderhouden met de cliënten en de collega’s waarmee samen wordt gewerkt, is enorm belangrijk volgens Almarini. Echt goed partneren met de cliënt gebeurt als ze hun advocaat kunnen bellen over meer dan juridisch advies omtrent de lopende zaak. “Je bent het juridische verlengstuk en geweten van wat zij doen.” Hij vindt dan ook dat je de relatie met een cliënt kan vergelijken met een beste vriend die niet je beste vriend is. “Als je elkaar leuk vindt blijf je bier met elkaar drinken, maar als het niet klikt dan houdt het op.”

Daarnaast werkt Almarini nauw samen met zijn collega’s op de afdeling waardoor hij iedereen goed kent en iedereen goed op elkaar ingespeeld is. Vertrouwen in elkaar hebben staat bovenaan. Hij vindt het juist goed als hij door jongere medewerkers in twijfel wordt getrokken, ongeacht zijn positie als partner. “Als je opgroeit binnen een kantoor waar het heel hiërarchisch is, ontplooit de beginnende advocaat niet optimaal.” Hij vervolgt: “Je wil mondige advocaten hebben, die dingen in twijfel trekken. Het leidt in het algemeen tot heel interessante discussies”. 

Derde week vakantie: superbonus!

Almarini geeft aan dat er binnen internationale kantoren relatief veel wordt gereisd, gezien de betrokkenheid bij internationale zaken. Je bent hierdoor vaker weg van huis en maakt redelijk lange dagen. Toch vindt hij zijn werk redelijk goed te combineren met zijn privéleven. “Je zoekt elkaar op in het weekend en je moet er ook echt tijd voor vrijmaken.” Het is een verslavend beroep. Vergelijk het met een kind dat je achter een videospel zet “..je gaat naar de kamer ernaast en als je uren later terugkomt is dat kind nog steeds aan het spelen. Ik vind mijn werk zo leuk dat ik de tijd vergeet als ik er mee bezig ben.” 

Almarini neemt elk jaar in de zomer drie weken vrij. Hij lacht. “Iedereen kijkt mij aan alsof ik compleet gestoord ben.” Hij vindt de derde week voor zichzelf heel belangrijk. Het is de superbonus waarbij je compleet uitplugt, maar veel mensen doen dit niet omdat ze FOMO hebben.”

Foto: Niels Blekemolen.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top