Max den Blanken: “Ik wil niet de strafrechtadvocaat zijn die een sprookje vertelt.”

Max den Blanken: ‘Ik wil niet de strafrechtadvocaat zijn die een sprookje vertelt’

Max den Blanken is strafrechtadvocaat en werkzaam bij Cleerdin & Hamer Advocaten in Amsterdam. Waar de intrinsieke motivatie in zijn studententijd af en toe ontbrak, veranderde dat toen hij zijn eerste strafdossier voor zich kreeg. “Dan was het alsof je een spannend boek aan het lezen was, waarvan het verhaal nog geen einde had.” Nu, een aantal jaren verder, werkt hij in complexe strafzaken binnen de georganiseerde criminaliteit en heeft hij invloed op hoe het boek gaat eindigen. Wij bezochten hem op zijn kantoor in Amsterdam waar hij interessante antwoorden gaf over zijn visie op- en ervaringen in de rechtspraktijk.

12-gangendiner  

Den Blanken heeft vanaf het begin van zijn carrière de ambitie gehad om zich over grote strafzaken te ontfermen. Complexe dossiers, daar kan hij zijn strategisch vermogen en creativiteit in kwijt. Hij vertelt dat hij als beginnend advocaat startte met kleine zaken, zoals een winkeldiefstal of vernieling. “Dat is even een sprong in het diepe, maar als je dat kan verteren ga je dat spelletje vervolgens steeds opnieuw spelen.” Al snel mocht hij andere advocaten gaan ondersteunen in grotere strafzaken. 

“Dat smaakte naar meer”

Zo ook in het Passageproces, een van de grootste justitiële onderzoeken naar de oude Amsterdamse penoze. Den Blanken heeft hier onder verantwoordelijkheid van zijn patroon vier jaar aan meegewerkt, tot aan de einduitspraak in hoger beroep. “Dat eindigde in een vrijspraak voor onze cliënt, dat smaakte naar meer.” Nu, een aantal jaren later, behandelt hij zelfstandig omvangrijke strafzaken en vervult hij onder andere een bescheiden rol binnen het Marengo-proces. Wij vragen hem hoe je in zo’n complexe zaak terecht komt. “Je begint als het ware met de eenvoudige bereidingen. Een omelet bakken, groentesoep maken. Gaandeweg worden de gerechten steeds complexer. Het is nog steeds hetzelfde spel maar de ingrediëntenlijst wordt langer. Marengo is een 12-gangendiner, het kaasplankje niet meegerekend. Dat is voor iedere kok een flinke uitdaging.” 

 

Een sprookje voor het slapen gaan

Het contact met cliënten is erg belangrijk en een van de leukste onderdelen van het vak voor Den Blanken. Hij beschouwt het als een vertrouwensband die twee kanten op werkt en meer inhoudt dan slechts zakelijk contact. Binnen die relatie is er veel mogelijk. Hij vertelt dat hij altijd probeert om zich aan zijn woord te houden en dat andersom ook verwacht. “Je moet respect hebben voor elkaar en als ik jou niet kan vertrouwen, kun je beter een andere advocaat zoeken. Dat heb ik een aantal keren meegemaakt.” Den Blanken streeft ernaar om altijd zijn best te doen om zich in te leven in een cliënt en hier speelt eerlijkheid een grote rol bij. “Ze hoeven niet alles te vertellen, maar verzin geen verhaal dat niet waar is, want je maakt je eigen problemen alleen maar groter.” Hij beschrijft het als een verdedigingsmechanisme van de verdachte, waarin deze persoon zichzelf ervan probeert te overtuigen dat hij onschuldig is. Hij vervolgt: “Ik ben op zoek naar een pleidooi waar ik zelf in geloof en ik wil wel eerlijk tegen mijn cliënt kunnen zijn. Ik wil niet de advocaat zijn die zijn cliënt iedere avond voor het slapen gaan een sprookje vertelt.” 

“Ik probeer de advocaat te zijn die ik mijzelf zou toewensen”

Wanneer er sprake is van zo’n goede vertrouwensrelatie, gaat Den Blanken ver in het persoonlijk contact. “Ik probeer de advocaat te zijn die hij zichzelf zou toewensen.” Als voorbeeld noemt hij een cliënt die lange tijd in volledige beperkingen zat. “Ik zeg dan tegen hem: ‘als je in het weekend wil bellen om over Ajax te praten, dan mag dat.’ We hebben vervolgens elk weekend de gespeelde voetbalwedstrijden besproken. Hij had niemand anders om te bellen en was me zeer dankbaar. Daar haal ik energie uit.”  

Het is maatschappelijk van groot belang dat een vonnis waarde heeft”

De gedachtekronkel

Den Blanken vindt dat er veel ruimte is voor eigen ideaal in zijn werk. “Je hebt een bepaalde gedachtekronkel nodig. Mijn uitgangspunt is dat het maatschappelijk van groot belang is dat een vonnis waarde heeft. Op het moment dat mensen worden veroordeeld zonder eerlijk proces, zonder tegenspraak, dan heeft dat vonnis geen waarde.” Volgens Den Blanken is een belangrijk recht van een verdachte dat hij een juridisch adviseur krijgt die het spel kent dat er gespeeld wordt. De verdachte staat immers als individu tegenover een machtige staat. Wanneer de rechter vervolgens op basis van alle verweren oordeelt in het voordeel van de verdachte en Den Blanken weet dat zijn cliënt een strafbaar feit wél heeft begaan, voelt hij zich daar niet verantwoordelijk voor. “Het is de rechter die oordeelt op basis van het dossier, en als het bewijs niet in het dossier zit, is vrijspraak de juiste uitkomst.”  Hij vervolgt dat zijn werk hem wel eens wordt verweten. Dat het immoreel is of dat je een slecht mens bent als je een moordenaar kan verdedigen. Den Blanken kijkt hier anders tegenaan: “Ik geef de verdachte een juridische stem, opdat de rechter een kwalitatief goede beslissing kan nemen. Daarmee draag ik bij aan een rechtvaardige uitkomst. Het lijkt een paradox, maar ik ben nog niemand tegengekomen die mij van het tegendeel heeft kunnen overtuigen.”

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top